جان بولتون، مشاور امنیت ملی پرزیدنت ترامپ، در اطلاعیهای اعلام کرد ایالات متحده ناوگروه هواپیمابر آبراهام لینکلن و یک ناوگان بمبافکن را در خاورمیانه مستقر میکند تا هشداری واضح به ایران داده باشد.
در اطلاعیهای که یکشنبه شب ۱۵ اردیبهشت از سوی کاخ سفید منتشر شد، جان بولتون گفت که ایالات متحده قصد رویارویی نظامی با ایران ندارد؛ اما آماده است به هر حملهای از سوی نیروهای نظامی یا شبهنظامی وابسته به ایران واکنش نشان دهد.
مشاور امنیت ملی پرزیدنت ترامپ در این اطلاعیه نوشت که حمله احتمالی جمهوری اسلامی به «منافع آمریکا یا متحدانش» در منطقه با «واکنش شدید» ایالات متحده مواجه خواهد شد.
آقای بولتون گفت که تصمیم به ارسال این ناوگروه هواپیمابر و بمبافکنها واکنشی به «تعدادی از هشدارها، علائم مشکلآفرین و تشدید تنشها» است.
همچنین مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده روز دوشنبه ۱۶ اردیبهشت در جریان سفر خود به اروپا به خبرنگاران گفت: ما اقدامات برهمزنندهای از سوی ایرانیها دیده بودیم و همچنین به این معناست که ما ایرانیها را در قبال هرگونه حمله به منافع ایالات متحده، پاسخگو نگه خواهیم داشت.
آقای پمپئو تاکید کرد: اگر چنین اقدامی صورت بگیرد - چه از سوی یک گروه نیابتی، یا گروه شبهنظامی یا حزبالله- ما رهبری ایران را مسئول آن میشناسیم.
همزمان، آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام وزارت دفاع ایالات متحده نوشت دلیل اعزام ناوگروه هواپیمابر آبراهام لینکلن و بمبافکنها به منطقه، اخباری درباره قصد احتمالی ایران برای حمله به نیروهای آمریکایی در منطقه از سوی نیروهای نظامی خود یا گروههای شبهنظامی وابسته به جمهوری اسلامی است.
به گفته این مقام وزارت دفاع، احتمال دارد نیروهای آمریکایی ساکن در دریا یا خشکی، اهداف بالقوه چنین حملهای باشند.
اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک گروه تروریستی
پرزیدنت ترامپ ۱۹ فروردین در بیانیهای رسما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان های تروریستی قرار داد. این نخستین بار است که ایالات متحده واحد نظامی یک دولت را به عنوان یک گروه تروریستی شناخته است.
به گفته وزیر خارجه آمریکا، سپاه علاوه بر حمایت از تروریسم، خود به اقدامات تروریستی دست زده است.
شورایعالی امنیت ملی ایران بعد از اقدام پرزیدنت ترامپ برای قراردادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی، اعلام کرد جمهوری اسلامی نیز آمریکا را دولت حامی تروریسم و فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام و نیروهای وابسته به آن را گروه تروریستی میداند.
دولت ایالات متحده علاوه بر این با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران، معافیت از تحریم خریداران نفت ایران را تمدید نکرده است. مقامهای ایران چندین بار تهدید کردهاند که در صورت عدم صادرات نفت ایران از تنگه هرمز، این تنگه را خواهند بست و به هیچ کشوری اجازه نخواهند داد از این تنگه برای صدور نفت استفاده کند.
تنگه هرمز یک گذرگاه عمده برای تجارت نفت به شمار می رود، به طوری که حدود ۲۰ درصد نفت خامی که از مسیر آبراههای جهان معامله می شود و بخش عمده نفت صادراتی عربستان از تنگه هرمز عبور میکند.
پیشتر یک مقام ارشد دولت ایالات متحده تهدید جمهوری اسلامی برای بستن تنگه هرمز در صورت عدم امکان صادرات نفت را «ناموجه» و «غیرقابل قبول» توصیف کرده بود.