لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۲

دو تهدید بزرگ برای مناسبات ایران و آمریکا


مخالفت رهبر ایران و فشار کشورهایی مثل عربستان می تواند تهدیدی بر مناسبات ایران و آمریکا باشد.
مخالفت رهبر ایران و فشار کشورهایی مثل عربستان می تواند تهدیدی بر مناسبات ایران و آمریکا باشد.

روز ١۶ ژانویه، آمریکا و اروپا تحریم هاى اقتصادى علیه ایران را لغو کردند و آژانس بین المللى انرژى اتمى تایید کرد ایران به تعهداتش پاىبند بوده و بیشتر ساختارهاى زیربنایی برنامه اتمى خود را جمع کرده است.

این اقدام بر اساس توافقی بین ایران و شش قدرت جهانى، که یک پیروزى براى دیپلماسى بین المللى، توصیف شده، صورت گرفت و ایران اینک قادر است موقعیتى را که به عنوان یک قدرت منطقه اى داشت، باز یابد.

با این حال، خبرگزاری رویترز در گزارشى تحلیلی، یاد آور مى شود که هنوز "موانع عمده اى" در راه تنش زدایی کامل بین ایالات متحده آمریکا و ایران وجود دارد.

روز ١٧ ژانویه، دولت باراک اوباما تحریم هاى جدیدى علیه ایران وضع کرد، چون ایران آزمایش موشک بالیستیک انجام داد، که بر اساس قطعنامه هاى سازمان ملل متحد ممنوع است.

بعد از آن، روز پنجشبه آیت اﻟله علی خامنه اى به دولت روحانى هشدار داد مراقب "دسیسه هاى" آمریکا باشد. این هشدار آقای خامنه ای این هراس را موجب شد که امکان دارد او از تلاش هاى آینده امریکا براى تعامل با تهران جلوگیرى کند.

تحلیلگر رویترز، عربستان سعودى و متحدانش در منطقه را مانع دیگرى در نزدیکى بین ایران و غرب مى داند، و به خشم رهبران سعودى از توافق اتمى، که به گفته آنها به ایران کمک خواهد کرد، دست بالا را در رقابت هاى منطقه‌ای بگیرد، اشاره مى کند.

نویسنده تاکید دارد سعودی‌ها همچنان بر این نظر هستند که باید قدرت ایران در خاورمیانه، مهار شود. سعودى‌ها نگران هستند که ایران از میلیارد‌ها دلار پول هاى آزاد شده و در آمدهاى جدید نفتى براى توسعه نفوذ خود در عراق، سوزیه، لبنان و نقاط دیگر استفاده خواهد کرد.

در همین حال، در داخل ایران، انتظار مى رفت لغو تحریم‌ها و پایان انزواى بین المللى تهران، روحانى و متحدان معتدل او را تقویت کند، اما، آن‌ها با پیکار سختى علیه تند رو‌ها در انتخابات مجلس روبرو هستند.

تحلیلگر رویترز همچنین به مبادله اخیر زندانیان بین واشنگتن و تهران اشاره مى کند و مى گوید این رویداد و تحولات دیگر بر اهمیت افزایش تعامل امریکا و ایران که مى تواند به گرم شدن مناسبات پس از بیش از ٣۵ سال خصومت منجر شود، تاکید مى گذارد.

به عقیده او علیرغم آشوب اقتصادى و نگرانى همسایگان عرب ایران، جهان اینک امن‌تر است، زیرا آمریکا و اروپا به تعهدات خود در یک توافق اتمى پیچیده و شکننده عمل کرده‌اند و این در منطقه اى که با خونریزى و ابهام دست به گریبان است، علامت خوبى است.

* برگردان فارسی این مقاله ها تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست

XS
SM
MD
LG