گروهی از سناتورهای جمهوریخواه کنگره ایالات متحده به مناسبت نخستین سالگرد خروج واشنگتن از برجام پیشنویس قطعنامهای را به سنای آمریکا ارائه کردند که در آن، ضمن اشاره به کاستیهای توافق هستهای ۱۳۹۴ با ایران، بار دیگر بر موضع کنگره در مخالفت با دستیابی جمهوری اسلامی به توانایی ساخت سلاح هستهای تاکید شده است.
تام کاتن نماینده آرکانزا، مارکو روبیو نماینده فلوریدا، تد کروز نماینده تگزاس و ده سناتور دیگر در این قطعنامه که روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ارائه شد با برچیدن یا کاهش تحریمها تا زمانی که نگرانیها در مورد برنامههای هستهای و موشکی بالیستیک، حمایت از تروریسم و دیگر فعالیتهای بیثباتکننده ایران رفع نشده باشد مخالفت کردهاند.
سناتور کاتن در صحن سنا گفت که او و همکاران جمهوریخواهش در سالگرد خروج آمریکا از توافق برجام برای آیتالله های ایران هدیه دارند: «من با همکارانم طرحی را پیشنهاد کردیم که سیاست ایالات متحده را مبنی بر این که هرگز به ایران اجازه نخواهد داد به سلاح اتمی دست یابد، بار دیگر تثبیت میکند.»
وی اعلام ایران برای از سرگیری غنیسازی اورانیوم با درصد بالا و ذخیره آب سنگین بیش از حد مقرر را «آخرین دور از تحریکات خطرناک رژیم ایران» دانست و گفت «سال گذشته ایران و گروههای نیابتی مسلح آن به موج کشتار در سراسر خاورمیانه ادامه دادند. همان کشتاری که قبل از توافق ایران و در طی آن انجام میدادند.»
این سناتور جمهوریخواه اضافه کرد، این بار ایالات متحده به جای دادن پاداش به اعمال شیطانی تهران در مقابل آن ایستاده و سپاه پاسداران را چنان که شایسته آن است یک سازمان تروریستی تعیین کرده است. وی افزود، تهدید جمهوری اسلامی ایران باید زنگ هشداری برای شرکای اروپایی و جامعه تجاری جهان تلقی شود.
سناتور مارکو روبیو نیز با بیان این که سوء رفتار ایران در حوزه هستهای تاییدی است بر این که ایالات متحده برای خروج از آن توافق معیوب کاملا حق داشته است، گفت مردم ایران که همچنان از فساد تبهکارانه رژیم ایران، سوء مدیریت اقصادی گسترده و نقض حقوق بشر رنج میبرند، شایسته بهتر از این هستند.
سناتور تد کروز هم در سخنانی در همین زمینه توافق هستهای دولت باراک اوباما با ایران را یک «فاجعه برای امنیت ملی ایالات متحده و متحدان آن» دانست و گفت «برجام برنامههای هستهای و موشکی بالیستیک ایران را قانونی کرد و برای انقضای کامل و برچیدن محدودیتهای اعمال شده بر ایران در چند سال آینده طراحی شد. در مواجهه با مخالفتهای بیشمار، پرزیدنت ترامپ با خاتمه دادن به مشارکت ایالات متحده در توافق و اعمال فشار بر آیتاللهها تصمیم درستی گرفت. اکنون باید این اجماع وجود داشته باشد که هیچ دلیلی برای بازگشت دوباره به توافقی که در هر حال از کار خواهد افتاد وجود ندارد.»
این قطعنامه پیشنهادی در حالی به سنا ارائه شد که دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده عصر چهارشنبه با صدور یک فرمان اجرایی صنایع فولاد، آهن، آلومینیوم و مس ایران را تحت تحریم قرار داد و تاکید کرد که قطع کلیه مسیرهایی که ایران میتواند به سمت دسترسی به سلاح هستهای و موشکهای قارهپیمای بالیستیک طی کند، و همچنین مقابله با نفوذ بدخواهانه ایران در خاورمیانه، همچنان سیاست ایالات متحده است.