لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۵

رابطه انتخابات در ایران و مذاکرات اتمی


ایالات متحده و متحدانش در گروه ۵+۱ برای بازگشت به میز مذاکرات اتمی با ایران آماده می شوند اما کارشناسان و ناظران در آمریکا در مورد هرگونه پیشرفتی در این مذاکرات که قرار است این هفته در قزاقستان برگزار شود، ابراز تردید میکنند.

همزمان حل مساله اتمی تهران بصورت بزرگترین چالش خاورمیانه برای آمریکا در سال جاری باقی است.

گری سیمور دستیار ویژه پیشین باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا در امور سلاحهای کشتار جمعی و منع گسترش تسلیحات اتمی، و خاویر سولانا دبیر کل پیشین ناتو و رییس پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا که قریب شش سال، از ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ گفتگوهای اتمی با ایران را هدایت میکرد، دوشنبه این هفته، در جلسه ای در بنیاد بروکینگز در واشنگتن، نظراتی تردید آمیز در مورد دست یابی به پیشرفت در این گفتگوها ابرازکردند.

به باور گری سیمور تا پیش از انتخابات آتی ریاست جمهوری در ایران هیچ تحول و توافق مهمی در مذاکرات اتمی با تهران روی نخواهد داد.

وی گفت "بدلیل آنکه رهبر جمهوری اسلامی بیشتر روی هدایت انتخابات ریاست جمهوری تمرکز میکند و نمی خواهد با بحران سیست خارجی روبرو شود. بعنوان مثال ایرانیها عمدا اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده کافی را به صورت دیگری تبدیل میکنند تا زیر خط قرمزی که نخست وزیر اسراییل تعیین کرده بمانند و نمی خواهند موجبات اقدام نظامی و یا تحریمهای بیشتر را فراهم کنند".

آقای سیمور گفت سقوط بشار اسد در سوریه توافقی اتمی با ایران را محتمل تر میکند، چون رهبر جمهوری اسلامی برای خلاص شدن از فشار و انزوای بیشتر، به دادن امتیازات تاکتیکی تن می دهد.

خاویرسولانا رییس پیشین هیئت مذاکره کننده اتمی با ایران نیز معتقد است علاوه بر انتخابات ایران ، بحران سوریه نیز ممکنست مانعی جدید بر سر توافق اتمی با ایران ایجاد کند.
وی گفت "فکر نمیکنم بدون حل مساله سوریه بتوان با ایران در امر اتمی به جلو رفت . روابط ایران و سوریه بسیار عمیق است و بعضی از سوری ها میگویند روابط نظامی آنها با ایران حتی نزدیکتر از اعضای ناتو با یکدیگر است".

آقای سولانا همچنین گفت آعضای گروه ۵+۱ بر سر مساله اتمی ایران متحد هستند ولی بر سر سوریه با هم توافق ندارند.

این دو مقام پیشین آمریکائی و اروپایی معتقدند تلاش آیت الله خامنه ای براین است که با قراردادن دولت آمریکا در وضعیت حساس استراتژیکی ، واکنش آن نسبت به فعالیت اتمی تهران را محدود کند ویا به تعویق بیاندازد.

آقای سیمور در عین حال سال ۲۰۱۳ را سالی بحرانی در مورد برنامه اتمی ایران و اقدام نظامی علیه آن توصیف میکند و عامل اصلی در چنین اقدامی را نه آنچه که در اطراف میز مذاکره می گذرد ،بلکه واقعیاتی می داند، که در حال وقوع است .

این دستیار پیشین باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا در امور سلاحهای کشتار جمعی در گفتگو با صدای آمریکا در مورد روابط اتمی کره شمالی و تهران نیز هشدار میدهد.
وی گفت "البته که در باره همکاری اتمی کره شمالی و ایران باید نگران بود چون میدانیم که همکاری گسترده موشکی میان آنها وجود دارد، و کره شمالی که در تکنولوژی غنی سازی بسیار پیشرفته تر از ایران است، می تواند به تهران در این راه کمک کند".
XS
SM
MD
LG