لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۱:۵۲

صادرات گاز ایران به ترکیه؛ طلا به جای دلار


خط لوله گاز ایران به ترکیه
خط لوله گاز ایران به ترکیه
ترکیه خبر صدور طلا به ایران را در ازای خرید گاز طبیعی از آن کشور تأیید کرده است.

این اقدام ترکیه به منزله دور زدن تحریم های جامعه جهانی علیه ایران تلقی می شود. سناتورهای آمریکایی در واکنش به این خبر گفته اند که در پی یافتن راهی برای پایان دادن به روند این داد و ستد خواهند بود.

وزیر دارایی ترکیه اما به آمریکا هشدار داده است که کشورش سیاست های تازه ایالات متحده را در این خصوص نخواهد پذیرفت و افزوده که از آنجا که ترکیه عضو اتحادیه اروپا نیست، دلیلی ندارد که موازین و مقررات تازه آن اتحادیه را بپذیرد.

ایران ۱۸ درصد از گاز طبیعی و ۵۱ درصد از نفت مورد نیاز ترکیه را تأمین می کند. از آنجا که تحریم های ایالات متحده و اتحادیه اروپا علیه ایران اجازه نمی دهند که ترکیه در برابر دریافت نفت و گاز ایران دلار یا یورو بپردازد، آنکارا در ازای دریافت گاز طبیعی از ایران، لیر ترکیه پرداخت می کند. دولت ترکیه از فاش کردن شیوه خرید نفت ایران خودداری کرده است.

جمشید اسدی، استاد اقتصاد در فرانسه،‌ به صدای آمریکا گفت توافق میان تهران و آنکارا به سود هر دوست. وی می گوید از آنجا که حجم این گونه معاملات بسیار بالاست، ایران نمی تواند در برابر فروش منابع خود یورو یا دلار دریافت کند و به این دلیل در مقابل فروش نفت، گاز و گاه حتی برق به ترکیه، طلا دریافت می کند، که هم راه حلی برای مشکل فروش منابع ایران است و هم برای ترکیه بسیار سودآور است.

میزان طلایی که طی سال جاری از ترکیه به ایران انتقال یافته،‌ نجومی ارزیابی شده است. اطلاعات رسمی بازرگانی دولت ترکیه حاکی از آن است که تنها طی ماه اوت سال جاری میلادی(حدود ۳ ماه پیش) ارزش طلایی که از راه دوبی به ایران فرستاده شده، نزدیک به دو میلیارد دلار برآورد بوده است؛ رقمی که برای بسیاری از تحلیلگران اقتصادی مایه شگفتی نیست.

عده ای از این تحلیلگران می گویند آنکارا نسبت به قطع خرید گاز خود از ایران بی میل است، و دلیل آن هم این است که در صورت قطع این مناسبات، ترکیه کاملاً وابسته به نفت روسیه خواهد شد.

گروهی دیگر از تحلیلگران اقتصاد جهانی نیز برآنند که به رغم تمایل آنکارا به دریافت انرژی از کشورهایی دیگر به جای ایران، که مایه رضایت بروکسل و واشنگتن هم خواهد بود، یافتن چنین جایگزینی زمان می طلبد و از این روی، دست کم تا مدتی، طلای ترکیه همچنان به ایران منتقل خواهد شد.

ناظران سیاسی معتقدند که شکاف های میان آنکارا و تهران درپی اختلاف عقیده در خصوص سیاست های بشار اسد و حمایت از مخالفان وی در سوریه، عمیق تر شده و همین شکاف ها در نهایت بر روند مبادلات اقتصادی نیز اثرگذار خواهد بود.
XS
SM
MD
LG