برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در واکنش به سفر حسن روحانی به عراق گفت: «ایالات متحده حامی حق حاکمیت، امنیت و کامیابی عراق است، اما رژیم ایران نماینده هیچ کدام از این منافع نیست.»
آقای هوک با شبکه تلویزیونی «الحره» که زیر نظر «سازمان رسانههای جهانی ایالات متحده» فعالیت میکند و «صدای آمریکا» هم زیر نظر آن فعالیت دارد، گفتگو کرد. او در رابطه با نخستین سفر حسن روحانی به عراق، تاکید کرد که ایران میخواهد از عراق برای افزایش قدرت خود در منطقه استفاده کند و به دنبال منفعت عراقیها نیست.
برایان هوک همچنین از قصد جمهوری اسلامی ایران برای مبارزه با هویت عراقی و القای هویت شیعی در کشور عراق خبر داد در حالی که به گفته او اکثریت مردم عراق خود را عراقی میدانند.
به گفته آقای هوک این تحرکات رژیم ایران در پی افزایش قدرت نفوذ خود در منطقه خاورمیانه و تشکیل «کریدور شیعی» صورت میگیرد و در این راه از عراق به عنوان یک وسیله استفاده میکند.
برایان هوک همچنین گفت: «عراقیها باید انگیزههای سفر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران به عراق را مورد سوال قرار دهند. چرا که حکومت ایران که وضعیت مردم کشورش را در اولویت قرار نمیدهد، پس چگونه ممکن است بهبود وضعیت مردم عراق از اولویتهایش باشد؟»
وی افزود: «جمهوری اسلامی ایران میخواهد در نهایت عراق را به عنوان یکی از استانهای خود درآورد.»
هشدار آمریکا به ایران درباره عراق
ایالات متحده از زمان روی کار آمدن پرزیدنت ترامپ بارها به دخالت جمهوری اسلامی در امور کشورهای منطقه و فعالیت های بی ثبات کننده هشدار داده است.
رئیس جمهوری ایالات متحده، با این استدلال که تهران با ادامه برنامه موشکی و اقدامات بدخواهانه اش در خاورمیانه روح برجام را نقض میکند، ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ از توافق هسته ای سال ۱۳۹۴ جمهوری اسلامی ایران با کشورهای پنج به علاوه یک خارج شد.
بعد از خروج آمریکا، تحریم های هستهای علیه جمهوری اسلامی بازگردانده شد.
دولت پرزیدنت ترامپ بارها اعلام کرده است که واشنگتن به دنبال تغییر رژیم در تهران نیست و هدف تغییر رفتار حکومت ایران است و مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز پس از اعلام خروج کاخ سفید از برجام، شروط ۱۲ گانه برای رسیدن به توافق جدید با تهران را اعلام کرد.
در بخشی از این شروط به عراق اشاره مستقیم و غیرمستقیم شده است.
وزیر خارجه آمریکا در بند شش اعلام کرد: ایران باید از حمایت از گروههای تروریستی در منطقه خاور میانه – از جمله حزب الله لبنان، حماس و گروه فلسطینی جهاد اسلامی – دست بردارد.
همچنین در بند هفت تاکید کرد: ایران باید حاکمیت دولت عراق را به رسمیت شناخته و اجازه دهد شبه نظامیان شیعه آن کشور خلع سلاح و منحل شود و دوباره آنها را بسیج نکند.
در بند یازده نیز تاکید شد: حمایت نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از تروریسم و متحدان شبه نظامی اش در سراسر جهان باید متوقف شود.