لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۱

نگرانی سازمان ملل از توافق ترکیه و اتحادیه اروپا درمورد کلیات طرح اسکان پناهجویان


الکسیس سیپراس (راست) نخست وزیر یونان و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در حال ترک نشست بروکسل - هشتم مارس
الکسیس سیپراس (راست) نخست وزیر یونان و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در حال ترک نشست بروکسل - هشتم مارس

رهبران اتحادیه اروپا می گویند به کلیات توافق احتمالی با آنکارا برای بازگرداندن هزاران پناهجو به ترکیه دست یافته و امیدوارند در نشست هفته آینده به توافق کامل برسند.

احمد داووداوغلو نخست وزیر ترکیه روز سه شنبه پیشنهاد کرد به ازای هر پناهجویی که از جزایر یونان به ترکیه برگردد، یک پناهجوی سوری در اروپا اسکان داده شود.

پس از مذاکرات ۱۲ ساعته در بروکسل، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان پیشنهاد فوق را "دستاوردی" خواند که پناهجویان را از سفر دریایی خطرناک به یونان باز می دارد. او در عین حال گفت اروپا برای توافق با جزئیات نهایی به وقت بیشتری نیاز دارد.

طرح پیشنهادی ترکیه موافقت اولیه مرکل و نخست وزیر آلمان را به همراه داشت اما دیگر رهبران می گویند به این زودی نمی توان درباره آن نظر داد. رهبران اتحادیه اروپا قرار است ۱۷ و ۱۸ مارس (۲۷ و ۲۸ اسفند) درباره رسیدگی به بحران پناهجویان تشکیل جلسه دهند.

اما در پی توافق اتحادیه اروپا با ترکیه، یک مقام کمیساریای سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در اروپا از این توافق ابراز نگرانی کرد.

وینسنت کوشتل، مدیر کمیساریای سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در منطقه اروپا، روز سه شنبه گفت توافق اتحادیه اروپا برای "حل سریع" بحران پناهندگان و فرستادن دسته جمعی آنها به ترکیه، ناقض حق آوارگان تحت قوانین بین المللی و اروپایی است.

او همچنین گفت تعهد اروپا به اسکان دوباره ۲۰ هزار آواره طی دو سال آن هم به طور داوطلبانه، خیلی کم است.

او در یک کنفرانس خبری گفت اخراج دسته جمعی خارجی ها، بر اساس "کنوانسیون حقوق بشر اروپا" ممنوع است.

دیوید کامرون نخست نخست وزیر بریتانیا گفت پیشنهاد ترکیه برای بازگرداندن تمامی افرادی که از دریای اژه گذشته و خود را به یونان رسانده اند می تواند مبنای توافقی باشد که در نهایت منجر به پایان بحران پناهجویان در کشورهای بالکان شود و تمامی پناهجویان به ترکیه بازگردند.

کامرون گفت: "این پیشنهاد اگر کامل اجرا شود می تواند کاسبی قاچاقچیان انسان که افراد را با قایق به اروپا می رسانند متوقف کند. این همان چیزی است که من در یک سال گذشته تکرار کرده ام و اگر درست اجرا شود نتیجه چشمگیری خواهد داشت."

دونالد توسک، رئیس اتحادیه اروپا گفت: "روزهای مهاجرت های غیرعادی به اروپا به سر آمده است."

اروپا در حال چانه زنی با آنکارا برای توقف روند راهیابی پناهجویان به یونان است و صدر اعظم آلمان تلویحا موافقت کرده که کمک به پناهجویان سوری در ترکیه را دوبرابر کند.

ترکیه از رهبران اتحادیه اروپا تقاضا کرده که طی سه سال شش میلیارد یورو پرداخت کنند.

ترکیه به حدود سه میلیون پناهجوی سوری پناه داده است و حدود ۳۶۳ هزار شهروند سوری سال گذشته در اروپا تقاضای پناهندگی کرده اند.

هر روز تقریبا دو هزار پناهجوی سوری، عراقی و افغان خود را به سواحل یونان می رسانند.

داووداوغلو گفت ترکیه در ازای کمک به اتحادیه اروپا امتیازهای بیشتری برای شهروندان خود دارد. او از جمله خواستار تسهیلات اعطای ویزا برای شهروندان ترکیه تا اول ژوئن و همچنین ازسرگیری مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا شد.

در همین حال، گزارش شده است پناهجويانی که در اردوگاه های موقت در مرز يونان در انتظار ورود به مقدونيه و سرانجام غرب اروپا هستند، با وجود سرما و مشکلات زياد می گويند، حاضر به بازگشت نيستند.

گزارش های روز سه شنبه حاکيست با وجود مقاومت کشورهای حوزه بالکان از گشودن مرزهایشان به روی مهاجران، نشانه ای از بهبود وضعيت پناهجويان وجود ندارد.

XS
SM
MD
LG