نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه روز سهشنبه اعلام کرد گفتوگوهای «اصولی» را با مقامهای ارشد ایران، روسیه و ترکیه درباره چگونگی تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه داشته است و این گفتوگوها در هفتههای آینده ادامه خواهد یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از استفان دی میستورا، «در این مذاکرات مباحث اصولی و تبادل نظرهای سازندهای در مورد موضوعات مربوط به تشکیل و عملکرد کمیته قانون اساسی (سوریه) صورت گرفت و زمینههای مشترکی در حال شکلگیری است.»
این مذاکرات، که در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو برگزار شد، نخستین دور از تحرکات آشکار دیپلماتیک در چند ماه گذشته با هدف پایان دادن به جنگ داخلی هفت ساله سوریه است؛ جنگی که بیش از ۴۰۰ هزار کشته و میلیونها آواره بر جای گذاشته است.
حسین جابری انصاری دستیار ارشد وزیر امور خارجه ایران در امور سیاسی، سادات اونال جانشین معاون وزیر خارجه ترکیه، و آلکساندر لاورنتیف نماینده ویژه روسیه در مذاکرات صلح صوریه، در این گفتوگوها حضور داشتند.
بنا بر اعلام آقای دی مستورا، وی قرار است هفته آینده نیز با نمایندگان دیگر کشورهای ذینفع، از جمله ایالات متحده، عربستان سعودی، اردن، فرانسه، بریتانیا و آلمان دیدار و در همین زمینه گفتوگو کند.
آقای دی میستورا از طرف دبیرکل سازمان ملل متحد مأمور دارد یک توافق سیاسی را میان طرفهای درگیر در جنگ سوریه شکل دهد؛ توافقی که شامل تشکیل کمیتهای برای تدوین قانون اساسی جدید سوریه پس از جنگ و همچنین برگزاری انتخابات آزاد خواهد بود.
روسیه و ایران دو حامی اصلی بشار اسد رئیس جمهوری سوریه هستند و ترکیه، به همراه ایالات متحده و متحدان آن، از مخالفان او حمایت کردهاند. با این حال، نمایندگان تهران، مسکو و آنکارا چندین بار با یکدیگر در مورد جنگ سوریه دیدار و گفتوگو کردهاند.
ژانویه گذشته، مخالفان اسد در شهر سوچی روسیه با مأموریت نماینده ویژه سازمان ملل برای تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه موافقت کردند. گام نخست استفان دی میستورا برای انجام این کار انتخاب اعضای کمیته است، که انتظار نمیروند از ۵۰ نفر فراتر رود.
دولت بشار اسد فهرستی از نمایندگان خود برای عضویت در این کمیته را ارائه داده است و انتظار میرود مخالفان او نیز به زودی فهرست نمایندگان مورد نظر خود را به آقای دی میستورا تحویل بدهند.