روزنامه وال استریت جورنال در یکی از سرمقاله هایش به بررسی گام هایی که در جهت اجرای برجام برداشته می شود پرداخته و آن را پدیده ای که دولت آمریکا تمام سرمایه دیپلماتیک خود را برای شکل گیری اش بکار گرفته است می نامد.
در این سرمقاله به تلاش های سرمایه گذاران، بانک های دست دوم، شرکت های چندملیتی اروپایی و هر کس دیگری که بخشی از بازار ایران را می خواهد، اشاره شده و آمده است، با این حال ایران توافق را می آزماید، آن را دوباره تعبیر می کند، و خط به خط دور می اندازد؛ و این باید درسی برای آمریکا – یا دست کم رئیس جمهوری بعدی – باشد. وقتی یک "توافق آشغال را امضا می کنید، آنچه به دست می آورید نیز آشغال خواهد بود."
وال استریت جورنال آزمایش یک موشک بالیستیک جدید در ایران را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، که ایران را از هر گونه فعالیت مرتبط با موشک های بالیستیک به مدت دست کم ۸ سال منع می کند، دانسته و با اشاره به نامه ای که آیت الله علی خامنه ای به حسن روحانی رئیس جمهوری نوشت، نظر برخی خبرنگاران را که اظهارات او را "تایید احتیاط آمیز توافق" می دانند، درست ندانسته و می گوید، گفته های رهبر جمهوری اسلامی ایران "رد یکجانبه تمام توافق" است و صراحت دارد که آمریکا و هر کس دیگری باید بازنویسی او را قبول کنند.
وال استریت جورنال با استناد به تحلیل دو کارشناس مؤسسه پژوهش های رسانه ای خاور میانه، می گوید آیت الله خامنه ای دو درخواست دارد : نخست این که آمریکا و اروپا باید تحریم های اقتصادی را به طور کامل برچینند، نه این که به طور موقت به حالت تعلیق در آورند و به هر امکانی برای بازگرداندن تحریم ها در صورت عدم پایبندی ایران به توافق پایان دهند. دوم: تحربم ها علیه ایران برای حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر نیز باید منتفی شود.
آیت الله خامنه ای بعد جدول زمانی که ایران باید اورانیوم غنی شده اش را به خارج منتقل کند و رآکتور تولید پلوتونیم اراک را تغییر دهد، و آژانس بین المللی انرژی اتمی آن را تایید کند، عوض می کند. وال استریت جورنال به نقل از دو تحلیلگر می گوید شرایطی که خامنه ای عنوان می کند، وضعیتی به وجود می آورد که در آن، نه فقط طرف ایرانی از تصویب برجام خودداری می کند، بلکه مانع جداگانه ای ایجاد می کند که اجرای توافق را ناممکن می سازد.
وال استریت جورنال اظهار نظر می کند آقای خامنه ای دست دولت اوباما را خوانده است، حالا می خواهد از امتیازاتی که قبلا گرفته است استفاده کند و وقت بیشتری می خواهد.
وال استریت به برخی از اقدامات ایران از هنگام امضای توافق، از جمله محکوم ساختن گزارشگر واشنگتن پست و گزارش دستگیری یک بازرگان آمریکایی – ایرانی در تهران اشاره می کند و می افزاید در مورد دولت اوباما خوب بود تصور کرد رفتار تحقیر آمیز آیت الله را احساس می کند. اما چنین نیست. آزمایش موشک با کوشش ضعیفی برای "اقدام مناسب" در سازمان ملل متحد، و نامه آیت الله خامنه ای با سکوت تقریبا کامل روبرو شد.
وال استریت جورنال می نویسد با وجود تمام قول ها و هشدارها درباره توافق اتمی ایران، آنچه می گذرد چیزی بیشتر از تسلیم در لباس دیپلماسی نیست. ارتباط و ترکیب نیروها در خاورمیانه در سال گذشته تغییر کرده است، و باراک اوباما هیچ قدمی برای برقراری موازنه برنخواهد داشت. آقای خامنه ای این را می داند و خیال ندارد امکان تسلیم آبرومندانه ای را برای آمریکا فراهم آورد. شاید هم آقای اوباما بداند، اما به نظر نمی رسد خفت و سرشکستگی اهمیتی برایش داشته باشد.
* برگردان فارسی این مقاله تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.