لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۶

نسخه کامل گفتگو با مورگان اورتگاس: مردم ایران از تحمل چهل‌ساله رژیم بی‌لیاقت و فاسد خسته شدند


مورگان اورتگاس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید مقامات ارشد این کشور با استفاده از شبکه های اجتماعی می‌خواهند بر اهمیت اعتراضهای مردمی در ایران تاکید بگذارند.

متن کامل گفتگوی اختصاصی گیتا آرین با خانم اورتگاس را در زیر بخوانید:

گیتا آرین، سوال: وزارت خارجه تظاهرات اخیر در ایران را که با اعتراف جمهوری اسلامی به ساقط کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی آغاز شد، دنبال می‌کرده. بنظر دولت آمریکا این تظاهرات نشانه چیست؟

مورگان اورتگاس: چند مورد را باید به خاطر داشت. ابتدا، به نظر ما یکی از دلایلی که بسیاری از ایرانیان تظاهرات می‌کنند این است که رژیم چندین روز به آنها دروغ گفت. رژیم گفت که دخالتی نداشتند در حالیکه دست‌شان رو شد. برای تمامی پایتخت‌های مربوطه که شهروندی در آن پرواز داشت، مشخص بود؛ کانادائی، اوکراینی و بریتانیائی. جهان می‌دانست که رژیم مسئول شلیک موشکی بود که آن پرواز را ساقط کرد.

مردم ایران هم مانند دیگر مردمان جهان از اینکه دولتشان به آنها دروغ بگوید خوش‌شان نمی‌آید. این یکی از دلایل بود اما به نظر من این تظاهرات در ادامه تظاهراتی است که طی چند ماه گذشته در ایران صورت گرفته است. ما در وزارت خارجه از نزدیک این تظاهرات را دنبال می‌کنیم. این آخر هفته ای پرزیدنت ترامپ شروع به توئیت به فارسی کرد و ما شاهد انفجاری از نشر مجدد و یا لایک زدن توئیتهای فارسی رئیس جمهوری بودیم. یکی از دلایلی که رئیس جمهوری، وزیر خارجه و شخص من توئیت می‌کنیم و از مردم ایران حمایت می‌کنیم این است که آنها چهل سال است ناچار به تحمل رژیمی بی لیاقت و فاسد بوده اند. چهل سال، رژیمی که به جای آنکه منابع کشور را خرج ساختن مدرسه بیمارستان، پل و دیگر مسائل کند، اولویت را به تأمین مالی ایادی شبه نظامی، برنامه اتمی، عملیات تروریستی در سراسر جهان بخصوص در خاورمیانه کرده است.

بنابراین ما در کنار مردم ایران هستیم و آنچه برای پرزیدنت ترامپ مهم بوده این است که این تظاهرات در انظار باشند زیرا نمی‌خواهیم آنچه چند ماه پیش رخ داد، تکرار شود.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ما همواره گفته ایم که به دنبال تغییر رژیم نیستیم. بلکه خواهان تغییر رفتار رژیم هستیم.


۱۵۰۰ نفر بیگناه صرفاً بخاطر اعتراض کشته شدند. کشته شدند! و حداقل ۱۰ هزار نفر دیگر هم به خاطر شرکت در تظاهرات مسالمت آمیز بازداشت شدند. این مسئله ای است که ما می‌خواهیم همه در جریان قرار بگیرند. پرزیدنت ترامپ از رژیم خواسته مردم را به خاطر اعتراض کردن، نکشد و اینترنت را قطع نکند و وسائل ارتباطی را خاموش نکند.

