لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ ایران ۱۴:۲۶

اوباما: عراق می تواند الگویی برای بنای دمکراسی باشد


باراک اوباما و نوری المالکی در گورستان آرلینگتون. ۲۱ آذر ۱۳۹۰ (۱۲ دسامبر ۲۰۱۱)
باراک اوباما و نوری المالکی در گورستان آرلینگتون. ۲۱ آذر ۱۳۹۰ (۱۲ دسامبر ۲۰۱۱)

نوری المالکی نخست وزیر عراق یک روز پس از ملاقات با باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا قرار است در اتاق تجارت آمریکا حضور یابد و به تشریح برنامه گسترده ای برای همکاری های پس از جنگ بپردازد.

دو رهبر روز دوشنبه تعهد کردند ثبات سیاسی عراق را تامین و امنیت ملی را تقویت کنند.

آقای اوباما گفت عراق می تواند «الگویی برای کشورهایی که برای رسیدن به دمکراسی تلاش می کنند» باشد و این موضوع «خون و پولی» را که آمریکا در آنجا صرف کرده توجیه می کند. رییس جمهوری آمریکا گفت سربازان آمریکا با افتخار خدمت کرده اند و در اشاره ای آشکار به ایران، به کشورهای دیگر هشدار داد آنها نباید پس از خروج آمریکا «در امور عراق مداخله کنند.»

رهبر عراق از آمریکا بابت «تعهداتش» سپاسگزاری کرد و گفت هنوز به همکاری دو کشور به ویژه در مقابله با تروریسم، آموزش نیروهای امنیتی و تجهیز ارتش عراق نیاز است. مالکی گفت خروج آمریکا موفقیتی را که پس از ۹ سال جنگ به دست آمده نشان می دهد.

دیدار روز دوشنبه در کاخ سفید بر چگونگی همکاری دو کشور بدون حضور نیروهای آمریکایی متمرکز بود. دو رهبر همچنین درباره مسائلی مانند تجارت، انرژی، آموزش و سرمایه گذاری آمریکا در عراق بحث کردند.

آقای اوباما و مالکی سپس تاج گل هایی بر بنای یادبود گورستان ملی آرلینگتون نثار کردند. در این گورستان نزدیک به ۴۵۰۰ سرباز آمریکایی که از آغاز جنگ در عراق در سال ۲۰۰۳ کشته شدند، به خاک سپرده شده اند.

قرار است روز چهارشنبه نخست وزیر عراق همراه با آقای اوباما به پایگاه فورت براگ، در ایالت کارولینای شمالی سفر کند. در آنجا رییس جمهوری از سربازانی که ازعراق بازمی گردند قدردانی خواهد کرد.

روز دوشنبه در بروکسل، آندرس فوگ راسموسن دبیرکل ناتو گفت اتحادیه به ماموریت آموزشی ۷ ساله در عراق پایان خواهد داد و همه سربازانش را تا اواسط دی ماه از آنجا خارج خواهد کرد.

این تصمیم پس از آن گرفته شد که باراک اوباما ماه گذشته اعلام کرد مذاکره درباره باقی ماندن هزاران مربی نظامی آمریکا درعراق، به نتیجه نرسیده است. بغداد اصرار داشت که تمام پرسنل ناتو در عراق باید مشمول قوانین عراق باشند.

مقام های آمریکایی درخواست کرده بودند نزدیک به سه هزار سرباز آمریکایی درعراقی باقی بمانند، اما دولت عراق قادر نشد مصونیت سربازان را از قوانین کشور به تصویب پارلمان برساند. شکست در توافق مشابهی با ناتو نیز به خروج سربازان اتحادیه منجر شد.

این تحولات بر نگرانی از فقدان قدرت در کشور و امکان بهره برداری ایران از آن افزوده است.

بیشتر جمعیت هر دو کشور شیعه هستند و بسیاری از سیاستمداران عراقی در دوره رژیم صدام حسین سال هایی را در ایران گذرانده اند. عقیده بر این است که مقتدی صدر، یکی از متحدان اصلی مالکی، بیشتر وقتش را در ایران گذرانده است.

XS
SM
MD
LG