مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در انتقاد از سیاست خارجی دولت قبل آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران گفت که آن دوران تمام شده است و آمریکای تحت مدیریت پرزیدنت ترامپ با اقدامات بی ثبات کننده جمهوری اسلامی ایران برخورد خواهد کرد.
مایک پمپئو عصر پنجشنبه به وقت محلی در دانشگاه آمریکایی قاهره گفت: «بیمیلی آمریکا، اکراه ما، در بکارگیری نفوذمان باعث شد هنگامی که مردم ایران در جریان جنبش سبز در تهران علیه ملاها به پا خاستند، سکوت اختیار کنیم. آیتاﻟلهها و مریدان آنها ایرانیهای عاشق آزادی را کشته، زندانی و مرعوب کردند و به غلط آمریکا را بابت ناآرامیها مورد سرزنش قرار دادند، در حالی که استبداد خودشان اعتراضات را شعلهور کرد.»
وزیر خارجه آمریکا افزود، «شور و ذوق وافر ما، تمایل شدید آمریکا، برای خیالبافی باعث شد نگاه دیگری به حزباﻟله (لبنان) داشته باشیم، تا این گروهی که کاملا در اختیار رژیم ایران است زرادخانه خود را به حدود ۱۳۰ هزار راکت و موشک برساند. آنها در نقض فاحش قوانین بین الملل، این تسلیحات را در شهرها و روستاهای لبنان انبار و مستقر کردند. این سلاحها مستقیما متحد ما، اسرائیل، را هدف گرفتهاند.»
آقای پمپئو در ادامه خطاب به آنهایی که از قدرت آمریکا میهراسند گفت، «این را به خاطر داشته باشید: آمریکا همیشه یک نیروی آزادی بخش بوده و خواهد بود، و یک نیروی اشغالگر نیست. ما هرگز رؤیای سلطه بر خاور میانه را در سر نداشتهایم. آیا میتوانید چنین چیزی را در مورد ایران هم بگویید؟»
وی با اشاره به توافق اتمی ۱۳۹۴ دولت باراک اوباما با ایران گفت، «پرزیدنت ترامپ نگاه کور خودخواسته ما در برابر رژیم خطرناک (ایران) را عوض کرد و از توافق هستهای ناموفق، با آن وعدههای پوچ اش، خارج شد. ایالات متحده تحریمهایی را که هرگز نباید برچیده میشدند، بازگرداند. کارزار فشار جدیدی را راه انداختیم تا درآمدهای رژیم را قطع کنیم؛ درآمدهایی که فقط خرج بسط ترور و ویرانی در سراسر جهان میکند. ما به مردم ایران، که خواهان آزادی و پاسخگویی (رژیم) هستند، پیوستیم.»
وزیر خارجه دولت پرزیدنت ترامپ اضافه کرد، «مهمتر این که، ما درک مشترک با متحدانمان را، مبنی بر لزوم مقابله با اهداف انقلابی رژیم ایران، تحکیم بخشیدیم. کشورهای بیشتری به این درک میرسند که ما باید مقابل آیتاﻟلهها بایستیم، نه آن که نوازششان کنیم. کشورهای مختلف برای مقابله با رژیم به صف ما میپیوندند، به گونهای که هرگز سابقه نداشته است. مصر، عمان، کویت، و اردن همگی در خنثی کردن تلاشهای ایران برای دور زدن تحریمها اقدام کردهاند.»
مقابله با اقدامات ایران
آقای پمپئو در این سفر منطقه ای از هشت کشور دیدار می کند و برخورد با اقدامات بی ثبات کننده و تحریم ایران یکی از موضوعات مورد توجه او خواهد بود.
وزیر خارجه آمریکا بعد از اردن، عراق و مصر قرار است به عربستان سعودی، بحرین، قطر، امارات متحده عربی، عمان، و کویت برود.
پیش از این نیز وزیر خارجه ایالات متحده در یک نشست خبری با همتای مصری خود، ضمن تاکید بر ادامه مقابله با ایران، گفت که آمریکا با فعالیتهای جمهوری اسلامی در منطقه مقابله خواهد کرد.
وی افزود: «در این دیدار بر ضرورت مقابله با ایران و فعالیت های جمهوری اسلامی در منطقه تاکید شد.»
مایک پمپئو بعد از سفر به اردن و عراق، روز پنجشنبه ۲۰ دی در قاهره با رئیس جمهوری مصر دیدار و گفتگو کرد.
وزیر خارجه ایالات متحده در اردن و در یک کنفرانس خبری در پایتخت این کشور گفت که آمریکا و متحدانش در منطقه توافق کامل دارند که بزرگترین تهدیدهای خاورمیانه، داعش و جمهوری اسلامی هستند.
او افزود که طی روزهای آینده، فشارها بر ایران «دو برابر» خواهد شد.
آقای پمپئو روز سهشنبه ۱۸ دی ماه و در پاسخ به پرسش خبرنگاری در مورد وضعیت همکاریهای آمریکا و متحدانش در مقابله با خطر جمهوری اسلامی گفت: «ائتلاف علیه جمهوری اسلامی ایران امروز همان قدر موثر و قوی است که پیش از این هم بوده است. امید من این است که همین طور هم ادامه پیدا کند. ما این جا بحث تاکتیک خاصی نداریم که بخواهد به عاملی برای تفاوت میان ما و متحدانمان محسوب شود. این یک توافق همگانی است که بزرگترین خطرها در خاورمیانه داعش، جمهوری اسلامی، و تلاشهای انقلابی در منطقه است.»
وزیر خارجه ایالات متحده با اشاره به ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن گفت: «من این جا از جانب وزیر خارجه اردن سخن نمیگویم؛ ولی تفاهم کاملی بین ما در مورد منطقه و خطرهای اصلی که متوجه کشورها است وجود دارد. اعلام خبر خروج از نیروهای نظامی که پرزیدنت ترامپ اعلام کرد، هیچ تاثیری روی این تفاهم نمیگذارد. در روزها و هفتههای آینده خواهید دید که تلاشهایمان در حوزه دیپلماتیک و دیگر حوزهها را علیه ایران، دوبرابر خواهیم کرد تا به اهدافی که پیشتر در ماه مه سال آینده اعلام کردیم، برسیم تا ایران به رفتار مناسب و برازنده یک کشور متمدن عمل کند.»
اشاره آقای پمپئو به شروط ۱۲ گانهای است که ایالات متحده در خرداد ماه و پیش از رسیدن به هرگونه توافق با ایران مطرح کرد. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه مانند حمایت از حزبالله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا چندی پیش اعلام کرد که نیروهای نظامی ایالات متحده از سوریه خارج خواهند شد. آقای پمپئو پیشتر هم تاکید کرده بود که آمریکا شاهد یک تغییر در تاکتیک است؛ ولی همه اهداف اصلی به قوت خود باقی مانده است.