لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۰

دیدگاه| طرح دوم عرب برای مهار ایران


نشست کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس
نشست کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس

یادداشتی در بلومبرگ از حسین ابیش، پژوهشگر ارشد موسسه کشورهای عرب خلیج فارس در واشنگتن

خروج پرزیدنت ترامپ از توافق هسته ای ایران با اقبال بین المللی چندانی روبرو نشد، اما سه متحد آمریکا در خاورمیانه، اسرائیل، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به گرمی از آن استقبال کردند.

اسرائیل از قبل گفته بود برجام قدرت لازم را برای جلوگیری از تبدیل ایران به یک قدرت هسته ای ندارد. به باور کشورهای عرب خلیج فارس توافق هسته ای پوششی برای کارزار بی ثباتی جهان عرب شده بود. طرح اول توافق هسته ای بود. تکلیف آن که معلوم شد. حالا کشورهای عمده خلیج فارس خواهان قدرتنمایی ایالات متحده هستند.

عربستان سعودی هرگز با پرزیدنت اوباما در این باره هم نظر نبود که تعامل و لغو تحریم ها می تواند به انقلابی گری، مداخلات منطقه ای و حمایت ایران از فرقه گرایی افراطی تعادل ببخشد.

از این رو آن ها از حملات لفظی دولت ترامپ و اعمال دوباره تحریم ها علیه رژیم ایران خشنودند و خواستار این هستند که آمریکا مانع تلاش کشورهای اروپایی برای ماندن در توافق هسته ای شود.

البته، توسعه طلبی منطقه ای ایران پیش از توافق هسته ای آغاز شده بود و تحریم های بین المللی فراگیر که به توافق هسته ای منتهی شد، تهران را از حمایت از گروه های افراطی در کشورهای عرب مانند عراق، سوریه، لبنان، بحرین و یمن بازنداشت.

به همین دلیل، کشورهای عرب منطقه خلیج فارس انتظار ندارند تحریم ها به خودی خود مشکل را حل کند. آن ها امیدوارند با شکست داعش در عراق و سوریه، واشنگتن رهبری یک استراتژی منطقه ای هماهنگ برای کاستن از قدرت ایران را در دست بگیرد.

این کشورها همچنان خواهان اقدامات نظامی متمرکز و محدود برای معکوس کردن دستاورهای ایران از زمان اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ تا کنون هستند.

آن ها ضمنا امیدارند آمریکا در برخورد با یاغی گری های ایران در آب های خلیج فارس مشارکت کند.

عربستان سعودی نشان داده است حاضر است در این باره نقشی دیپلماتیک، سیاسی و مالی بر عهده بگیرد.

کشورهای عرب منطقه خلیج فارس امیدوارند اسرائیل با عمل به خط قرمزهایش در برابر رفتار ایران شرایط را برای شبه نظامیان حزب الله در سوریه و در لبنان سخت کند.

آن ها می کوشند ترکیه و روسیه را مجاب کنند منافع شان در سوریه در یک ایران قدرتمند و متخاصم نیست.

هر چند این کشورها خواهان درگیری نظامی تمام عیار با ایران نیستند، نشانه هایی وجود دارد که اعراب و آمریکا مشوق قیام اقلیت های قومی بلوچ، عرب و کرد در ایران هستند.

هدف تغییر رژیم نیست. آن ها در پی یک کارزار مهار پایدار به منظور تغییر رفتار و محدود کردن جاه طلبی منطقه ای رژیم ایران هستند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG