لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۲۲

دیدگاه| هدف از تحریم های ترامپ علیه ایران حل مشکلی به مراتب بزرگتر است


یادداشتی در روزنامه هیل از هری کازیانیس، مدیر مطالعات دفاعی در «مرکز منفعت ملی»

دولت ترامپ در آغاز کارزار فشار حداکثری برای اعمال شدیدترین و کم سابقه ترین تحریم ها بر ایران است و واشنگتن با مشکلی دیرین دست و پنجه نرم می کند که به این زودی حل نخواهد شد و به یقین طی زمان بدتر می شود: تکثیر و گسترش جنگ افزار هسته ای.

پرزیدنت ترامپ به درستی نگران این مساله است و عزم حل آن را دارد.

از هنگام انفجارهای اتمی آمریکا در روزهای پایانی جنگ جهانی دوم، رهبران ایالات متحده در واشنگتن می دانستند این دانش و تجربه به دست متحدان و دشمنان خواهد رسید. اگر این تسلیحات در دست افراد ناباب بیفتد جان میلیون ها نفر به خطر خواهد افتاد. از این رو آمریکا از زمان فرانکلین روزولت تا پرزیدنت ترامپ با تهیه سیاست هایی قصد داشته اطمینان حاصل کند فناوری هسته ای به سادگی قابل تهیه یا فروش به کسانی نباشد که می توانند منافع آمریکا را تهدید کنند.

تحریم های آمریکا علیه ایران بخشی از یک رشته استراتژی های به کار گرفته شده برای محدود کردن عضویت کشورها در کلوب هسته ای است. متاسفانه سابقه آمریکا در این حوزه پیچیده است. با وجود تلاش های واشنگتن، طی چند دهه گذشته، دشمنان عمده آمریکا شامل روسیه و چین به جنگ افزار هسته ای دست یافته اند. آمریکا از هسته ای شدن بعضی کشورها شامل بریتانیا حمایت کرد، اما مچ کشورهایی مانند کره جنوبی و تایوان را در مسیر ساخت جنگ افزار هسته ای باز کرد.

فناوری های هسته ای و موشکی مربوط به دهه ۴۰ و ۵۰ میلادی است و انحصاری در اختیار کشورهای ثروتمند نیست. قابلیت هسته ای می تواند عامل بازدارنده در برابر توانمندترین ابرقدرت ها باشد.

ایران می تواند نمونه کره شمالی را الگو قرار دهد. تهران بر خلاف ادعاهایش، پیشتر در پی چنین قابلیتی بوده است. رژیم اکنون صنعت هسته ای داخلی دارد و با پیشرفت های موشکی فزاینده اش قادر به ضربه زدن به اسرائیل و اروپا است. واشنگتن از طریق تحریم ها قصد دارد اقتصاد ایران به حدی ضعیف کند که از هر گونه جاه طلبی هسته ای و موشکی دست بکشد.

تهران امیدوار است در همکاری با روسیه و چین، دشمنان آمریکا،طی زمان تاثیر تحریم ها را از بین ببرد.

این روند موجب تشدید فشارهای آمریکا خواهد شد.

از این رو باید دست کم در این باره بحث و گفتگو کرد که واشنگتن برای توقف گسترش جنگ افزار هسته ای تا کجا پیش خواهد رفت، خطرات آن چیست و چه محدودیت هایی خواهیم داشت.

برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG