یادداشتی در نشریه نشنال اینترست از ایلان برمن، نایب رئیس «شورای سیاست خارجی آمریکا» در واشنگتن
طی سال گذشته نظر دولت ترامپ کمابیش میان مدافعان ماندن در توافق هسته ای ایران و مخالفان آن به طور مساوی تقسیم شده بود. تغییرات اخیر در تیم امنیت ملی کاخ سفید کفه را به شکل قاطعانه ای به سمت تمایل پرزیدنت ترامپ به لغو برجام سنگین کرده است.
این اتفاق احتمالا اوائل ماه آینده همزمان با بررسی دوره ای تطابق برجام با منافع ملی آمریکا که کنگره مقرر کرده است، رخ خواهد داد. مذاکره کنندگان آمریکایی و اروپایی می کوشند بر سر تغییراتی به توافق برسند که دست کم به طور موقت موجب نجات برجام شود.
اما سپس چه خواهد شد؟
دولت ترامپ با وجود اعلام استراتژی نوین خود کار چندانی برای تشریح چگونگی برخورد با ایران انجام نداده است. کاخ سفید هنوز نقشه روشنی هم برای سیاست آمریکا در برابر جمهوری اسلامی پس از ترک برجام ارائه نکرده است.
دولت ترامپ باید دست کم سه اولویت را در صدر دستور کار خود قرار بدهد:
- عقب نشاندن نفوذ منطقه ای ایران
- بازسازی فشار اقتصادی
- و توانمند کردن مردم ایران
اعتراضات سراسری اخیر از عمق نارضایی مردم از رژیم حکایت دارد. بحران مشروعیت فرصتی برای ایالات متحده است. دولت ترامپ فرصت بازسازی رابطه واشنگتن با مردم کوچه و خیابان در ایران را دارد. کاخ سفید این کار را با پیام نوروزی اخیر و انتقاد از فساد و رفتار یاغی مآبانه منطقه ای رژیم آغاز کرد. تماس مدوام با مردم ایران مستلزم تغییرات چشمگیر در مکانیزم موجود ارتباط آمریکا با مردم ایران از جمله تغییرات بسیار ضروری در محتوا و سبک کار دستگاه رسانه ای آمریکا است.
اوضاع در سوریه و خطر رو در رویی نظامی مستقیم اسرائیل و ایران، ضرورت اتخاذ یک استراتژی روشن در برابر ایران را دو چندان کرده است.