بخش انگلیسی صدای آمریکا - مقام های آمریکایی با اشاره به شواهد روزافزون موجود می گویند ترس از این که ایران به سکوی پرتابی برای همه گیری ویروس کرونا و به طور بالقوه ویرانی اقتصاد خاورمیانه بدل شود به واقعیت پیوسته است.
وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه ایران را به انتقال ویروس کرونای جدید، عامل بیماری «کووید-۱۹»، به چند کشور متهم کرد و گفت دست کم در پنج نمونه اولین مورد ابتلای به این ویروس در کشوری دیگر به طور مستقیم از ایران وارد شده بود.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، طی بازدید از افغانستان به خبرنگاران گفت: «ویروس ووهان ویروسی قاتل و رژیم ایران شریک جرم است.»
پمپئو در بیانیه ای افزود: «رژیم به دروغگویی به مردم ایران و جهان ادامه می دهد. آنها ایرانیان و مردم سراسر جهان را در خطر بزرگتری قرار داده اند.»
دیگر مقام های وزارت خارجه آمریکا هم ابراز نگرانی کرده اند که ابعاد آسیب وارده برای ایران و منطقه می تواند بدتر از میزان تصور باشد.
یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده به «صدای آمریکا» گفت: «رژیم ایران حجم بالایی از اطلاعات درباره گسترش ویروس کرونا را پنهان می کند. این عدم شفافیت سلامت مردم ایران و همچنین همسایگان ایران را در خطری جدی قرار داده است.»
اما جمهوری اسلامی ایالات متحده را برای چالش های آن کشور در مبارزه با شیوع ویروس کرونا مقصر می داند.
«شورای امنیت ملی کاخ سفید» در توییتی گفت: «رژیم ایران درباره سرنگون کردن پرواز ۷۵۲، شمار جان باختگان اعتراضات آبان ماه، نرخ مشارکت بسیار پایین در انتخابات اسفند، و اکنون این ویروس چینی دروغ گفته است. جهان و مردم ایران به خوبی به این امر واقف هستند.»
وزارت خارجه آمریکا به طور مشخص به غفلت آگاهانه تهران از جمله در استفاده از خط هوایی دولتی «ماهان ایر» اشاره کرده که دست کم ۵۵ پرواز بین تهران و نقاط متعددی در چین انجام داده بود.
مقام ها و تحلیلگران هفته ها نسبت به انجام چنین پروازهایی ابراز نگرانی می کردند و اشاره داشتند که «ماهان ایر» به پرواز به سوریه ادامه داده است. «ماهان ایر» مسیرهای پرواز دائمی هم بین تهران و دیگر کشورها از لبنان تا پاکستان دارد.
«ماهان ایر» به دلیل ارتباطش با «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» و «نیروی قدس» از سال ۲۰۱۱ تحت تحریم های آمریکا قرار داشته است.
بنا بر گزارش رسانه های دولتی در ایران، دست کم یکی از خلبانان «ماهان ایر» پس از ابتلا به ویروس کرونا جان باخته است.
دیگر گزارش ها از مرگ ایرانیان فعال در سوریه حکایت دارد.
وبسایت محلی «دیرالزور ۲۴» در سوریه هفته گذشته به نقل از منابعی گفت دو شبه نظامی ایرانی در شهر المیادین، به دلیل ابتلا به ویروس کرونا، قرنطینه شدند.
به گزارش گروه «ناظر حقوق بشر سوریه» مستقر در لندن شمار شبه نظامیان ایرانی قرنطینه شده در «المیادین» دست کم به یازده نفر رسیده است.