لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۳

دیدگاه| استراتژی آمریکا - ایران از یمن آغاز می شود


شورشیان حوثی یمن از حمایت رهبر جمهوری اسلامی ایران برخوردارند.
شورشیان حوثی یمن از حمایت رهبر جمهوری اسلامی ایران برخوردارند.

یادداشتی در روزنامه هیل از نبیل خوری، پژوهشگر ارشد «مرکز خاورمیانه حریری» در «شورای آتلانتیک» و نایب رئیس سفارت آمریکا در یمن در سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷

تحریم های تازه اعمال شده پرزیدنت ترامپ بر ایران ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد. هدف از تحریم ها تغییر رفتار ایران در خاورمیانه عنوان شده است. اما این اهداف بدون حمایت کشورهای جهان قابل تحقق نخواهد بود.

اگر مقصود حقیقتا اثر گذاری مثبت بر رفتار ایران است، هدف باید تعامل در دیپلماسی بین المللی و حل مناقشه باشد نه انزوای بیشتر. از این منظر، تلاش برای پایان بخشیدن به جنگ در یمن می تواند یک فرصت باشد.

ایران می تواند نقشی مثبت در مناقشه یمن ایفا کند.

ایران و حوثی ها تاریخچه طولانی مشترکی ندارند. آشنایی اندک آن ها به دهه نود میلادی زمانی برمی گردد که حوثی ها برای اولین بار به عنوان گروهی سیاسی سر برآوردند. با افزایش مداخلات سعودی ها در یمن، ایران و حوثی ها به تدریج به هم نزدیک تر شدند.

مداخله سعودی ها با بمباران شمال یمن در سال ۲۰۰۹ در حمایت از دولت علی عبدالله صالح، و تصرف صنعا توسط حوثی ها در سال ۲۰۱۴ و برکناری عبدربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن، بیشتر شد.

رسانه های ایران ابتدا سال ۲۰۱۰ به اوضاع یمن توجه نشان دادند ولی در جریان خلاء قدرت ناشی از کناره گیری علی عبدالله صالح به وضعیت آن کشور علاقمند شدند. توئیتر «پرس تی وی»، تلویزیون انگلیسی زبان برونمرزی ایران، و «العالم»، سرویس عربی جمهوری اسلامی، از آن زمان مساله زیدی های یمن را به عنوان اقلیتی سرکوب شده که در برابر دولت مرکزی تحت حمایت سعودی ها قیام کرده اند، تبلیغ می کنند. اکنون خواسته های حوثی ها از سوی حکومت ایران و حزب الله لبنان به عنوان خواست مردم یمن مطرح می شود.

حوثی ها در این مدت، ایران و حزب الله را الگوی خود قرار داده اند.

دولت ترامپ برای تغییر رفتار ایران دو انتخاب دارد: دیپلماسی یا جنگ. دیپلماسی تنها گزینه معقول است.

باید از نزدیکی مذهبی و سیاسی ایران با حوثی ها برای پایان دادن به جنگ یمن استفاده کرد.

پرزیدنت ترامپ با تعامل با ایران بر سر یمن با یک تیر دو نشان خواهد زد: هم ابتکار عمل خود را برای حل مناقشه به پیش می برد و هم به ایران فرصت می دهد نقشی سازنده ایفا کند.

اگر ایران همراهی نشان داد، زمینه برای همکاری آمریکا و ایران و کاهش تخاصم در منطقه بین ایران و عربستان سعودی فراهم خواهد شد.

برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG