لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۲۱

سناتور ارشد دموکرات خواستار فشار برای مذاکره به جای فشار حداکثری بر ایران شد


باب منندز سناتور ارشد دموکرات در سنای آمریکا در واکنش به افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده جمهوری اسلامی ایران و عبور آن از میزان مجاز در توافق هسته‌ای موسوم به برجام گفت که سیاست دولت آمریکا از فشار حداکثری باید به حداکثر تلاش دیپلماسی تبدیل شود تا ایران را به میز مذاکره بازگرداند.

سناتور ایالت نیوجرسی آمریکا در توئیتر خود نوشت که برکسی پوشیده نیست که او مخالف برجام بود اما خروج یکجانبه از آن توسط دولت آمریکا «اشتباه بزرگی» بود.

سناتور منندز نوشت: اکنون با توجه به گزارش‌ها درباره افزایش ذخایر اورانیوم ایران، سیاست حداکثر فشار باید به حداکثر تلاش برای دیپلماسی تبدیل شود تا ایران و آمریکا به میز مذاکرات بازگردند.

او از دولت آمریکا به خاطر آنچه «فقدان یک ائتلاف» علیه ایران انتقاد کرد و گفت ایران سریع‌تر به سمت تولید سلاح هسته‌ای می‌رود.

روز دوشنبه ۱۰ تیرماه، جمهوری اسلامی از افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود، برخلاف توافق هسته‌ای سال ۱۳۹۴ با کشورهای پنج بعلاوه یک خبر داد.

براساس توافق اتمی موسوم به برجام نباید میزان ذخیره اورانیوم غنی‌شده در ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرم گذر کند اما روز دوشنبه ۱۰ تیر ابتدا خبرگزاری رویترز و سپس محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران عبور ذخایر اورانیوم غنی‌شده جمهوری اسلامی از میزان معین شده در برجام را تائید کردند.

آژانس بین المللی انرژی اتمی در نخستین واکنش به افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده جمهوری اسلامی ایران و عبور آن از میزان مجاز، اعلام کرد که از موضوع آگاه است و به زودی درباره این اقدام ایران گزارش می دهد.

کاخ سفید در بیانیه‌ای که عصر دوشنبه ۱۰ تیرماه به وقت واشنگتن منتشر کرد،‌ نوشت: رژیم ایران امروز اقدام به افزایش ذخائر اورانیوم خود کرد. اجازه غنی‌سازی به ایران در هر سطحی ذیل توافق هسته‌ای یک اشتباه بود. پیش از اجرای توافق هم تردیدهایی وجود داشت که ایران شرایط را نقض می‌کند.

در ادامه این بیانیه تاکید شد:‌ باید استاندارد قدیمی منع اشاعه سلاح اتمی را احیا کنیم که به ایران اجازه غنی سازی ندهد. ایالات متحده و متحدان‌اش هرگز به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را نخواهند داد.

در انتهای این بیانیه آمده است: فشار حداکثری بر رژیم ایران تا زمانی که رهبران ایران مسیر خودشان را تغییر دهند، ادامه خواهد یافت. رژیم باید بلندپروازی‌های هسته‌‌ای و رفتارهای مخرب خود را کنار بگذارد.

همچنین، وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه غروب دهم تیرماه به وقت واشنگتن در پیامی در توئیتر گفت: رژیم ایران قدم‌های تازه‌ای برای پیشرفت جاه‌طلبی‌های هسته‌ای خود برداشته است. یک بار دیگر، رژیم از برنامه‌ اتمی خود برای زورگیری از جامعه جهانی و تهدید به امنیت منطقه‌ای استفاده می‌کند.

مایک پمپئو افزود: بزرگترین حامی تروریسم در جهان هیچ‌گاه نمی‌تواند اجازه غنی‌سازی اورانیوم را در هیچ‌ سطحی داشته باشد.

جرمی هانت وزیر خارجه بریتانیا روز دوشنبه ۱۰ تیرماه به یک رسانه اسرائیلی گفت: در صورتی که ایران به تعهداتش ذیل توافق هسته‌ای پایبند نباشد برایش تبعاتی به همراه خواهد داشت.

همچنین پیش از این یکی از سخنگویان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۱۰ تیر به خبرگزاری رویترز گفت که این نهاد از گزارش رسانه‌ها درباره ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران با درصد پایین، آگاه است و بازرسان آژانس در محل هستند تا به‌زودی، بعد از راستی‌آزمایی میزان ذخایر ایران، به مقر آژانس گزارش دهند.

نخست وزیر اسرائیل نیز به افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده جمهوری اسلامی ایران و عبور آن از میزان مجاز در توافق هسته‌ای موسوم به برجام واکنش نشان داد. بنیامین نتانیاهو روز دوشنبه ۱۰ تیرماه گفت که این حرکت، «اقدامی شاخص به سمت ساختن بمب هسته‌ای است.»

بنیامین نتانیاهو روز دوشنبه گفت اسرائیل، به زودی از شواهد و مدارک بیشتری پرده‌برداری می‌کند که نشان می‌دهد «ایران در تمامی مدت‌ها در مورد برنامه اتمی دروغ می‌گفت.»

یکسال پیش نیز آقای نتانیاهو اسنادی را فاش کرد که از انباری در تهران به دست آمده بود و نشان می داد جمهوری اسلامی قبل از توافق هسته‌ای به دنبال تولید بمب بود.

ایران در نامه‌ای به کشورهای باقی‌مانده در توافق هسته‌ای مهلتی ۶۰ روزه داده بود تا «تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی» را عملی کنند و تهدید کرده بود در صورتی که این اتفاق رخ ندهد جمهوری اقدام به متوقف کردن «رعایت محدودیت‌های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن‌سازی رآکتور آب سنگین اراک» خواهد کرد.

اتحادیه اروپا نیز ضرب‌الاجل ایران را رد کرد و گفته بود اعضای این اتحادیه «با نگرانی» اطلاعیه ایران پیرامون پایبندی به تعهداتش در توافق هسته‌ای موسوم به برجام را مطالعه کرده‌اند.

تنش بین آمریکا و ایران در یک ماه اخیر به شدت افزایش یافته است.

بعد از اینکه جمهوری اسلامی ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.

ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.

دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگ‌افزارهای هسته‌ای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.

پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه مذاکره را رد کرده است.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG