مقامات آمریکایی تایید کرده اند چن گوانچنگ، فعال نابینای چینی مایل است چین را همراه با خانواده اش ترک کند.
روز پنجشنبه، یک روز پس از آن که چن از سفارت آمریکا در پکن خارج شد، ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت مقامات آمریکایی درباره گزینه های موجود در حال بحث هستند. چن هم اکنون در بیمارستانی در پکن بستری است.
چن روز چهارشنبه بر اساس توافقی با دولت چین که ایمنی او تضمین شود، پس از قریب یک هفته از سفارت آمریکا در پکن خارج شد. وی روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت خانواده اش تهدید شده و او دیگر معتقد نیست پکن به قول خود برای حفاظت از آنها عمل خواهد کرد. چن همچنین از عدم ادامه حضور مقامات آمریکایی، که او را تا بیمارستان همراهی کردند، ابراز نگرانی کرد.
مقامات آمریکایی گفته اند آنها برای کمک به چن هر کاری بتوانند انجام خواهند داد، اما گزارشهایی را که او برای خروج از سفارت زیر فشار قرار گرفته بود تکذیب کرده اند. سفیر آمریکا گفت چن مشتاق بود سفارت را ترک کند و به خانواده اش بپیوندد.
اختلاف بر سر وضعیت چن سایه ای از تهدید بر مذاکرات سالانه بین مقامات چین و آمریکا در پکن انداخته است.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا در سخنان خود هنگام گشایش جلسه گفت و شنود امنیتی راهبردی دوجانبه، که روز پنجشنبه آغاز شد، به چن اشاره نکرد. اما چین را به حفاظت از حقوق بشر فراخواند و گفت به عنوان بخشی از گفت و شنود، ایالات متحده اهمیت حقوق بشر و آزادیهای اساسی را مطرح می سازد، زیرا بر این باور است که تمام دولتها باید به آرمانهای شهروندان خود برای کرامت انسانی و حکومت قانون پاسخ دهند.
چین از واشنگتن خواسته است بابت راه دادن چن به سفارت آمریکا در پکن پوزش بخواهد و آن را مداخله ای غیر قابل قبول در امور داخلی چین می نامد. رییس جمهوری چین در سخنان خود در جلسه روز پنجشنبه از چن نام نبرد، اما گفت آمریکا و چین «باید بدانند چگونه به یکدیگر احترام بگذارند» حتی اگر در پاره ای مسایل اختلاف نظر داشته باشند.
کریس اسمیث، عضو مجلس نمایندگان آمریکا که گزارش می رسد چن از او کمک خواسته، به صدای آمریکا گفت بر این گمان است که مقامات آمریکایی اگر ضمانت بهتری برای ایمنی چن نگیرند، باید مذاکرات را تحریم کنند.