لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۹

چیلکات در مطبوعات


همزمان با انتشار گزارش جلیکات، بریتانیایی های عراقی تبار به بلر معترض شدند.
همزمان با انتشار گزارش جلیکات، بریتانیایی های عراقی تبار به بلر معترض شدند.

جنی گراس و الکسیس فلین در مقاله ای در وال استریت جورنال با عنوان «گزارش چیلکات در مورد جنگ عراق که سال ها انتظارش می رفت مبانی حقوقی اشغال را به انتقاد می گیرد» به گزارش حدودا ۶ هزار صفحه ای سر جان چیلکات، سرپرست هیات تحقیق مشارکت بریتانیا در جنگ سال ۲۰۰۳ عراق، می پردازند.

هیات تحقیق که کار خود را از سال ۲۰۰۹ آغاز کرد می گوید سیاست بریتانیا در عراق مبتنی بر اطلاعات نادرست بوده است و بریتانیا پیش از آن که راه های مسالمت آمیز برای خلع سلاح عراق به بن بست برسد تصمیم گرفت وارد جنگ شود.

در جریان اشغال عراق تا سال ۲۰۰۹، در مجموع ۱۷۹ پرسنل نظامی بریتانیا و ۱۵۰ هزار عراقی کشته شدند. تلفات آمریکا در عراق طی سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۴ میلادی ۴۴۹۱ بوده است.

انتقادات از تونی بلر، نخست وزیر وقت بریتانیا، پس از سال ۲۰۰۷ وقتی پست خود را ترک کرد بالا گرفت. بعضی خواستار پیگرد او به عنوان یک جنایتکار جنگی شدند.

گزارش هیات تحقیق، مکالمات بین تونی بلر و جرج بوش، رییس جمهوری وقت آمریکا، را در دوره منتهی به جنگ عراق فاش کرده است و نشان می دهد که بلر حتی پیش از کسب حمایت پارلمانی و حقوقی، اقدام نظامی را مد نظر داشت.

گزارش چیلکات تصریح می کند که حمله به عراق نخستین عملیات نظامی بریتانیا با هدف اشغال یک کشور از جنگ دوم جهانی به بعد بوده است.

این گزارش از نقش بریتانیا در جنگ های خارجی در شرایطی منتشر می شود که آن کشور پس از رای به ترک اتحادیه اروپا در حال بازبینی نقش خود در تحولات بین المللی است.

هیات تحقیق ۱۵۰ هزار سند دولتی را مورد بررسی قرار داده است، و دسترسی بی سابقه ای به گزارش های کمیته مشترک اطلاعات، یادداشت های کلیدی هیات دولت، و آرشیو مکالمات بین نخست وزیر بریتانیا و رییس جمهوری آمریکا داشته است. در جریان تحقیقات از شهادت ۱۵۰ نفر شامل تونی بلر در سال ۲۰۱۱ استفاده شده است. نتیجه تحقیقات گزارشی ۱۳ جلدی شامل ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار کلمه است که تهیه آن ۱۰ میلیون پوند هزینه در بر داشته است.

لوک هاردینگ در مقاله ای در روزنامه بریتانیایی گاردین با عنوان «چیلکات قضاوت ویرانگری در مورد بلر و جنگ عراق ارائه می دهد» می نویسد به گفته سرجان چیلکات هیات تحقیق درباره قانونی بودن یا نبودن اقدام نظامی بریتانیا در عراق اظهار نظر نمی کند زیرا این امر بر عهده دادگاه است ولی نتیجه گیری می کند که شرایط منتهی به تصمیم به اقدام نظامی بریتانیا به هیچ وجه رضایتبخش نبوده است.

گاردین یادآوری می کند که تشکیل هیات تحقیق هفت سال پیش به دستور گوردون براون، نخست وزیر پیشین بریتانیا، و در فضای افزایش انتقادات از تونی بلر صورت گرفت.

گزارش تاکید می کند که باور شخصی بلر در ورود بریتانیا به جنگ نقش عمده ای داشته است و دولت حزب حاکم کارگر در پیش بینی پیامدهای فاجعه بار جنگ کوتاهی کرد.

بلر در پیامی به جرج بوش، رییس جمهوری وقت آمریکا، در ۲۸ ژوییه ۲۰۰۲، می نویسد: «من هر چه بشود همراه شما خواهم بود». او تاکید می کند که صدام حسین «تهدیدی بالقوه است. او را می توان مهار کرد. اما مهار... همیشه کاری پر خطر است».

بلر در واکنش به گزارش چیلکات گفته است حال روشن نشد که او سوء نیتی در جنگ نداشته و عالی ترین منافع کشور را در نظر داشته است.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG