لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۰

هفتادمين سالگرد قتل عام يهوديان در قتلگاه بابی يار در اوکراين


هفتادمين سالگرد قتل عام يهوديان در قتلگاه بابی يار در اوکراين
هفتادمين سالگرد قتل عام يهوديان در قتلگاه بابی يار در اوکراين

ويکتور يانوکويچ، رييس جمهوری اوکراين، و آويگدور ليبرمن، وزير امور خارجه اسراييل، با حضور در مراسم هفتادمين سالگرد قتل عام يهوديان در قتلگاه بابی يار در شهر کيف، ياد ۳۳ هزار و ۷۷۱ نفر از زنان، مردان، و کودکان يهودی را گرامی داشتند.

مردم اوکراين روز دوشنبه با حضور در قتلگاه يهوديان کيف، يک بار ديگر ياد و خاطره قربانيان تعصبات نژادی و قومی را گرامی داشتند.

در روزهای ۲۹ و ۳۰ ام ماه سپتامبر سال ۱۹۴۱، با ورود سربازان آلمان نازی به کيف، صدای رگبار گلوله های مسلسل، ۳۳ هزار و ۷۷۱ مرتبه حاشيه شهر را به لرزه درآورد.

قتل عامی که طليعه پاکسازيهای قومی حزب نازی، و الگويی برای قتل عامهای عصر مدرن شد.

در آن واقعه تنها ۳۰ نفر زنده ماندند.

ايليا لِويتاس، سرپرست شورای يهوديان اوکراين، که سراسر عمر خود را وقف گردآوری و حفظ خاطرات قربانيان بابی يار کرده، اين قتل عام را يکی از بزرگترين و فجيع ترين وقايع تاريخ بشری توصيف می کند.

ايليا لِويتاس می گويد: به نظر من، اين واقعه يکی از فجيع ترين وقايع انسانی برای جهان و اوکراين قلمداد می شود. تا آن زمان سابقه نداشت که جمعيتی به اين وسعت ظرف يک مدت کوتاه اعدام شوند. اين واقعه برای آلمان هم يک تراژدی محسوب می شود. آنها نمی توانند اين مسأله را هضم کنند که چرا نياکانشان بايد به اين درجه از نفرت می رسيدند که بتوانند اين همه انسان نه فقط بی گناه، بلکه سالخوردگان، زنان و کودکان، از نوزاد سه روزه گرفته تا پيرمرد ۱۰۳ ساله را به قتل برسانند.

آويگدور ليبرمن، وزير امور خارجه اسراييل، نيز که برای شرکت در اين مراسم به اوکراين سفر کرده بود گفت: من، وزير امور خارجه اسراييل، نيز وقتی که اينجا می ايستم، خود را مجسم می کنم که پيش از طلوع آفتاب، همراه همه آن زنان و مردان و کودکان يهودی هستم، که آن روز با پای خود از روی سنگفرشهای خيابانهای ملنيکوفسکی و دِختياروفسکی رژه رفتند تا به قتلگاه خودشان برسند.

نخستين بنای يادبود قربانيان قتل عام بابی يار پس از فروپاشی اتحاد جماهير شوروی در سال ۱۹۹۱، ساخته شد.

بابی يار که هفتاد سال پيش دره ای متروک در حاشيه شهر کيف بيشتر نبود، امروز پوشيده از بناهای يادبود و آثار نسل کشی يهوديان است.

XS
SM
MD
LG