لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۲:۱۸

گزارش بلومبرگ: تهدیدهای ترامپ علیه ایران، کشمکش در جمع رهبران در سازمان ملل را شدت می‌بخشد


مقاله ای از دیوید وِینر و جاستین سینک در بلومبرگ

پرزیدنت ترامپ این هفته در حالی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد حاضر می شود که نزدیک ترین متحدان آمریکا از روابط در حال گسست با واشنگتن ناامیدند و تمام جهان محتاطانه چشم انتظار تصمیم های حیاتی ایالات متحده بر سر ایران و کره شمالی است.

ترامپ سال پیش به عنوان یک تازه وارد در گردهمایی سالانه رهبران جهان در نیویورک سخنرانی ایراد کرد. سخنرانی که مملو از تهدید و اصرار مکرر بر احترام به حق حاکمیت کشورها بود.

رئیس جمهوری آمریکا امسال در میانه جنگ تجاری با چین، تنش کم سابقه با کانادا و آلمان و یک رویارویی با ترکیه، عضو ناتو، به مجمع عمومی برمی گردد. از صلح خاورمیانه وعده داده شده خبری نیست. روابط با کره شمالی که چهره منفی سخنرانی سال ۲۰۱۷ بود، بهبود یافته است در حالی که توافق هسته ای ایران در میان آسمان و زمین است.

گردهمایی بیش از ۱۰۰ رهبر جهان فرصتی برای التیام بعضی از آن جراحات یا باز کردن بیش از پیش زخم هاست.

ریچارد گوان، کارشناس ارشد «مرکز پژوهش سیاسی» در دانشگاه سازمان ملل متحد، می گوید: «او دیگر رهبران را در انتظار نگاه می دارد.»

ترامپ سه شنبه مجمع عمومی را خطاب قرار می دهد و چهارشنبه میزبان نشست شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود. مشاوران کاخ سفید اصرار داشتند دستور کار نشست شورای امنیت منع گسترش جنگ افزارهای کشتار جمعی است، اما پرزیدنت ترامپ در توییتی اعلام کرد موضوع جلسه ایران خواهد بود.

این امر احتمال حضور حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در نشست شورای امنیت و رو در رویی او با رئیس جمهوری آمریکا را ممکن می کند. ترامپ همچنین احتمال دارد با توجه به انتقاد علنی فرانسه و بریتانیا از خروج آمریکا از برجام خود را منزوی ببیند.

این ممکن است کشمکشی باشد که رئیس جمهوری آمریکا از آن استقبال می کند.

اقتصاد جمهوری اسلامی از زمان اعمال دوباره تحریم های آمریکا و تهدید به تحریم های بیشتر با مشکلاتی جدی روبرو شده است. سقوط ارزش ریال و صعود نرخ بیکاری رژیمی را به لزره انداخته است که تحلیلگران می گویند به طور جدی نگران ثبات خود است. فارغ از این که اروپایی ها بتوانند با ایران به توافقی برسند که برجام را زنده نگاه دارد، بعید است تهران بتواند سرمایه گذاران را به سرمایه گذاری در اقتصاد ورشکسته اش مجاب کند.

ری تکیه، کارشناس ارشد «شورای روابط خارجی»، می گوید: «کاملا آشکار است که ایرانی ها جای مانور اندکی دارند و خروج تاجران و بانک ها از کارآیی رویکرد ترامپ حکایت دارد.»

صادرات نفت ایران، چند هفته مانده به ضرب الاجل ۱۳ آبان، حدود ۳۵ درصد کاهش را نشان می دهد.

یک مقام ارشد دولت آمریکا می گوید پیام اصلی ترامپ برای رهبران اروپا این خواهد بود که توافق هسته ای یک شکست است و کشورهای اروپایی پس از این تصمیم که منطقی تر است روابط تجاری شان با آمریکا را حفظ کنند، در حال ترک ایران هستند.

به گفته سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید، پرزیدنت ترامپ در نیویورک، در حاشیه مجمع عمومی، دیدارهای جداگانه ای با ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، و امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، خواهد داشت.

ترامپ علاوه بر جاه طلبی هسته ای، به نیروی نظامی و پولی که ایران به سوریه، یمن و عراق سرازیر کرده است، خواهد پرداخت.

رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفته حاضر است با رهبران ایران ملاقات کند و مجمع عمومی سازمان ملل می تواند مکانی محتمل برای این مهم باشد. اما، رهبر جمهوری اسلامی مذاکره در هر سطح با آمریکا را منع کرده است.

آلکس وطنخواه، کارشناس ارشد «انستیتو خاورمیانه» در واشنگتن، می گوید: «مقام های ایران امیدوارند ریاست جمهوری ترامپ یک دوره ای باشد. مساله وقت کشی تا سر رسیدن دولت جدیدی است که موضعی نرم تر دارد. تحریم ها گزنده است و ایرانی ها با آن دست و پنجه نرم می کنند.»

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG