لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۵۱

تونس: آزادی بيان هنری در بوته آزمايش


تونس همچون ديگر کشورهای مسلمان در اعتراض به ويديوی «بيگناهی مسلمانان» صحنه اعتراضهای بسياری شد. در اين کشور آفريقای شمالی برخی بيم اين را دارند که خشونت ها اساس آزادی بيان را که دستاورد انقلاب سال گذشته بوده، خدشه دار کند.

آثار ناديا جلاسی، يک مجسمه ساز برای او دردسر ساز شده اند. پس از حمله تظاهرات کنندگان به يک نمايشگاه هنر يکی از اين مجسمه ها گم شده است. وی می گويد: سه تا مدل بود که حواشی آن را با سنگ و روزنامه پر کرده بودم و تعبير اين هنر را بدست ديگران سپرده بودم.

واضح ترين تعبير، سنگسار زنان است.

تندروهای مذهبی جنبشی اعتراضی را عليه او و هنرمندان ديگر نمايشگاه به راه انداخته اند. برخی از آنها تهديد به مرگ شده اند. قوه قضاييه تونس نيز به پرونده آنها پرداخته است.

اين مجسمه ساز می گويد: وقتی روبروی قاضی حاضر شدم، او من را به نشان دادن تصاوير تشويش کننده نظم اجتماعی متهم کرد.

ناديا جلاسی ممکن است محکوم شود. اما او تنها هنرمند تحت فشار نيست. معترضان در واکنش به فيلمی تمسخرآميز از پيامبر اسلام که در آمريکا ساخته شده، به سفارت آمريکا در تونس حمله کردند. اين تندروها در گذشته نيز فيلم های بحث برانگيز ديگری را هدف قرار داده اند.

فعالان حقوق بشر از اين بيم دارند که حزب اسلامی النهضه که بر تونس حاکميت دارد از خشم مردم استفاده کرده و قانونی در رابطه با توهين به مقدسات تصويب کنند. چنين قانونی توهين به ارزش های مقدس را جرم خواهد شمرد.

فعالان می گويند آزادی بيان که اساس انقلاب تونس بود هم اکنون در خطر است؛ برخی از رسانه های تونس به انتصابات دولتی اعتراض کرده اند و می گويند چنين روندی در حکومت پيشين رواج داشت.

دولت چنين اتهاماتی را رد کرده است. اما راشد الغنوشی رهبر حزب اسلامگرای النهضه معتقد به يک اعتدال است و می گويد: ما طرفدار خلاقيت و آزادی بيان هستيم. ولی تنها وقتی می توانيم در صلح زندگی کنيم که به عقايد يکديگر احترام بگذاريم.

آقای غنوشی می گويد توليد هنری که منتقد اسلام است مشکلی ندارد اگر به گفته او هنر جدی باشد. اما او هنر ناديا را هنر تحريک آميز قلمداد می کند.

ناديا جلاسی در انتظار روزی است که هنرش به نمايش عمومی گذاشته است. اما احتمال آن در آينده نزديک بسيار کم است.
XS
SM
MD
LG