در جریان اجلاس سران گروه ۲۰، پرزیدنت ترامپ و شیژینگ پینگ رئیس جمهوری چین دیدارو در مورد مسائل امنیتی و اقتصادی مذاکره کردند. شیژینگ پین پیش از حضور در اوزاکا گفته بود خواستار برقراری صلح و پرهیز از هرگونه جنگ است. پرزیدنت ترامپ در اوزاکا و در مورد ایران گفته بود هیچ عجلهای ندارد.
دیدار بین رئیس جمهوری چین و آمریکا همچنین با این دستاورد پایان یافت که دو طرف گفتند مذاکرات بر سر همکاری تجاری را ادامه میدهند. پرزیدنت ترامپ گفت آمریکا دور آخر تعرفهها علیه چین را فعلا به اجرا نمیگذارد.
اختلافات آمریکا و چین، دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، در ماههای اخیر بر سر تجارت دوجانبه و فعالیتهای شرکت فناوری «هواوی» بالا گرفته است؛ با این حال دو اقتصاد بزرگ جهان تلاش میکنند با مذاکره اختلافات را حل کند.
چین نیز مانند روسیه، که از طرفهای توافق هستهای ایران است، از اعمال تحریمها علیه ایران به دنبال خروج آمریکا از برجام ابراز نارضایتی کرده، با این حال تهدید هستهای ایران را جدی گرفته و از تهران خواسته به تعهدات خود پایبند بماند.
وزیر خارجه چین، ۲۸ خرداد ماه ضمن ابراز نگرانی از افزایش تنشها میان ایران و آمریکا، دو طرف را به خویشتنداری دعوت کرد و از جمهوری اسلامی خواست «محتاطانه» تصمیمگیری کند و «به سادگی» توافق هستهای را رها نکند.
وانگ یی با اشاره به این که چین نگران بحران فعلی در خاورمیانه است، از دو طرف هم درخواست «خویشتنداری» کرد و از ایالات متحده هم درخواست کرد از توسل به «فشارهای شدید» برای حل مسئله ایران خودداری کند.
مارک شورت رئیس دفتر مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا ۱۰ خرداد از «هواوی» خواست به همکاری با ایران پایان دهد و گفت یکی از دلایل اعمال تحریمها کمکهای این شرکت چینی به جمهوری اسلامی در زمینه فناوری است.
شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز سوم خرداد در پیامی در توئیتر، ضمن بازنشر خبر قرار گرفتن نام یک شهروند چینی در فهرست تحریمهای آمریکا به دلیل نقض تحریمهای ایران، از پکن خواست برای توقف فعالیتهای او اقدام کند.
شورای امنیت ملی کاخ سفید در توئیتی نوشت: «کارل لی از برنامه موشکی ایران حمایت می کند و نیروهای نظامی ایالات متحده و همپیمانان آنها را در معرض خطر میدهد. چین باید به سهم خود برای متوقف کردن او اقدام کند.»