حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان به پافشاری برای به تاخیر انداختن امضای پیمان امنیتی با آمریکا تا پس از انتخابات آوریل ادامه می دهد.
ایالات متحده آمریکا بارها گفته است نمیتواند تا انتخابات سال آینده میلادی منتظر تایید افغانستان بماند و پیمان امنیتی باید تا پایان سال جاری امضا شود. این پیمان به نیروهای آمریکایی اجازه میدهد برای یک دهه دیگر در افغانستان بمانند.
ایمل فیضی سخنگوی کرزی روز شنبه به خبرگزاری ها گفت رهبر افغانستان روز یکشنبه در پایان اجلاس لویه جرگه که توافقنامه را ارزیابی می کند، دلایل خود را برای به تاخیر افتادن امضای سند تشریح خواهد کرد.
وزیر دفاع آمریکا هشدار داده اگر پیمان تا یک ماه دیگر امضا نشود، برنامهریزی برای حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان از سال ۲۰۱۴ به بعد، به خطر میافتد.
مناقشه و اختلاف نظر بر سر زمانبندی پیمان امنیتی آمریکا و افغانستان، نشست لویه جرگه را، که گردهمایی بزرگان و ریش سفیدان است، تحتالشعاع قرار داده است.
نشست روز یکشنبه به پایان خواهد رسید.
رهبران محلی و سران قبیلهای افغان، پشت درهای بسته درباره پیش نویس پیمان مذاکره کردهاند. این پیمان ادامه حضور هزاران سرباز آمریکایی در افغانستان را برای آموزش به نیروهای امنیتی افغان امکان پذیر می کند.
نیروهای رزمی آمریکا قرار است تا پایان سال ۲۰۱۴ از افغانستان خارج شوند.
آقای کرزی، روز پنجشنبه در آغاز کار لویه جرگه، شرکت کنندگان را به تایید پیمان امنیتی با آمریکا ترغیب کرد اما گفت امضای آنرا به جانشین خود پس از انتخابات پنجم آوریل ۲۰۱۴ موکول میکند.
دولت باراک اوباما گفته است در صورت امضا نشدن پیمان، تمامی نیروهایش را از افغانستان خارج میکند. جان کری، وزیر خارجه آمریکا روز جمعه در تماس تلفنی با کرزی هشدار داد «تاخیر بیشتر نه جایز است و نه قابل دفاع.»
آمریکا به دنبال حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر، در جستجوی القاعده که زیر حمایت طالبان بود، به افغانستان حمله کرد. مردم آمریکا و متحدان این کشور جنگ آمریکا در افغانستان را، سخت نامطلوب قلمداد کرده اند.
متحدان آمریکا گفتهاند در صورت عدم امضای پیمان امنیتی به نگاه داشتن سربازانشان در افغانستان پس از سال ۲۰۱۴ تعهدی نخواهند داشت.