لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۵

وال استریت جورنال: چرا تنش‌ها در استان نفت‌خیز ایران موجب نگرانی تهران است


نمایی از پالایشگاه نفت آبادان در استان خوزستان. هفتاد درصد منابع نفتی ایران در این استان قرار دارد.
نمایی از پالایشگاه نفت آبادان در استان خوزستان. هفتاد درصد منابع نفتی ایران در این استان قرار دارد.

گزارشی از بنو فاکون و سون اینگل راسموسن در وال استریت جورنال

در حالی که رژیم ایران، در میانه سقوط ریال و افزایش تنش های منطقه ای، برای مقابله با تحریم های شدیدتر آمریکا تقلا می کند، حملات شبه نظامیان به نیروهای امنیتی و ناآرامی در قطب نفتی ایران موتور اقتصاد آن کشور را تهدید می کند.

حمله به رژه نظامی در اهواز که بیش از ۲۵ کشته به جای گذاشت، سومین حمله به نیروهای امنیتی در خوزستان طی سه سال گذشته بوده است. در حملات قبلی پنج نفر کشته شدند.

ماه قبل، وزارت اطلاعات ایران از خنثی کردن حملاتی در خوزستان خبر داد. حدود ۷۰ درصد ذخایر نفتی ایران که منبع اصلی درآمد کشور محسوب می شود، در خوزستان است. دولت ایران گفته بود در بازداشت شش جدایی طلب سلاح های یوزی و دوربین های دید شب به دست آورده است.

این حملات تا کنون تاثیری محسوس بر صنعت نفت ایران نداشته است، اما بر رژیمی که برای مهار ناآرامی های سراسری ناشی از نرخ تورم دو رقمی و بیکاری تقلا می کند، فشاری مضاعف می گذارد.

خوزستان پس از تحمل خشکسالی شدید و توفان ریزگردها چندی پیش شاهد اعتراض های گسترده ای علیه کمبود آب بود. یک پیمانکار دولتی اخیرا در برابر معترضانی که از یک شرکت چینی فعال در میدان های نفتی درخواست کار داشتند از نیروهای امنیتی خواست برای کنترل اوضاع مداخله کنند.

در ویدئویی که در رسانه های اجتماعی مورد توجه بسیاری قرار گرفته، یک زن محلی وزیر کار پیشین دولت روحانی را پس از مراسم خاکسپاری قربانیان حمله اهواز مورد سرزنش قرار می دهد: «آب ما را برد، خشکسالی برایمان آورد، هزار تا بدبختی آورد، هیچ چیز نگفتیم.»

سارا وخشوری، از کارمندان پیشین شرکت ملی نفت ایران که اکنون موسسه مشاوره بین المللی انرژی «اس وی بی» را اداره می کند، می گوید: «مردم این منطقه بیشترین ثروت ایران را تولید می کنند ولی سهمی از آن ندارند. این وضع صنایع نفت را در وضعیت آسیب پذیری قرار می دهد.»

وخشوری می گوید از دسامبر ۲۰۱۵ تا کنون ۴۰ رخداد مشکوک مانند انفجار در آن منطقه رخ داده است. دولت به دفعات هر گونه احتمال خرابکاری را رد کرده است.

خوزستان که محل سکونت اقلیت عرب ایران است، یک قرن پیشینه جنبش های جدایی طلبانه دارد.

گروه جدایی طلب «الاحواز» که ظاهرا ابتدا مسئولیت حمله به رژه در اهواز را برعهده گرفت و بعد انکار کرد در وبسایت اش نوشته است: «پولی که از این چاه های نفت به دست می آید برای تامین مالی تروریسم ایران... در سوریه، یمن و عراق استفاده می شود.»

در تظاهرات سراسری یک سال اخیر در ایران مردم به سرمایه ای که صرف فعالیت های نظامی در خارج می شود، اعتراض کرده اند.

جدایی طلبان خوزستان طی دو سال گذشته مسئولیت دست کم چهار حمله به تاسیسات نفتی را برعهده گرفته اند.

یک دانشجو در اهواز می گوید: «وخامت اوضاع اقتصادی مردم را مستاصل کرده است. این وضع مردم را به سوی افراط گرایی سوق می دهد.»

بعضی از پیمانکاران در زیرساخت های نفتی خوزستان تحت کنترل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار دارند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG