بخش انگلیسی صدای آمریکا - دیپلمات ارشد ایالات متحده در اوکراین روز چهارشنبه به کمیته تحقیق برای استیضاح در مجلس نمایندگان آمریکا گفت پرزیدنت ترامپ مستقیما نسبت به این که اوکراین تحقیقاتی را درباره جو بایدن، معاون پیشین ریاست جمهوری آمریکا، آغاز کند ابراز علاقه کرده بود.
ویلیام تیلور، سفیر آمریکا در اوکراین، مکالمه تلفنی پیشتر فاش نشده ای را به یاد آورد که مشاورش در ۲۶ ژوئیه شنیده بود. یک روز قبل، ۲۵ ژوئیه، پرزیدنت ترامپ از ولودمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، خواسته بود درباره فعالیت هانتر بایدن، پسر جو بایدن، در هیات مدیره شرکت گاز طبیعی اوکراین بوریسما، و یک تئوری مردود حاکی از این که اوکراین و نه روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ مداخله کرده بود، تحقیقات انجام دهد.
تیلور گفت مشاور او در این مکالمه شنیده بود که در آن زمان پرزیدنت ترامپ به تحقیقات قضایی بیش از کمک نظامی به اوکراین اهمیت می داد. تیلور گفت ساندلند به او گفته بود «همه چیز» - کمک نظامی و علاقه زلنسکی به دیدار با ترامپ در کاخ سفید - در گرو آغاز تحقیقات بود.
تیلور گفت که در سابقه طولانی دیپلماتیک خود هرگز شاهد این نبوده که رئیس جمهوری آمریکا از یک دولت خارجی بخواهد تحقیقات سیاسی انجام دهد که او شخصا از آن نفع می برد. او و جرج کنت، مسئول روابط ایالات متحده و اوکراین در وزارت خارجه آمریکا، زیر سوگند توضیح دادند که طی ماجراهای رخ داده درباره اوکراین هیچ تماسی با پرزیدنت ترامپ نداشتند.
این دو دیپلمات نخستین شهود جلسات علنی مجلس نمایندگان برای تحقیق درباره استیضاح رئیس جمهوری بودند.
قانون ساز و کار مالی کارزارهای انتخاباتی در ایالات متحده درخواست کمک از دولت خارجی را ممنوع کرده است. اما در نهایت قانونگذاران آمریکایی باید تصمیم بگیرند که آیا اقدامات پرزیدنت ترامپ «جرائم سنگین و تخطی از قانون» محسوب می شود یا نه. این معیاری است که در قانون اساسی ایالات متحده برای استیضاح یک رئیس جمهور تعیین شده است.
این دو دیپلمات به قانونگذاران گفتند که پرزیدنت ترامپ «کانالی خارج از قاعده» را زیر نظر رودی جولیانی، وکیل شخصی اش، ایجاد کرده بود و امیدوار بود کییف را به آغاز تحقیقاتی که از لحاظ سیاسی به او کمک می کرد، وادار کند.
تیلور در پاسخ به پرسش های جیم جُردن، قانونگذار جمهوریخواه، اذعان کرد که طی تابستان سه بار با زلنسکی ملاقات کرده بود و هرگز ارتباط میان کمک نظامی و تحقیقات درباره خانواده بایدن مطرح نشده بود.
پرزیدنت ترامپ در نهایت زیر فشار قانونگذاران و به رغم عدم گشایش تحقیقات درباره بایدن کمک های نظامی به اوکراین را در ۱۱ سپتامبر آزاد کرد.
تیلور گفت مشاور زلنسکی، در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در حال آماده کردن رهبر اوکراین برای ارائه بیانیه ای درباره تحقیقات در مصاحبه با تلویزیون سی ان ان بود. اما پس از آزاد شدن کمک های نظامی از این کار صرفنظر کرد.
استفانی گریشام، سخنگوی کاخ سفید، می گوید: «این جلسات قلابی نه تنها کسالت بار بلکه اتلاف بی رویه وقت و پول مالیات دهندگان است. کنگره باید برای تصویب توافق جدید تجارت آزاد با کانادا و مکزیک، تامین بودجه دولت، ارتش، کاهش بهای دارو و بسیاری موارد دیگر کار کند. رئیس جمهوری اکنون در حال کار در این باره است. دموکرات ها باید از او تبعیت کند.»
روز جمعه و هفته آینده چند شاهد دیگر در برابر کمیته تحقیق برای استیضاح در مجلس نمایندگان حاضر خواهند شد.