سوال: یکشنبه پرزیدنت ترامپ از مشاور امنیت ملی خود در یک توئیت نقل کرد که تحریمها و تظاهرات فشار بسیاری بر جمهوری اسلامی وارد آورده و ناچارش خواهد کرد به میز مذاکره بیآید. اما در ادامه پرزیدنت ترامپ نوشت برایش مهم نیست اگر ایران مذاکره نکند. آیا این همان چیزی نیست که از ابتدا خواسته او بود؟

مورگان اورتگاس: من فکر میکنم آنچه پرزیدنت ترامپ میخوهد این است که رژیم مانند یک کشور عادی رفتار کند. این تصمیمی هست که رژیم باید بگیرد. اما از عملکردش مشخص هست که هنوز چنین کاری نکرده است. هنوز تصمیم نگرفته که به عنوان یک کشور، آن روش انقلابی خود را کنار بگذارد. روش‌شان بسیار رادیکال است. بنابراین، پرزیدنت با ادامه کمپین فشار حداکثری اقتصادی هیچ مشکلی ندارد و آماده است از اقدام نظامی بازدارنده بهره گیرد... تا اینکه رژیم تصمیم بگیرد که می‌خواهد مانند یک کشور عادی رفتار کند. ما همواره گفته ایم که به دنبال تغییر رژیم نیستیم. بلکه خواهان تغییر رفتار رژیم هستیم. برخی گفتند آن ۱۲ شرطی که وزیر خارجه پمپئو در مؤسسه هادسون بعنوان اقداماتی که رژیم باید انجام دهد تا یک کشور عادی شود، امکانپذیر نیست. اما ما باور نداریم. ما معتقدیم که می‌ توانیم فشار حداکثری و بازدارندگی نظامی را ادامه دهیم تا مانند یک کشور عادی رفتار کند.

سوال: ​در همان توئیت پرزیدنت ترامپ به جمهوری اسلامی هشدار داد که معترضین را نکشد. آیا اگر چنین میشد او آماده اقدامی بود ؟

مورگان اورتگاس: خوب مسلماً پیشاپیش نمی‌توانم مطلبی در این‌باره بگویم اما پرزیدنت ترامپ گزینه های زیادی در اختیار دارد. آنچه مهم است این است که چه پرزیدنت ترامپ و چه آقای پمپئو می‌خواهند از توانائی‌های شبکه های اجتماعی بهره ببرند تا اهمیت این تظاهرات مشخص شود. مامی‌خواهیم رژیم بداند که ما نظاره گر هستیم. جهان هم نظاره گر است. بنابراین می‌خواهیم آنها بدانند که اگر بار دیگر بخواهند معترضین بیگناه را بکشند یا هزاران نفر را که مسالمت آمیز اعتراض می‌کنند، بازداشت کنند، یا اینترنت را قطع کند...همان کارهائی که همین چند ماه اخیر شاهد آن بودیم، باید پاسخگو باشند.

سوال: برخی از بینندگان و بازدید کنندگان وبسایت ما در اظهار نظر های خود گفته اند که آمریکا مکرراً می‌گوید در کنار مردم ایران هستیم. اما می‌پرسند دقیقاً منظور دولت چیست؟

مورگان اورتگاس: سؤال بسیار خوبی است. ما از همه مردم، نه تنها در ایران، بلکه در هرجای دنیا حمایت می‌کنیم. به تظاهرات در عراق و لبنان نگاه کنید. هرگاه که مردم بخواهند به فساد دولتی پایان دهند یا دولتشان را پاسخگو نگاه دارند، ما در وزارت خارجه از آنها حمایت می‌کنیم. ما فکر می‌کنیم گفته های ما تأثیرگذارند و لازم است به آنها بگوئیم که ما با آنها هستیم . ما می‌توانیم از اهرم فشاری خود و از جایگاه خود در جهان استفاده کنیم تا مانع آزار و اذیت شهروندان توسط دولتهای‌شان شویم. آقای پمپئو، پرونده کل جهان را در دست دارد اما برای او پرونده ایران بسیار مهم است و مردم ایران باید بدانند با آنکه جهان آنچه را در آن کشور می‌گذرد زیر نظر دارد، سرگرم دیپلماسی هستیم. ایران مسئله ای است که برای آقای پمپئو بسیار مهم است و می‌خواهد مردم ایران آینده ای روشن داشته باشند.

