وزیر خارجه آمریکا با دفاع از پرداخت ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد به ایران همزمان با آزادی آمریکایی های ایرانی تبار، از این اقدام دفاع کرد و گفت "ایالات متحده آمریکا باج نمی دهد.
در دو روز گذشته انتقاد ها از دولت اوباما برای پرداخت این مقدار پول نقد افزایش یافته است.
وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۱۴ مرداد در آرژانتین در یک کنفرانس خبری گفت این پول بخشی از دعوای حقوقی طولانی در دادگاه لاهه بین ایران و آمریکا است.
آقای کری افزود، این پرداخت، جدا از مساله توافق هستهای بود و ربطی به توافق ندارد.
ماجرای انتقال ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد به ایران چیست؟
در دو روز اخیر موضوع "پرداخت باج" به تهران در صدر خبر رسانه های آمریکا است. ایران و آمریکا در زمان اجرای توافق هسته ای در دیماه گذشته اعلام کردند که ایالات متحده آمریکا پول بلوکه شده ایران و سود آن را به تهران پرداخته است.
ماجرای این پول به سال ۱۳۶۰ باز می گردد که بعد از ماجرای گروگانگیری، آمریکا مبلغ ۴۰۰ میلیون دلار پول ایران را بلوکه کرد. وزارت خارجه آمریکا دیماه گذشته اعلام کرد این مبلغ به علاوه یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار بهره این پول در سه دهه را به ایران پرداخته است.
روز چهارشنبه وال استریت جورنال به نقل از منابع خود اعلام کرد ۴۰۰ میلیون دلار از این مبلغ به طور نقد به عنوان "باج" به ایران پرداخت شده است. تنها ساعتی بعد از پرداخت این پول به ایران، چند زندانی آمریکایی ایرانی تبار از تهران آزاد شدند.
چهره های شاخص جمهوریخواه می گویند آمریکا نباید به ایران باج می داد. همزمان کاخ سفید روز پنجشنبه اعلام کرد۴۰۰ میلیون دلار ارز خارجی که پس از آزادی ۵ آمریکایی ایرانی تبار به تهران پرداخت شد، باج نبود.
اظهارنظر جنجالی ترامپ
یک اظهارنظر دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا درباره پرداخت پول نقد به ایران، بار دیگر جنجالی شده است. ترامپ از وجود یک ویدئو گفته که از تمامی لحظات تخلیه پولهای نقد در ایران خبر می دهد. آقای ترامپ گفته، این ویدئو توسط دوربین با کیفیت دولتی و در یک مکان به شدت محرمانه فیلمبرداری شده است.
نامزد جمهوریخواهان برای احراز مقام ریاست جمهوری آمریکا، پرداخت این مبلغ را باجی به ایران برای آزادی آمریکایی های ایرانی تبار زندانی در ایران دانست و گفت اقدامی احمقانه بوده است.
وی گفت: "من تلویزیون را روشن کردم و دیدم کشور ما ۴۰۰ میلیون دلار، نقد ارزهای خارجی از جاهای مختلف با هواپیماهایی به ایران حمل کرده است. چه قدر می توان احمق بود؟"
در همین حال ، روزنامه هافینگتون پست در مقاله ای در واکنش به اظهارات آقای ترامپ که جزییات صحنه هواپیما در ایران را دیده، نوشت: در هیچ فیلم ویدیویی آن چه آقای ترامپ توصیف کرده، دیده نمی شود. از این رو ، یا آقای ترامپ صحنه ای ساختگی را توصیف می کند و یا اطلاعاتی را افشا می کند که ممکن است، اخیراً به آن دسترسی پیدا کرده است.
معمولا نامزد های ریاست جمهوری در ماههای منتهی به انتخابات در جریان امور امنیتی کشور قرار می گیرند.
واکنش اد رویس
انتشار خبر پرداخت پول نقد به ایران توسط دولت آمریکا واکنش اد رویس، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا را برانگیخت.
این نماینده جمهوریخواه با انتقاد از اقدامات دولت آمریکا در ارتباط با ایران که به گفته او به طور فراقانونی و با پنهان کردن حقایق از کنگره و مردم آمریکا صورت گرفته است، گفت: "صدها میلیون دلار در جیب یک رژیم تروریست به معنای خطرناکتر کردن منطقه است."
آقای رویس اضافه کرده است که توافق هسته ای با ایران یک اشتباه تاریخی بوده و بدتر هم میشود.
واکنش کاخ سفید
به گفته دولت آمریکا ، آزادی این ۵نفر در روز ۱۶ ژانویه سال جاری مصادف با بحث دعاوی حقوقی ایران علیه آمریکا در دادگاه لاهه بود که آمریکا را به آزاد سازی ۴۰۰ میلیون دلار از دارایی های مسدود شده ایران در خارج و پرداخت سود آن ملزم می ساخت.
جاش ارنست می گوید ، این ملبغ دارایی خود ایران است.
وی روز چهارشنبه گفت: "اول از هر چیز ، این پول خود ایران است و واقعیت این است همه پولی که ایران از ژانویه دریافت کرده است، شامل بخشی از مبالغ ناشی از لغو تحریم هاست، بسیار کمتر از صدها میلیارد دلاری است که منتقدان توافق هسته ای پیش بینی می کردند."
آقای ارنست گفت، منتقدان توافق هسته ای از موضوع حمل پول به ایران که شش ماه قبل انجام شد، اکنون برای توجیه مخالفت شان با این توافق که هم از جنبه مالی و هم امنیت ملی به نفع مردم آمریکا است ، استفاده می کنند.
همه واکنش ها به انتقال ۴۰۰ میلیون دلار به ایران
ادامه دعوای انتخاباتی
ماجرای انتقال پول نقد به ایران بر مبارزه انتخاباتی دو نامزد نیز تاثیر گذاشته است.
روز چهارشنبه ترامپ، در توییتر خود، هیلاری کلینتون رقیب انتخاباتی اش را نیز برای گفتگو هایی که به پرداخت ۴۰۰ میلیون دلار به ایران منجر شد، سرزنش کرد.
با این حال، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی، اظهارات آقای ترامپ در این باره را نادرست می داند.
آسوشیتدپرس نوشت: مذاکرات برای پرداخت این مبلغ، مذاکرات جداگانه ای از گفتگوها برای توافق هسته ای بود که خانم کلینتون آغاز کرد اما روند گفتگوها برای پرداخت این مبلغ از دهه ها قبل از آن که او وزیر خارجه شود، آغاز شده بود.