وال استریت جورنال در گزارشی نوشت: تازه ترین اقدام واشنگتن در تحریم شبکه چند میلیون دلاری شرکت ها، بانک ها و صندوق های تامین کننده «بسیج»، زمینه را برای مرحله بعدی تحریم های فلج کننده اقتصادی آماده کرده و هشداری به شرکت ها و دولت های کماکان در تعامل با ایران است.
آمریکا امیدوار است با هدف گرفتن شبکه مالی بسیج و اظهار استفاده این گروه از کودک-سرباز و دیگر موارد نقض حقوق بشر، نه تنها مانع تامین مالی این واحد سپاه پاسداران شود، بلکه شرکت های طرف تجارت با ایران را از ادامه فعالیت بترساند.
یک مقام ارشد دولت آمریکا می گوید: «سپاه پاسداران همه جای اقتصاد ایران ریشه دوانده است. این دقیقا همان فعالیت هایی است که ما به دیگر شرکت ها و دولت ها نسبت به آن به شکل گسترده ای هشدار داده ایم.»
تحریم های وزارت دارایی آمریکا به این معنی است که مالکیت بسیج و کنترل اش بر بانک ها و شرکت ها در سراسر اقتصاد ایران در هم تنیده است. قرار بود بسیاری از این نهادها در دور بعدی تحریم های آمریکا در ۱۳ آبان هدف شدیدترین تحریم ها قرار بگیرند.
اما تحریم های اعلام شده در روز سه شنبه واحد شبه نظامی ایران را که از سوی گروه های حقوق بشری محکوم شده و در لیست سیاه بسیاری از دولت های غربی از جمله اتحادیه اروپا است به شرکت ها و نهادهای مالی در اروپا و سراسر جهان مرتبط می کند.
با توجه به ابهام و عدم شفافیت در اقتصاد ایران و ابعاد نقش سپاه پاسداران در آن اقتصاد، شرکت ها و بانک ها با ادامه تماس هایشان با ایران با خطر جریمه و لطماتی به سوابق شان روبرو هستند.
وزارت دارایی آمریکا می گوید «بانک مهر اقتصاد» رابط شبکه بسیج است و از طریق سود سهام و خط های اعتباری بی بهره صدها میلیون دلار در اختیار «بنیاد تعاون بسیج» قرار داده است.
«بانک ملت» که در دوره اوباما به دلیل کمک به تامین مالی برنامه هسته ای ایران هدف تحریم بود، همین میزان پول را به «بانک مهر اقتصاد» سرازیر کرده است. بانک ملت متعلق به «بنیاد تعاون بسیج» است و شعبه هایی در آلمان، بریتانیا، ترکیه و کره جنوبی دارد.
موسسه سرمایه گذاری «بانک مهر اقتصاد» مالک یا سهام دار شرکت های ایرانی بسیاری از جمله بزرگترین تراکتورسازی خاورمیانه و شمال آفریقا، تجارت چند میلیارد دلاری زینک و سرب، شرکت های مهندسی، سرمایه گذاری، شیمیایی و ذوب فلزات است.
استیو منوشن، وزیر دارایی آمریکا، می گوید: «این شبکه گسترده، زیرساخت های مالی را در اختیار بسیج گذاشته تا به جذب، آموزش و مغزشویی کودک سربازهایی بپردازد که به دستور سپاه پاسداران به زور به میدان جنگ کشانده می شوند. جامعه بین المللی باید بداند که تعاملات پیچیده تجاری با شبکه بسیج و شرکت های صوری سپاه پاسداران پیامدهای انسان دوستانه واقعی در سطح جهان دارد.»
«دیده بان حقوق بشر» بسیج را به شکنجه، ضرب و شتم و تجاوز زندانیان سیاسی متهم کرده است و آن نهاد را مسئول جذب مهاجران افغان کم سن و سال ساکن ایران برای اعزام به جنگ سوریه می داند.
یکی از موسسات مالی گرفتار شده در روند اعمال فشارهای حداکثری بر رژیم ایران، موسسه پیام رسانی مالی جهانی موسوم به «سوئیفت» در بروکسل است.
ترجیح بعضی سیاستگذاران آمریکایی این است که اگر «سوئیفت» ارتباط مالی اش با ایران را در راستای تعمیق انزوای جهانی تهران قطع نکند، هدف تحریم قرار بگیرد. استدلال دیگران این است که تحریم مبادلات بانکی ایران همان تاثیر را دارد بدون این که با انجام اقدامی علیه یک موسسه متحد اختلافات میان آمریکا و اروپا عمیق تر شود.