دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، که برای شرکت در نشست رهبران گروه ۲۰ در شهر اوزاکا در ژاپن حضور دارد، در نخستین روز ورود خود، با نخست وزیر استرالیا دیدار کرد. رئیس جمهوری آمریکا دیدارهایی با دیگر رهبران عضو گروه ۲۰ دارد و موضوع ایران، یکی از مسائل مورد بحث او با رهبران دیگر کشورها خواهد بود.
تنش بین ایران و آمریکا در یک ماه اخیر افزایش یافته و حتی بعد از سرنگونی پهپاد آمریکایی در حریم بین المللی، پرزیدنت ترامپ هفته پیش، در واپسین دقایق، از حمله به سه مکان در ایران خودداری کرد.
قرار است پرزیدنت ترامپ با برخی رهبران عضو گروه ۲۰، از جمله ولادیمیر پوتین، رجب طیب اردوغان، و شینزو آبه دیدارهای دو جانبه داشته باشد و پیشبینی میشود موضوع فشار حداکثری بر ایران در آنها مطرح شود.
در جریان اجلاس سران گروه ۲۰، اقتصاد جهان از محورهای اصلی است. پرزیدنت ترامپ که روز پنجشنبه ششم تیرماه وارد ژاپن شد، قرار است روز شنبه با شی ژینپینگ رئیس جمهوری چین دیدار کند. بحث تعرفهها و توافق تجاری بین آمریکا و چین، از اصلیترین محورهای اقتصاد جهان ارزیابی شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، همچنین در جریان اجلاس گروه ۲۰ قرار است رئیس جمهوری چین با شینزو آبه نخست وزیر ژاپن دیدار کند. دو کشور در خصوص برخی قلمروها میان دو کشور، اختلاف نظر دارند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در مورد وضعیت تنشها با ایران گفت که مطمئن نیست رهبران ایران به فکر مردم آن کشور باشند.
پرزیدنت ترامپ روز چهارشنبه پنجم تیرماه پیش از ترک کاخ سفید و حرکت به سمت اوزاکا برای حضور در جلسه سران گروه ۲۰ در ژاپن به خبرنگاران گفت: «ایران هر کاری دلش میخواهد بکند. اصلا مهم نیست. من وقت بسیار زیادی دارم. ولی کشور آنها تحت فشار شدید اقتصادی است و اوضاع اقتصادیش فاجعهآمیز است.»
رئیس جمهوری آمریکا افزود: «آنها میتوانند این مشکل را به سرعت حل کنند یا این که بگذارند حل آن ده سال طول بکشد. آنها هرکاری که بخواهند بکنند، من آمادهام و به اندازه کافی هم زمان در اختیار دارم. ولی در همین حال، آنها باید تحت تحریمهای بسیار سنگینی که علیهشان اعمال شده زندگی کنند. ولی [رهبران] ایران باید کارِ درست را برای مردم خود انجام دهند. مشکل این جا است که ... من مطمئن نیستم رهبران [ایران] برای مردمشان اهمیتی قائل باشند. اگر آنها [چنین اهمیتی قائل باشند] توافق خواهند کرد. اما اگر نباشند، پس فقط دارند به خودشان فکر میکنند و در آن صورت خودخواه و ابله هستند.»
همچنین، رئیس جمهوری ایالات متحده در تازهترین واکنش به تنش بین ایران و آمریکا گفت که به دنبال جنگ با ایران نیست؛ اما اگر چنین اتفاقی بیافتد، ایالات متحده در موضع بسیار قدرتمندی قرار دارد.
پرزیدنت دونالد ترامپ که روز چهارشنبه ۵ تیر ۱۳۹۸ تلفنی با شبکه فاکس گفتگو می کرد، در پاسخ به سوالی درباره «جنگ احتمالی با ایران» گفت: «امیدوارم که این طور نشود. اما اگر چنین اتفاقی بیافتد ما در موضع بسیار قدرتمندی قرار خواهیم داشت.»
وی افزود: «من نمیگویم که نیروی زمینی اعزام میکنیم. من نمیگویم که یک میلیون سرباز [به آنجا] میفرستیم. من فقط میگویم اگر اتفاقی بیافتد، این [درگیری] زیاد طول نخواهد کشید.»
تنش بین آمریکا و ایران در یک ماه اخیر به شدت افزایش یافته است.
بعد از اینکه جمهوری اسلامی یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی سرنگون کرد، روز جمعه رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.
ایالات متحده خواستار برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره حمله ایران به پهپاد آمریکا و از افزایش تنش آفرینی جمهوری اسلامی در خاورمیانه شده است.
دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری بر ایران گذاشته و می گوید رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.
پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما جمهوری اسلامی هرگونه مذاکره را رد کرد.