بخش انگلیسی صدای آمریکا - دفتر فاتو بنسودا، دادستان دیوان بین المللی دادگستری، می گوید که ایالات متحده ویزای ورود او را، در پاسخ به درخواست تحقیقات درباره احتمال ارتکاب جنایات جنگی از سوی نیروهای آمریکایی در افغانستان، لغو کرده است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، ماه گذشته گفته بود که ایالات متحده یا دیوان بین المللی دادگستری را ترک می کند یا برای کارکنان آن در ارتباط با تحقیق درباره چنین ادعاهایی علیه نیروهای آمریکا یا متحدانش ویزا صادر نخواهد کرد.
کارشناسان حقوق بشر در سازمان ملل متحد این واکنش را «مداخله نادرست» در کار دادگاه دائمی جهان، که مسئول رسیدگی به جنایات جنگی است، توصیف کرده اند. این برخورد واکنش های انتقادآمیزی از اتحادیه اروپا را هم به همراه داشته است.
دفتر فاتو بنسودا می گوید که لغو ویزا نباید بر سفر او به آمریکا برای انجام وظایف اش در ارتباط با سازمان ملل متحد تاثیری بگذارد. دیوان بین المللی دادگستری دادگاه سازمان ملل نیست؛ اما بنسودا برای ارائه گزارش هایی به شورای امنیت درباره پرونده های ارجاع داده شده به لاهه، مرتب به نیویورک سفر می کند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می گوید که اعضای سازمان های بین المللی که برای سفرهای رسمی برنامه ریزی می کنند، می توانند درخواست ویزای دیپلماتیک کنند: «ما توصیه می کنیم که متقاضیان هر چه زودتر درخواست بفرستند تا از حداکثر شانس دریافت ویزا برخوردار شوند.»
ایالات متحده، روسیه و چین عضو دیوان بین المللی دادگستری نیستند.
دفتر دادستان بنسودا می گوید که او «بدون ترس و ملاحظه» به وظایف خود عمل می کند. فاتو بنسودا از نوامبر ۲۰۱۷ درباره ادعای ارتکاب جنایات جنگی از سوی همه طرف های درگیر در افغانستان، از جمله احتمال نقش پرسنل آمریکایی در بازداشت مظنونین، تحقیق می کند.
۱۲۲ کشور عضو دیوان بین المللی دادگستری هستند.