با امضای توافق اتمی بین شش قدرت جهانی و ایران، انتظار می رفت از تنش بین آمریکا و ایران کاسته شود، اما بنا به گزارشی که در وال استریت جورنال منتشر شده، تنش بر سر طیف گسترده ای از مسائل مرتبط با چشم انداز امنیتی خاورمیانه و سیاست های داخلی ایران رو به افزایش است.
فقط طی دو روز گذشته، ایران یک موشک بالیستیک را آزمایش کرده و محکومیت جیسون رضائیان روزنامه نگار آمریکایی را اعلام داشته است و بر این بدگمانی که توافق تاریخی وین به تهران اجازه داده است به اجرای برنامه ضد آمریکایی خود شتاب بخشند، دامن می زند.
در این گزارش به نقل از مقامات کنونی و پیشین آمریکا گفته می شود، نزدیکترین متحدان واشنگتن در خاورمیانه، بویژه اسرائیل و عربستان سعودی، نگران هستند که ایران بتواند با استفاده از پوشش دیپلماتیک که توافق فراهم آورده، و نیز آزاد شدن ده ها میلیارد دلار درآمدهای نفتی، موقعیت خود و متحدانش را در منطقه تقویت کند.
وال استریت جورنال به پیوستن ایران به روسیه در عملیات نطامی برای تثبیت رژیم بشار اسد و نیز ادامه ارسال اسلحه و پول برای شورشیان حوثی در یمن اشاره کرده و می نویسد، در آمریکا و اروپا بر این هراس که دو مناقشه ممکن است به جنگ منطقه ای بسیار گسترده تری دامن بزند، افزوده می شود. در همین حال، به گفته مقامات سابق آمریکایی، توانایی دولت اوباما برای اجرای توافق در میان چنین آشوبی ممکن است به خطر بیافتد.
به گفته ریچارد نفیو که تا اواخر سال ۲۰۱۴ میلادی مذاکره کننده ارشد با ایران بود، "این خطر وجود دارد که مسائل غیرهسته ای، کل توافق را بر هم بزند."
مقامات دولت اوباما گفته اند توافق اتمی فقط بر محروم ساختن ایران از توانایی ساخت سلاح متمرکز است، و مشکلات منطقه ای را حل نمی کند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت واشنگتن هم آزمایش موشک و هم حکم دادگاه رضائیان را از نزدیک دنبال می کند، تا در مورد چگونگی پاسخی که باید داده شود، تصمیم بگیرد.
عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه گفت آزمایش موشک، توافق اتمی را نقض نمی کند.
وال استریت جورنال در ادامه می نویسد، باراک اوباما رئیس جمهوری و جان کری وزیر خارجه آمریکا بارها گفته اند فلج کردن برنامه اتمی ایران موفقیت بزرگی است . اما در پی توافق تیر ماه، هر دو مقام نسبت به همکاری با ایران برای تثبیت نقاط بحران زده در منطقه، از جمله سوریه و یمن، ابراز امیدواری کرده اند.
با این حال، اینک بسیاری از مقامات آمریکایی و عرب بر این باورند که ایران و روسیه دفاع مشترک از بشار اسد را حتی پیش از به نتیجه رسیدن توافق جامع اتمی طرح ریزی می کردند.
منتقدان آقای اوباما در واشنگتن، کاخ سفید را متهم می کنند که در مراحل پایانی مذاکرات، فریب مسکو و تهران را خورده است.
وال استریت جورنال به نقل از سناتور میچ مک کانول رهبر جمهوریخواه اکثریت سنا می گوید "حمایت روسیه از معامله ای که با منافع آمریکا مغایرت داشت، دلیلی بود که ایران قادر شد آنچنان با موفقیت بر سر آن مذاکره کند. و شگفت آور نیست که چند روز پس از رسیدن به توافق، فرمانده نیروی قدس برای مسلم ساختن حمایت روسیه از متحد مشترکشان سوریه، راهی مسکو شد."
وال استریت جورنال همچنین به حکمی که دادگاهی در تهران علیه جیسون رضائیان صادر کرده است، و نیز درخواست های پیاپی بسیاری از قانونگذاران از کاخ سفید که آزادی او و دو آمریکایی–ایرانی دیگر را در توافق نهایی بگنجاند، اشاره و به نقل از اد رویس رئیس جمهوریخواه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان می نویسد "هم در مذاکرات هسته ای و هم در بررسی وضعیت آمریکایی هایی که در ایران در بازداشت هستند، دولت خامی خطرناکی در این مورد که با چه کسی در تهران طرف است، نشان داده است."
مقامات آمریکایی در هفته های اخیر گفته اند واشنگتن مذاکراتی در سطح بالا در باره آزادی این شهروندان آمریکایی انجام داد. حسن روحانی رئیس جمهوری نیز در سازمان ملل متحد گفت آمریکائیان ممکن است با ایرانیانی که در آمریکا زندانی هستند، مبادله شوند.
وال استریت جورنال با اشاره یه این که آیت الله علی خامنه ای هرگز رسما از توافق اتمی حمایت نکرده است، و در اوائل اکتبر دیپلمات ها و مقامات نظامی ایران را از مذاکره با آمریکا ورای توافق اتمی منع کرد، می گوید مقامات فعلی و سابق آمریکایی اجرای توافق را با توجه به تنش های جاری و ادامه ابهام در مورد مقاصد بلندمدت رهبر ایران دشوار می بینند.
مقامات سازمان ملل متحد نیز گفته اند ایران همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی در تحقیق درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی ایران محدود ساخته است و به جلوگیری از دسترسی بازرسان به دانشمندان و مدارکی که گفته می شود به برنامه تسلیحاتی ایران ارتباط دارند، ادامه می دهد. جان کری وزیر خارجه آمریکا گفته است اگر ایران با آژانس همکاری نکند توافق پیش نخواهد رفت.
وال استریت جورنال می گوید آزمایش های موشکی بیشتر، یا پیدا شدن نشانه های بیشتر از حمایت ایران از گروه های پیکارجو، می تواند کوشش هایی را که برای بهبود مناسبات بین آمریکا و ایران جریان دارد، دشوار تر سازد. کاخ سفید همچنین در مورد تاکید بر جدا بودن فعالیت های اتمی ایران و عملیات آن در منطقه، با چالش روبرو خواهد شد.