سوال: روز شنبه آقای پمپئو توئیت کرد که صدای مردم ایران واضح است. آنها از رژیم خسته شده و دیگر جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران نمی‌خواهند. این یعنی تغییر رژیم. آیا باز آمریکا در کنار مردم خواهد بود؟

مورگان اورتگاس: هر آنچه مردم ایران فکر می‌کنند برای آینده شان بهترست، ما در کنارشان خواهیم بود. بنظر ما سپاه به نفع مردم کار نمی‌کند. عملکرد سپاه این را نشان می‌دهد. این یک نهاد تبهکار است. نهادی که دولت آمریکا آن را به عنوان گروه تروریستی می‌شناسد. کافی‌ است به رفتارشان در خاورمیانه نگاه کنید.

اورتگاس درباره ممنوعیت سفر ایرانیان به آمریکا: ما مرتب سیاست‌های مان را بازنگری می‌کنیم. ما ورود فرزندان سردمداران رژيم را ممنوع کردیم.


به اولویتهایشان نگاه کنید...دادن پول به حزب الله، حوثیها، کتائب حزب الله در عراق. اولویت دادن به برنامه موشکهای بالستیک که البته ناقض قطعنامه ۲۲۳۱شورای امنیت سازمان ملل است... موشکهایی که هفته گذشته علیه پایگاههای عراقی استفاده شد. با تعمق در اولویتهای این رژیم، می‌بینیم توسعه گرائیِ نظامیِ انقلابی بر مردم ایران اولویت دارد. بنابراین، کاملاً درک می‌کنم چرا مردم دیگر خسته شده اند.

سوال: مطلب دیگری که در ذهن مردم ایران است...ممنوعیت سفر است. آیا احتمال بازنگری وجود دارد؟

مورگان اورتگاس: ما مرتب سرگرم بازنگری در سیاستهای خود هستیم. ما همیشه به دنبال سیاستی هستیم که حداکثر تأثیر را داشته باشد. همواره در پی حفاظت از آمریکائیان هستیم. حتماً بخاطر دارید که چندی پیش، ورود فرزندان سردمداران رژیم برای تحصیلات عالیه به آمریکا را ممنوع کردیم. این یکی از مواردی بود که آمریکائیان ایرانی تبار اینجا، بسیار از آن ناراضی بودند که فرزندان حاکمان فاسد می‌توانستند بیایند اینجا. بنابراین، ما جلوی آن را گرفتیم. در این بین، آنچه برای ما بسیار اهمیت دارد ایمنی شهروندان آمریکائی است. از اینرو، هنگام بازنگری در ممنوعیت ورود شهروندان دیگر کشورها، این موضوعی‌ است که برای ما الویت دارد.

سوال: یکشنبه، امیر قطر در ایران با خامنه ای و رئیس جمهوری کشور ملاقات کرد. آیا دولت آمریکا با قطر در مورد ایران تماس دارد؟

مورگان اورتگاس: بله ما اخیراً خلاصه ای از مکالمه تلفنی آقای پمپئو با همتای قطری اش را منتشر کردیم و گفتیم که قطر در کاهش تنش کمک کرده است. بنابراین هر کشوری که باشد، قطر، فرانسه یا هر کشور دیگری که بتواند ایران را متقاعد به کاهش تنش کند، ما از آن استقبال می‌کنیم. هر کسی که بتواند رژیم را متقاعد کند ماجراجوئی، اقدامات نظامی،‌ تروریسم یا رفتار تهدیدآمیزش را کاهش دهد، هر کشوری که بتواند به ما کمک کند ایران را متقاعد کنیم مانند یک کشور عادی رفتار کند، مسلماً با آنها همکاری خواهیم کرد و از تلاششان قدردانی می‌کنیم...هرقدر تلاش‌ شان غیرممکن بنظر آید.

نسخه کامل ویدئوی این گفتگو را در زیر ببینید:

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG