نمایندگان پنج کشور اتمی تحت پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای، روز پنجشنبه در نشستی در بنیاد کارنگی در شهر واشنگتن شرکت کردند.
رز گاته مولر معاون وزیر خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحاتی و امنیت بین المللی در این جلسه در پاسخ صدای آمریکا، ضمن ابراز نگرانی از ادامه آزمایشهای موشکهای بالیستیک ایران، آن را جدا از برنامه اتمی تهران توصیف کرد.
نشست بنیاد کارنگی در ارتباط با آینده کنترل تسلیحاتی و ثبات استراتژیکی برگزار شد و سوالات مطرح در این نشست از جمله رابطه میان خلع سلاح و ثبات استراتژیکی، چگونگی تغییر کنترل تسلیحات و خلع سلاح در قرن ۲۱ و چگونگی ارتباط محیط امنیتی در طرحهای کنترل تسلیحاتی فعلی و آینده را دربر گرفت.
در این نشست توافق جامع هستهای ایران گامی مهم، اما ناکافی، برای محدود کردن تلاشهای تسلیحاتی ایران توصیف شد.
صدای آمریکا از رز معاون وزیر خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحاتی در مورد فعالیت ها و رفتار ایران جدا از برنامه اتمی پرسید که خانم مولر در پاسخ گفت، ما درمورد ادامه آزمایش موشک های بالیستیک پیشرفته ایران بسیار نگرانیم. موشکهایی که به محدوده هایی دست پیدا میکنند که میتوانند تهدیدی متوجه متحدان و دوستان ما در اروپا باشد.
وی گفت "ارزیابی شخص من اینست که آزمایش موشکهای بالیستیک جدا از توافق هسته ای است و ارزیابی ما براین است که ایران به طور پیوسته در مسیری که تحت برجام به منظور مسدود کردن راههای دستیابی آن به سلاح اتمی است پیش رفته و به نظر میرسد که این فعالیت در دو قلمرو متفاوت صورت میگیرد."
معاون وزیر خارجه آمریکا افزود بنابراین ارزیابی ما از اجرای برجام مثبت است و ارتباطی میان فعالیت موشکی و برنامه اتمی نمی بینیم.
"ولی در مورد آزمایش موشکهای بالیستیک ایران بسیار نگرانیم. بنابراین بسیار مهم است که ما در ماههای اخیر شاهد پیشرفت استقرار محدود قابلیت دفاع موشکی در اروپا بوده ایم. بطور خاص، قابلیتهای عملیاتی اولیه تطبیقی سایتهای اروپا که در رومانی و لهستان قرار دارند، اینها از دید ما گامهای مهمی برای دفاع از متحدانمان علیه تهدید محدود از سوی ایران بوده است."
جیمز میلر معاون پیشین وزیر دفاع آمریکا، چالش شماره یک اتمی را منع گسترش تسلیحاتی و در راس آن کره شمالی توصیف کرد و گفت "تلاشهای تولید سلاحهای اتمی و برنامه موشکی کره شمالی بسیار نگران کننده و چالش آمیز و تهدیدی علیه امنیت و ثبات منطقه و جهان است. البته ایران با درجات کمتری هنوز بعنوان یک نگرانی باقی است."
آقای میلر در ادامه گفت که به عقیده وی، دولت آینده آمریکا باید در مورد رویکرد در قبال کره شمالی بسیار دقیق عمل کرده و از سیاست باراک اوباما به منظور مذاکره و عقب راندن برنامه اتمی کره شمالی پیروی کند.