لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۹

جان کری برای گفتگو با سرگی لاوروف به لندن رفت


نخست وزیر موقت اوکراین در حال سخنرانی در شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک - ۱۳ مارس ۲۰۱۴
نخست وزیر موقت اوکراین در حال سخنرانی در شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک - ۱۳ مارس ۲۰۱۴
جان کری، وزیر امورخارجه آمریکا روز جمعه به لندن رفت تا به تلاش های دیپلماتیک برای حل بحران اوکراین و جلوگیری از ضمیمه شدن منطقه کریمه به روسیه ادامه دهد. آقای کری قرار است روز جمعه با سرگی لاوروف، همتای روس خود دیدار و گفتگو کند.

پیشتر روز پنجشنبه جان کری در یک جلسه با قانونگذاران کنگره گفت اگر رفراندوم روز یکشنبه در کریمه برگزار شود، آمریکا و اتحادیه اروپا روز دوشنبه با «یک رشته گام های جدی» به روسیه پاسخ می دهند.

او گفت امیدوار است پس از مذاکرات با سرگی لاوروف در روز جمعه در لندن، نیازی به این گام ها که شامل تحریم نیز می شود، نباشد.

وزارت امورخارجه روسیه روز پنجشنبه گفت لاوروف و کری درباره پیشنهاداتی برای حل بحران اوکراین به صورت تلفنی گفتگو کردند.

کری پیش از گفتگو با لاوروف، با دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا و ویلیام هیگ، وزیر امورخارجه این کشور دیدار و گفتگو می کند.

در همین حال، نخست وزیر موقت اوکراین، آرسنی یاتسنیوک، روز پنجشنبه در نیویورک از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست کمک کند که روسیه، کریمه را ضمیمه خود نکند. روز یکشنبه قرار است در کریمه رفراندومی برای جدایی از اوکراین و پیوستن به روسیه برگزار شود.

یاتسونیوک به شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت کشورش با تجاوز نظامی یکی از اعضای دائم همین شورا مواجه است.

او گفت: «این تجاوز هیچ دلیل و اساسی ندارد و در قرن بیست و یکم مطلقا و کاملا غیر قابل قبول است که هر گونه اختلافی را با تانک، توپ، و چکمه های نظامیان روی زمین حل کرد.»

یاتسونیوک گفت به رغم زیر پا گذاشتن چندین پیمان توسط روسیه، اوکراین هنوز بر این عقیده است که فرصتی برای حل مسالمت آمیز اختلاف و جلوگیری از جدایی کرمیه و ضمیمه کردن آن در روز یکشنبه وجود دارد.

نخست وزیر موقت اوکراین به زبان روسی از سفیر مسکو پرسید آيا روسیه خواهان جنگ است: «ما به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که آیا روسیه خواهان جنگ است؟ من اطمینان دارم به عنوان نخست وزیر اوکراین --که دهه ها روابط گرم و دوستانه با روسیه داشته -- متقاعد شده ام که روس ها جنگ نمی خواهند.»

ویتالی چورکین، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد طی سخنانش در پاسخ به نخست وزیر اوکراین گفت: «روسیه و روس ها جنگ نمی خواهند. من متقاعد شده ام که اوکراینی ها نیز این را نمی خواهند. و از این گذشته، بر این امر می خواهم تاکید کنم که ما قضایایی نمی بینیم که بخواهیم وضعیت را با این واژگان ببینیم و تفسیر کنیم. ما خواهان تشدید بیشتر اوضاع نیستیم.»

انزوای بین المللی روسیه مشهود است به طوریکه حتی چین، نزدیکترین متحد روسیه، موضع محکمی در حمایت از حق حاکمیت اوکراین گرفته است.
پیشتر در روز پنجشنبه، هیات آمریکایی در سازمان ملل متحد پیش نویس قطعنامه ای را پخش کرد که بر تمامیت ارضی اوکراین، حق حاکمیت و استقلال این کشور تاکید می کند و می گوید رفراندوم روز یکشنبه در کریمه غیر قانونی است. این پیش نویس از کشورها می خواهد نتایج رفراندوم کریمه را به رسمیت نشناسند. در این پیش نویس از روسیه به عنوان کشور متجاوز نام برده نشده و از این کشور به طور روشن نخواسته است که نیروهایش را از کریمه بیرون ببرد.

سامانتا پاور، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد گفت از اظهارات همتای روسی اش اینطور به نظر می رسد رفراندوم کریمه و ضمیمه کردن آن را تایید می کند.
سامانتا پاور گفت این باعث نگرانی بسیاری است و به همین دلیل آمریکا پیش نویس این قطعنامه را پخش کرده است و امیدوار است که میزان انزوای روسیه را همراه با گام برداشتن آن کشور در مسیری غیر صلح آمیز، نشان دهد.

دیپلمات ها می گویند انتظار دارند روسیه تصویب این قطعنامه را وتو کند، اما اگر چین رای ممتنع بدهد، نشان دهنده سطح گسترده انزوای روسیه خواهد بود. چندین دیپلمات گفته اند امیدوار هستند این رای گیری روز شنبه انجام شود.

نخست وزیر اوکراین همچنین روز پنجشنبه با بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد دیدار کرد. آقای بان بارها از تمامی طرف های بحران کریمه خواسته است از طریق گفتگو راه حلی پیدا کنند.

XS
SM
MD
LG