فرانسه پیشنهاد کرده در صورتی که ایران به تعهدات خود در توافق اتمی موسوم به برجام بازگردد، خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری تا پایان سال جاری میلادی به ایران اعطا کند. پیشنهاد فرانسه به شرط موافقت آمریکا قابل اجرا خواهد بود.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه ۱۲ شهریور ماه در گزارشی با اعلام این خبر گفت فرانسه در تلاش است به شکلی توافق اتمی ایران را حفظ کند. این گزارش میگوید هیئتی با حضور مقامهای رسمی وزارتهای تجارت و نفت ایران، روز دوشنبه در پاریس بودند.
یک منبع آگاه که نامی از او برده نشده، به خبرگزاری رویترز گفت که در حال حاضر چند پرسش مطرح است. یکی این که آیا میتوان به سقف اعتبار ۱۵ میلیارد دلاری رسید یا نه؛ دوم این که چه کسی قرار است این اعتبار را تامین کند؛ و سوم، این که آیا آمریکا موافقت میکند یا نه.
یک مقام رسمی ایران نیز به رویترز گفت: «فرانسه سقف اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری را پیشنهاد کرده است، ولی ما هنوز در حال بررسی آن هستیم. باید تضمین شود که ما آزادانه به این مبلغ دسترسی خواهیم داشت و اینکه ایران هم باید بتواند نفت خود را بفروشد و هم به پول فروش آن دسترسی داشته باشد.»
این گزارش میگوید «برونو لو مِر» وزیر دارایی فرانسه در آمریکا به سر میبرد و بخشی از برنامه حضور او در واشنگتن، بررسی راههای اجرای این طرح است. یک دیپلمات گفته است که شاید این حضور برای دریافت پاسخ ایالات متحده به پیشنهاد فرانسه باشد.
مقامات ایالات متحده بارها هشدار دادهاند که آمریکا هرگونه تجارت ممنوعه با ایران را تحریم خواهد کرد.
از جمله مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، چندی پیش گفت که طبق تحریمهای فعلی خدمات بشردوستانه و نیازهای اضطراری میتواند به ایران ارائه شود؛ اما وقتی ارتباط از آن بالاتر برود، ممکن است به حوزه تحریمهای اعمال شده وارد شود. وی در همان زمان هشدار داده بود که واشنگتن به هرگونه نقض تحریمها واکنش نشان خواهد داد.
پیشتر برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران، نیز در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت که اگر تجارت با ایران در چارچوب معافیتهای تعاملات انساندوستانه ایالات متحده باشد، ایرادی ندارد؛ اما در عین حال هشدار داد که آمریکا تعاملات قابل تحریم را تحریم خواهد کرد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، اواخر تیرماه گفته بود که پرزیدنت ترامپ در رسیدن به هدف تعیین شده مبنی بر تغییر دادن رفتار رهبران جمهوری اسلامی ایران، مصمم و جدی است و آنها باید بسیار مراقب باشند.