لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۹

پرزیدنت ترامپ: با متحدان‌مان درباره جلوگیری از دسترسی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای توافق داریم


دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، که وارد فرانسه شده است در حاشیه دیدار با رئیس جمهوری فرانسه به خبرنگاران گفت که آمریکا با فرانسه و دیگر متحدان خود برای ممانعت از دسترسی جمهوری اسلامی ایران به سلاح هسته ای توافق دارد.

پرزیدنت ترامپ روز پنجشنبه ۱۶ خرداد گفت: «من فکر نمی کنم که ما [ایالات متحده و فرانسه] در مورد ایران با هم اخلاف نظری داشته باشیم. من فکر نمی کنم که رئیس جمهوری [فرانسه] خواهان مشاهده سلاح هسته ای باشد، و من نیز چنین چیزی را نمی خواهم. تمام مسئله همین است. او نمی خواهد آنها [جمهوری اسلامی] جنگ افزارهای هسته ای داشته باشند. و من هم نمی خواهم آنها [جمهوری اسلامی] جنگ افزارهای هسته ای داشته باشند. و آنها [جمهوری اسلامی] جنگ افزارهای هسته ای نخواهند داشت.»

وی افزود: «با در نظر داشتن این مطلب، خواهیم دید که در رابطه با ایران چه اتفاقی خواهد افتاد. وقتی من بیش از دو سال و نیم پیش به ریاست جمهوری رسیدم - باور [سرعت گذر زمان] دشوار است - ایران یک حکومت به راستی تروریستی بود، و هنوز هم هست. آنها قهرمان بلا منازع تروریسم بودند. و این چیز بسیار بدی است. آنها در ۱۴ نقطه مختلف - از یمن و سوریه گرفته تا بسیاری از مناطق و میدان های نبرد دیگر - مشغول جنگ و آتش افروزی بودند. و همه جا پای ایران در میان بود و ایران در همه آنها دست داشت. اما حالا دیگر [نمی توانند] از این کارها بکنند. وضعیت آنها به عنوان یک کشور بسیار بد است. آنها یک کشور ناکام بوده اند و من نمی خواهم آنها یک کشور ناکام باشند.»

رئیس جمهوری آمریکا در پایان گفت: « ما می توانیم این وضع را به سرعت تغییر دهیم. اما تحریم ها بسیار نیرومند، و به شکل خارق العاده ای [موثر] بوده اند. و مسائل دیگری نیز در میان بوده است. من فکر می کنم که آنها می خواهند گفتگو کنند. و اگر آنها خواهان گفتگو هستند، اشکالی ندارد. ما گفتگو خواهیم کرد. اما تنها چیزی که آنها [ایران] نمی توانند داشته باشند، جنگ افزارهای هسته ای است و من فکر می کنم که رئیس جمهوری فرانسه نیز قویا با این امر موافق است. من فکر می کنم او نیز با این مسئله موافق است که آنها [ایران] نباید جنگ افزارهای هسته ای داشته باشند.»

این تازه ترین اظهارنظر پرزیدنت ترامپ درباره ایران است.

یک روز پیشتر، رئيس جمهوری آمریکا در گفت‌وگو با تلویزیون آی‌تی‌وی بریتانیا گفته بود که همیشه امکان استفاده ایالات متحده از گزینه نظامی علیه جمهوری اسلامی هم وجود دارد، اما او گفتگو با ایران را ترجیح می‌دهد.

زمانی که از پرزیدنت ترامپ درباره ضرورت استفاده از گزینه نظامی علیه جمهوری اسلامی سوال پرسیده شد، او پاسخ داد: «همیشه این احتمال وجود دارد. آیا من چنین چیزی می‌خواهم؟ نه، من ترجیح می‌دهم [که از این گزینه استفاده] نکنم. اما همیشه این احتمال وجود دارد.» او افزود: «من گفت‌وگو را ترجیح می‌دهم.»

سخنان پرزیدنت ترامپ در حالی بیان شده که طی یک ماه گذشته تنش‌ها میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده، افزایش پیدا کرده است. مقام‌های ایالات متحده می‌گویند اطلاعاتی دارند که نشان می‌دهد خطر تهدیدهای ایران جدی‌تر از گذشته است.

حمله به کشتی‌های تجاری در بندر فجیره امارات متحده عربی، حمله پهپادی حوثی‌های تحت حمایت ایران به اهدافی در عربستان سعودی، و پرتاب راکت به منطقه سبز بغداد در نزدیکی سفارت ایالات متحده، از جمله اتفاق‌‌های رخ داده است.

ایالات متحده با اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و بمب افکن‌های بی۵۲ به خاورمیانه، آرایش نظامی‌اش در منطقه را در پاسخ به آنچه نشانه‌های نگران‌کننده از قصد و تدارک احتمالی ایران برای حمله به مواضع و نیروهای آمریکایی عنوان شده، تقویت کرده است.

علاوه بر این، وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، یک سامانه پدافند موشکی پاتریوت و یک ناوگان رزمی نیروی دریایی که پیشتر آب‌های خلیج فارس را ترک کرده بود، به منطقه بازگردانده است.

با این حال، مقام‌های آمریکا بارها اعلام کرده‌اند که قصد جنگ با ایران را ندارند، اما در صورتی که حمله‌ای از سوی رژیم ایران صورت بگیرد آمریکا پاسخ خواهد.

پرزیدنت ترامپ و وزیر خارجه آمریکا در روزهای گذشته اعلام کردند که دولت آمریکا آماده مذاکره بدون پیش شرط با مقام های جمهوری اسلامی است.​

نگرانی‌های ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی و فشار بیشتر

ایالات متحده می‌گوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریم‌های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.

ایالات متحده می‌گوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشکی بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بی‌ثباتی در خاورمیانه است.

آزمایش‌های موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشک‌ها را متوقف کند.

ایران طی سال‌های اخیر دست به انجام آزمایش‌های موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبان‌های مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.

در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه،‌ آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.

وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.

آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروه‌هایی چون القاعده و داعش قرار می‌داد.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG