مقامات آمریکایی و پاکستانی انتشار اطلاعات سری درز شده را محکوم کردند. این اطلاعات طبقه بندی شده شامل پرونده های سری شش سال از جنگ افغانستان است.
وبسایت «ویکی لیکس» روز یکشنبه حدود ۹۱ هزار سند مربوط به جنگ آمریکا در افغانستان را بر صفحه اینترنتی خود منتشر کرد. این اطلاعات از جمله جزئیات مربوط به قربانیان غیرنظامی است که گفته می شود به دست نیروهای خارجی در جریان حملات علیه شورشیان کشته شده اند.
جولیان اسان، موسس ویکی لیکس، روز دوشنبه در لندن به خبرنگاران گفت به نظر او شواهدی از جنایات جنگی در این اسناد وجود دارد اما تشخیص ارتکاب به چنین جرائمی بر عهده دادگاه قانون است.
وبسایت «ویکی لیکس» روز یکشنبه گفت ۱۵ هزار سند دیگر در اختیار دارد که «با توجه به شرایط امنیتی افغانستان» منتشر خواهد شد.
این وب سایت می گوید پرونده ها مربوط به ژانویه ۲۰۰۴ تا دسامبر ۲۰۰۹ است.
جیمز جونز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ضمن صدور بیانیه ای انتشار این اسناد را اقدامی «غیر مسئولانه» خواند و گفت مسئولان چنین اقدامی نه تنها زندگی آمریکایی ها و شرکایشان را به خطر انداخته اند، بلکه امنیت ملی را تهدید کرده اند.
گفته می شود اسناد درز کرده از جمله شامل رونوشت هایی از جزئیات حملات انجام شده توسط واحد عملیاتی ویژه و مخفی آمریکا علیه – به گفته مقامات آمریکایی – شورشیان و اهداف تروریستی است.
برخی از این حملات ظاهرا به کشتارهای غیر عمدی غیرنظامیان افغانی منجر شده است.
همچنین این اسناد شامل اطلاعاتی توضیحی درباره ترس و نگرانی آمریکا از یاری سرویس اطلاعات و امنیت پاکستان به شورشیان فعال در افغانستان است.
آقای جونز گفت سایت «ویکی لیکس» تلاشی برای تماس با دولت آمریکا نکرد و دولت آمریکا از طریق سازمان های خبری مانند روزنامه های نیویورک تایمز و گاردین لندن و هفته نامه آلمانی اشپیگل، از ماجرای درز این اطلاعات طبقه بندی شده مطلع شده است.
حسین حقانی، سفیر پاکستان در آمریکا، با تأکید بر تعهد تمام عیار کشورش به مبارزه با شورشیان اسلامگرا گفت اسناد درز کرده، منعکس کننده واقعیات فعلی میدان جنگ نیست.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت این اسناد متعلق به زمان ریاست جمهوری جرج بوش است. آقای جونز گفت باراک اوباما در اول دسامبر ۲۰۰۹ استراتژی جدیدی را با افزایش قابل توجه منابع برای افغانستان و تمرکز بر مخفی گاه های القاعده و طالبان در پاکستان اعلام کرد.
به گفته جونز تغییر استراتژی صراحتا به خاطر وضعیت ناگواری بود که طی چندین سال به وجود آمده بود.
«جولیان اسان»، موسس «ویکی لیکس»، پرونده های محرمانه درز کرده درباره جنگ افغانستان را با مدارک پنتاگون مقایسه کرد. گزارشی فوق محرمانه درباره جنگ ویتنام که رابرت مک نامارا، وزیر دفاع وقت آمریکا، دستورش را صادر کرده بود.
این گزارش در ابتدا در نیویورک تایمز چاپ شد و به تغییر افکار عمومی درباره جنگ ویتنام کمک کرد.
«ویکی لیکس» در ماه آوریل ویدئویی مربوط به سال ۲۰۰۷ را منتشر کرد که حمله یک هلیکوپتر در عراق را نشان می دهد که طی آن یک روزنامه نگار عراقی و راننده اش کشته می شوند.
ارتش آمریکا «بردلی منینگ» کارشناس ۲۲ ساله ارتش را مسئول درز این ویدئو و انتشار آن بر روی اینترنت اعلام کرد.
منینگ در ماه ژوئن، پس از مکالمه ای آنلاین با یک هکر سابق بازداشت شد که طی آن به خودستایی از این اقدام جسورانه خود پرداخته بود.