مقاله ای از نهال طوسی در روزنامه پولیتیکو
به فاصله اندکی پس از ورود پرزیدنت دونالد ترامپ به کاخ سفید، مشاوران امنیت ملی او آزمودن یک رویکرد غیرمعمول را در مورد ایران در نظر داشتند.
مقام ها در حال بررسی این بودند که آیا ترامپ یک ویدئوی چشمگیر تبریک سال نو خورشیدی ضبط کند یا نه. نکته کجاست؟ ترامپ به همراه شخصیت سلطنتی ایران که بی سر و صدا در منطقه واشنگتن زندگی می کند ظاهر می شد: رضا پهلوی، فرزند شاه فقید ایران رهبر متحد آمریکا که در جریان انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ حکومت اش سرنگون شد.
دو منبع آگاه می گویند مقام های شورای امنیت ملی کاخ سفید نهایتا خلاف این ایده تصمیم گرفتند و ترامپ به انتشار بیانیه سنتی تبریک نوروزی بسنده کردند.
در آن زمان، قراردادن ترامپ و پهلوی در کنار همدیگر از نظر بسیاری از ناظران امور ایران امری بیهوده به نظر می رسید. پدر پهلوی در زمان سرنگونی در ایران چهره ای بسیار نامحبوب بود و رابطه نزدیک اش با واشنگتن در آن روزها مایه خشم عمومی شده بود.
با گذشت دو سال از آن روزها، تحلیلگران امور ایران می گویند محبوبیت پهلوی در داخل ایران بیشتر شده است. با اعمال تحریم های شدید دولت ترامپ علیه ایران که بعضی تصور می کنند هدف از آن پایین کشاندن حکومت مذهبی است این پرسش مطرح می شود که در این صورت چه کسی ایران را هدایت خواهد کرد. رضا پهلوی به نشانه استقبال از حضور بیشتر در انظار عمومی روز جمعه در یک اندیشکده در واشنگتن سخنرانی کرد.
خانواده پهلوی از استقبال مردم از آن ها در ایران لذت می برند. تظاهرکنندگان در ایران شعارهای عذرخواهی از خاندان سلطنتی سر می دهند. خاندانی که ۵۴ سال بر ایران حکومت کرد. تلویزیون های ماهواره ای که از میان موج سانسور تصاویرشان به خانه های مردم می رسد از دوران سلطنت پیش از انقلاب تمجید می کنند. بسیاری از ایرانی ها جوان تر از آن هستند که پیش از انقلاب را به یاد بیاورند. عده ای از ایرانیان حتی کشف پیکر رضا شاه در ایران در آغاز سالجاری را به عنوان نشانه ای از بازگشت خانواده پهلوی به قدرت به فال نیک گرفتند.
سخنرانی روز جمعه رضا پهلوی ۵۸ ساله در «انستیتو واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» بر آینده ایران تمرکز داشت و شامل پرسش و پاسخ با مخاطبین بود. این جلسه می تواند لحظه ای مهم برای اپوزیسیون متفرق ایران در آستانه چهل سالگی انقلاب باشد.
به نظر می رسد رضا پهلوی می کوشد به بسیج جنبش در حال ظهوری از اپوزیسیون ایران کمک کند که قصد دارد فرای اختلافات سنتی برود.
«فرشگرد» یک شبکه تازه تاسیس که این جنبش را نمایندگی می کند بر «نقش کلیدی شاهزاده رضا پهلوی در اتصال تمام بخش های جامعه ایران» تاکید دارد و می گوید «رهبری و نفوذ او می تواند دوره گذار به یک حکومت دموکراتیک و سکولار را تسهیل کرده و از حفظ صلح، اتحاد ملی و تمامیت ارضی ایران اطمینان حاصل شود.»
روشن نیست آیا اعضای دولت ترامپ با رضا پهلوی در تماس هستند یا نه.
سنجش گستردگی محبوبیت او در ایران به دلیل عدم آزادی بیان و قابل اتکا نبودن نظرسنجی ها امکان پذیر نیست.
اخیرا یاسمین پهلوی، همسر رضا پهلوی، مراحل مبارزه اش با سرطان سینه را از طریق اینستاگرام با مردم و زنان ایران در میان گذاشت که موجی از پیام های حمایت و پرسش هایی درباره احتمال کمک او به افزایش محبوبیت همسرش را به همراه داشت. این زوج سه دختر دارند.