لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۹

دیدگاه| آمریکا و اروپا این گونه می توانند برنامه های موشکی ایران را ناکام بگذارند


یادداشتی از بهنام بن طالب لو و ریچارد گلدبرگ در وبسایت نشریه فارین پالیسی

ایالات متحده آمریکا می تواند با پنج قدم، برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران را ناکام بگذارد:

نخست؛ واشنگتن در مباحثاتی با همتایان اروپایی اش باید این را کاملا روشن کند چرا موشک های بالیستیک ایران یک معضل است. ایران از بزرگترین زرادخانه موشکی خاورمیانه برخوردار است و در اختیار داشتن موشک هایی با قابلیت حمل کلاهک هسته ای به طور همزمان تهدیدی متعارف و غیرمتعارف است.

هر چند برجام در رسیدگی به این تهدید فزاینده کوتاهی کرده است، قطعنامه اجرای توافق هسته ای مصوب شورای امنیت از ایران می خواهد «به هیچ فعالیت مرتبط با موشک های بالیستیک با قابلیت حمل جنگ افزار هسته ای از جمله پرتاب هایی با استفاده از فناوری موشک بالیستیک دست نزند». ایران به بی اعتنایی به این فراز از قطعنامه و دیگر توصیه های موجود در ضمیمه قطعنامه ادامه می دهد.

دوم؛ طرفین پس از رسیدن به درکی پایه از برنامه موشکی ایران باید ارزیابی مشترکی را از تهدید حال حاضر و آینده ناشی از موشک های ایران تهیه کنند. واشنگتن و متحدان نزدیک اروپایی اش باید در باره میزان تاثیر نظامی موشک های ایران، توسعه موتورهای پرتاب و بازپرتاب و به کار گیری سوخت جامد که آمادگی و تحرک موشک های ایران را افزایش می دهد به تبادل داده و اطلاعات بپردازند.

سوم؛ تهیه ارزیابی مشترک ایالات متحده و اروپا باید به انتخاب اهدافی مشترک در ارتباط با برنامه موشکی ایران بیانجامد. حتی اگر اروپا تسلیم وسوسه پذیرش پیشنهاد ایران برای حفظ موشک هایی با برد دو هزار کیلومتر شود که به جای عقب نشاندن تهدید موشکی ایران آن را در نقطه قفل می کند، ایران همچنان مفرهایی در اختیار دارد: استفاده از موشک های مخصوص پرتاب ماهواره به عنوان پوششی برای افزایش برد نیروی موشکی.

چهارم؛ واشنگتن باید به اروپا یادآوری کند که هر دو بر سر برجام در حوزه تحریم های مرتبط با برنامه موشکی ایران در مسیر برخورد قرار دارند. بر مبنای توافق هسته ای، اروپا باید حداکثر تا سال ۲۰۲۳ تحریم هایش علیه هسته اصلی صنعت موشکی ایران از جمله وزارت دفاع و «سازمان صنایع هوا فضا» ایران به تعلیق درآورد. این تعلیق ها «مجتمع صنعتی شهید همت» و «مجتمع صنعتی شهید باقری» را هم در بر می گیرد. اروپا حتی تحریم هایش علیه نیروی هوا فضای سپاه پاسداران را باید لغو کند. اگر اروپا حقیقتا موشک های ایران را یک تهدید می بیند پس باید خود را حفظ دائم این تحریم ها متعهد بداند.

دست آخر؛ اگر ایران همچنان اصرار داشته باشد شورای امنیت را به چالش بکشد، اروپا و ایالات متحده باید علنا اعلام کنند هیچ چیز در توافق هسته ای هیچ طرفی را از وضع دوباره تحریم های لغو شده بر اساس توافق یا خارج از توافق باز نمی دارد.

آمریکا و اروپا می توانند یک ساختار تحریم موثر و قابل دفاع بسازند که هر بخش اقتصاد ایران و هر نهاد مالی ایران در ارتباط با فعالیت های موشکی را هدف بگیرد. رهبران ایران به روشنی احساس نمی کنند برجام دست آن ها را بر توسعه برنامه موشکی شان بسته است. غرب هم به همین شکل نباید برجام را مانعی در این راستا ببیند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG