لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۳۹

دیدگاه: ترامپ این گونه می‌تواند ایران را به میز مذاکره برگرداند


یادداشتی در نشریه فارین پالیسی از ریچارد گلدبرگ، مشاور ارشد «بنیاد دفاع از دموکراسی ها»، و جیکوب نیجل، رئیس پیشین شورای امنیت ملی اسرائیل و مشاور امنیت ملی بنیامین نتانیاهو

رهبر جمهوری اسلامی گفته است هرگز با پرزیدنت دونالد ترامپ مذاکره نخواهد کرد. رژیم ایران احتمالا تصور می کند می تواند تا انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ در آمریکا در برابر فشارهای مالی دوام بیاورد. ترامپ باید با تشدید فشارها و تائید خط قرمزها برای مذاکرات باعث شود خامنه ای نظرش را تغییر دهد.

مخالفت ایران با مذاکرات، فعلا، منطقی به نظر می رسد. شدیدترین تحریم های آمریکا علیه ایران که در دوره دولت اوباما تعلیق شد، ۱۳ آبان ماه دوباره اعمال می شود. این وضعیت به آلمان، ترکیه، روسیه و دیگر کشورهای طرف تجارت با ایران دو ماه دیگر وقت می دهد تا راه هایی برای کمک به نجات رژیم بیابند. از جمله این تدابیر فشار بر «سوئیفت»، خدمات پیام رسانی مالی مستقر در بلژیک، برای حفظ ارتباط بانک مرکزی ایران با نظام مالی بین المللی است. بنا بر این ایران تا آبان ماه صبر می کند بلکه شاهد موفقیت کشورها در گریز از تحریم های آمریکا و برقرار ماندن روابط بانکی با «سوئیفت» باشد.

در عین حال، رهبران ایران ممکن است برای تقویت اهرم فشار خود فعالیت های هسته ای و موشکی را توسعه دهند. آمریکا باید فشار حداکثری را با انزوای حداکثری ایران در این دو حوزه همراه کند تا از سرعت هر گونه حرکت رژیم به سوی برنامه جنگ افزار هسته ای بکاهد.

تحریم های آبان ماه علیه بخش نفت و بانکی با محدودیت هایی در همکاری در برنامه هسته ای غیرنظامی ایران همراه خواهد بود.

صدها عضو سازمان انرژی اتمی ایران، وزارت دفاع و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دوباره به لیست سیاه وزارت دارایی آمریکا افزوده می شوند.

بر مبنای قانون آمریکا، کانال های معاملات با ایران که از طریق توافق هسته ای ایجاد شده برای شرکت های خارجی شامل بانک ها و موسسات بیمه غیرقابل استفاده خواهد شد. جلوگیری از فروش تجهیزات دارای مصارف دوگانه دوباره یکی از اولویت های آمریکا خواهد بود.

لازم است دولت ترامپ از تمام اختیارات حقوقی اش برای قطع حمایت بین المللی از زیرساخت های جنگ افزار هسته ای ایران استفاده کند. این امر مستلزم هدف گرفتن دولت ها، مقام ها و سازمان هایی است که بر مبنای توافق هسته ای به عنوان نمونه اجازه فعالیت در ساخت یک رآکتور آب سنگین جدید در اراک را پیدا کرده اند. اعمال تحریم های ثانویه بر افراد درگیر در روابط تحقیقاتی یا تجاری با اشخاص یا نهادهای تحریم شده ضرورت دارد.

دانشگاه ها و نهادهای پژوهشی در ایالات متحده و سراسر جهان نباید اجازه تدریس، آموزش یا پذیرش دانشجویان یا محققان ایرانی را در حوزه های فیزیک هسته ای، علوم محض و مهندسی داشته باشند. پیش از توافق هسته ای چنین موانعی در ایالات متحده و اروپا وجود داشت تا از رشد نسل جدیدی از دانشمندان هسته ای و مهندسان موشکی جلوگیری شود. این موانع در صورت لزوم با تهدید تحریم ها باید دوباره برقرار شود.

آژانس بین المللی انرژی اتمی هم نیاز به اصلاحات دارد. دولت و کنگره باید کمک مالی آمریکا به این نهاد که حدود ۲۵ درصد کل بودجه آن است را به لغو سرمایه گذاری ها و کمک های فنی به پروژه های هسته ای ایران، پایان سمینارها و کنفرانس های به میزبانی آژانس در ایران و کنار گذاشتن تمام کارکنان ایرانی در آن نهاد منوط کنند. آژانس بین المللی انرژی اتمی باید ماموریت اصلی اش را انجام دهد و در مورد تاسیسات، فعالیت ها، پژوهش ها و مواد هسته ای عنوان شده در آرشیو ایران تحقیق کند.

این گام ها به همراه کارزار مدوام فشار مالی ممکن است برای مجاب کردن رهبر جمهوری اسلامی به این که تغییر رفتار تنها شانس بقای رژیم است، کافی باشد.

اگر خامنه ای یا افرادش برای مذاکره اقدام کردند، دولت ترامپ باید ضمن پرهیز از اشتباه رئیس جمهوری پیشین آمریکا پیش یا طی مذاکرات از دادن هر گونه تخفیفی در تحریم ها پرهیز کند و به ۱۲ شرط اشاره شده از سوی مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، پایبند بماند. این شروط شامل پایان حمایت از تروریسم، خروج از سوریه و یمن و پایان همیشگی تلاش برای دستیابی به جنگ افزار هسته ای است.

ترامپ در حوزه قابلیت های هسته ای باید شش خط قرمز کلیدی را حفظ کند: نه به اورانیوم طبیعی و غنی شده، نه به تاسیسات فرآوری و غنی سازی، نه به رآکتورهای هسته ای با قابلیت بالقوه تولید پلوتونیوم، نه به قابلیت بازفرآوری، نه به کار بر روی سیستم های تسلیحات هسته ای و نه به موشک های با قابلیت حمل کلاهک هسته ای.

این احتمال وجود دارد که ایران در برابر توانایی ترامپ در زدن جرقه سقوط رژیم از طریق کارزار فشار حداکثری بایستد و مذاکره ای اتفاق نیافتد. ادامه تظاهرات خیابانی در ایران، سقوط ریال و فشار تحریم ها که هنوز به حداکثر نرسیده است، ممکن است برای امنیت ملی آمریکا در بلند مدت پیامدهای بهتری داشته باشد.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG