لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۱

بان کی مون نسبت به موفقيت توافق مبادلۀ هسته ای اخير ايران با ترکيه و برزيل اظهار اميدواری کرد


دبيرکل سازمان ملل متحد روز جمعه حمايت خود را از توافق مبادلۀ هسته ای اخير ايران با ترکيه و برزيل، اعلام کرد. بان کی مون در کنفرانسی در دانشگاه بوگازيکی ترکيه گفت اميدواريم اين گام و اقدام های ديگر دری را بر روی توافقی صلح آميز بگشايد.

دبيرکل سازمان ملل متحد افزود قطعاً آژانس بين المللی انرژی اتمی بررسی حرفه ای خود را از اين توافق خواهد داشت.

اين سخنان درحالی ايراد شد که نخست وزير ترکيه روز جمعه در نامه ای به رئيس جمهوری آمريکا از اين کشور خواسته است توافق اخير را ناديده نگيرد. رجب طيب اردوغان خطاب به پرزيدنت باراک اوباما نوشته است با اينکه اين توافق مسألۀ هسته ای ايران را حل نکرده است اما فرصت مهمی را برای حل ديپلماتيک اين مسأله فراهم کرده است.

ايران روز جمعه اعلام کرد هفتۀ آينده نامه ای رسمی در مورد توافق هسته ای اخير به آژانس بين المللی انرژی اتمی ارائه خواهد داد. به گزارش ايرنا خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی اين نامه روز دوشنبه سوم خرداد ماه در جلسه ای به يوکيو آمانو، رئيس آژانس بين المللی انرژی اتمی، ارائه خواهد شد. نمايندگان برزيل و ترکيه در آژانس انرژی اتمی نيز نماينده ايران را در اين نشست همراهی خواهند کرد.

اما وزير امور خارجه آمريکا روز جمعه از ايران خواست نيّت هسته ای خود را با اَعمال خود روشن سازد. خانم کلينتون که طی سفر خود به ژاپن سخن می گفت اظهار داشت که اين مسؤليت ايران است که با اعمال خود، و نه سخنانش، نشان دهد به تعهدات خود پايبند است. خانم کلينتون افزود در صورتيکه به ناقضان معاهدۀ منع گسترش سلاح های هسته ای اجازه داده شود برای رفتارهايشان مصونيت داشته باشند، اين معاهده دوام نخواهد يافت.

آمريکا و متحدان غربی اين کشور ايران را متهم به تلاش برای دستيابی به سلاح های هسته ای می کنند. اما تهران تأکيد دارد برنامۀ هسته ای خويش را تنها با مقاصد صلح آميز دنبال می کند. پس از اعلام توافق مبادلۀ هسته ای ايران با برزيل و ترکيه، آمريکا در هفتۀ جاری پيش نويس قطعنامۀ تحريمی چهارم عليه برنامۀ هسته ای ايران را به شورای امنيت سازمان ملل متحد، ارائه داد. اين پيش نويس از حمايت ۵ عضو دائم شورا: آمريکا، بريتانيا، فرانسه، چين و روسيه برخوردار است.

در همين حال روز جمعه دو قانونگذار کليدی پارلمان روسيه اعلام کردند پيشنويس قطعنامۀ کنونی از تحويل موشک های اس ۳۰۰ روسيه به ايران، جلوگيری نخواهد کرد. خبرگزاری اينترفکس به نقل از مقام های روسی نوشته است قطعنامه شورای امنيت بر معاهداتی که پيش از اين بسته شده اند، تاثيری نخواهد گذاشت. در حالی که ايران و روسيه قرارداد خريد موشک های دفاعی اس ۳۰۰ را در سال ۲۰۰۷ به امضاء رساندند مسکو چندين بار تحويل اين موشک ها را به تأخير انداخته است. برخی کارشناسان دليل اين امر را مخالفت آمريکا و اسرائيل با دستيابی ايران به اين موشک های پيشرفته می دانند.

XS
SM
MD
LG