لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۷:۵۲

سازمان ملل متحد ۷۱ ميليون دلار برای کمک انسانی به پناهجويان قرقيزستان درخواست کرد


بر اساس برآورد سازمان ملل متحد زندگی بيش از يک ميليون نفر در قرقيزستان به علت خشونت های قومي تحت تاثير قرار گرفته اند که حدود ۳۰۰ هزار نفر در داخل کشور بی خانمان شده اند و ۱۰۰ هزار نفر نيز برای حفظ جان خود از مرز ازبکستان عبور کرده اند.

بان کی مون دبير کل سازمان ملل متحد از کشورهای جهان خواسته است با اعطای يک کمک اضطراری بشر دوستانه به ميزان ۷۱ ميليون دلار برای حل مشکلات پناهندگانِ ناشی از خشونت های قومی در آن کشور، کمک کنند.

در همين حال رابرت بِليک معاون وزارت امور خارجة آمريکا از اردوگاه پناهندگان در ازبکستان که قربانيان خشونت های قومی قرقيزستان در آن اسکان گرفته اند، ديدن کرد.

آقای بليک در ديدار از اردوگاه ازبکستان شرايط منطقه را يک بحران بشری توصيف کرد. معاون وزارت امور خارجة آمريکا همچنين از مقامات ازبک به علت واکنش سريع به بحران پناهندگان قدردانی کرد. حدود يکصد هزار نفر در اردوگاهی که در بخش ازبک قرار دارد اسکان گرفته اند و نسبت به پناهندگانی که در بخش قرقيز به سر می برند از شرايط بهتری برخوردارند.

روزا اوتون بايوا رييس دولت موقت قرقيزستان می گويد بيش از ۲۰۰۰ نفر در خشونت های قومی در جنوب آن کشور جان خود را از دست داده اند. اين تعداد ۱۰ برابر آمار رسمی ارائه شده است.

خانم روزا اوتون بايوا برای اولين بار از شهرهای جنوبی اوش و جلال آباد که اخيراً صحنة خشونت های قومی بين ازبک ها و قرقيز ها بود، ديدن کرد.

روزا اتون بايوا در ميان تدابير شديد امنيتی به شهر اوش وارد شد. خانم اوتون بايوا جليقه ضد گلوله ای که زير کاپشن سفيد رنگ خود بتن کرده بود به محلی به ظاهر آرام اما مرکز آشوب های اخير سفر کرد. رييس جمهوری موقت قرقيزستان با اشاره به اقدامات دولت خود برای کاهش ناآرامی ها از خبرنگاران خواست، بيجهت در گزارش های خود وضعيت را «متشنج» نشان ندهند.

نا آرامی ها در قرقيزستان که ابتدا با حملات گروه هايی از جوانان چماق بدست قرقيز به اقليت ازبک در شهر «اوش» شروع شد و تقريباً بلافاصله به شهر جلال آباد آن کشور هم سرايت کرد. يکی از ازبک های ساکن اين شهر می گويد از نظامی يا شخصی بودن عده ای که سوار بر يک خودرو ارتشی بودند مطمئن نيست، اما آنها تنها به ازبک ها شليک و اموالشان را تخريب می کردند. همسر اين شهروند ازبک اظهار می کند که با اين وضعيت به اصطلاح «به خاک سياه نشسته اند» و در اين يک هفته جز همسايه های خَيّر، کس ديگری به آنها کمک نکرده است.

به ابتکار ريش سفيدانِ شهر جلال آباد، تعدادی از بزرگان قرقيز و ازبکِ ساکن آن شهر بمنظور کاهش تنش ها گرد هم آمدند و بعد از مراسم دعا و نيايشی که توسط قاريان هر دو قوم انجام شد، و ضمن سلام و احوال پرسی، عبای های سنتی خود را به نشانه برادری با هم عوض کردند.

ازبک هائ ساکن شهر «اوش» که به ازبکستان پناهنده شده اند از اين شکوه می کنند که چرا آنها را از شهر آباء و اجدادی خود بيرون کرده اند و بنا به گزارش ها، در هفته گذشته تعدادی از مردان قرقيز تنها در يک خيابانِ شهر اوش به بيش از ده دختر و زن ازبک تجاوز کرده اند.

XS
SM
MD
LG