بخشی از سخنرانی روز دوشنبه پرزیدنت دونالد ترامپ در بیان استراتژی امنیت ملی نوین آمریکا، به سیاست دولت او در قبال کره شمالی، چین و روسیه اختصاص داشت. روز سه شنبه، برخی از این کشورها به استراتژی ملی نوین آمریکا واکنش نشان دادند.
واکنش کره جنوبی
وزارت امور خارجه کره جنوبی روز سه شنبه از استراتژی جدید امنیت ملی ایالات متحده که در آن بر ضرورت حفظ استحکام روابط آمریکا و متحدانش از جمله کره جنوبی تاکید شده استقبال کرد.
در بیانیه وزارت خارجه کره جنوبی آمده است: دولت ما استراتژی امنیت ملی آمریکا که شامل سیاست های کلیدی دولت ترامپ از جمله دیپلماسی، امنیت ملی و اقتصاد می شود را دنبال می کند.
بطور مشخص در سخنرانی استراتژی امنیت ملی، آمریکا بر تعهداتش به روابط با متحدان و شرکایش، و بر اهمیت همکاری با متحدان خود در مبارزه با تهدیدهای مشترک از جمله تهدید هسته ای کره شمالی و تضمین استحکام روابط آمریکا و کره جنوبی تاکید کرد..
ترامپ دوشنبه چه گفت
دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز دوشنبه استراتژی امنیت ملی نوین دولت خود را اعلام کرد. استراتژی یا راهبردی که خواهان توسعه نفوذ آمریکا در سراسر جهان برای ترویج صلح و مقابله با طیفی از تهدیدهای ناشی از دشمنانی مانند چین، روسیه و تروریست های جهادی است.
پرزیدنت ترامپ در انتقاد از سیاست گذشته آمریکا، به توافق هسته ای سال ۱۳۹۴ با ایران اشاره کرد و با بیان این که رهبران قبلی از باور عظمت آمریکا دور شدند و قرارداد بدی با ایران بستند، تاکید کرد که اجازه نخواهد داد تهران به سلاح هسته ای دست یابد.
وی در ادامه به تهدید هسته ای و موشکی کره شمالی نیز اساره کرد و گفت ما تلاش هایی را آغاز کرده ایم و باید مطمئن شویم که جلوی پیونگ یانگ گرفته می شود.
رئیس جمهوری ایالات متحده خاطر نشان کرد در عصر نوینی که ما به سر می بریم، با چالش ها و رقابت های جدیدی مواجه هستیم و افزود، استراتژی که امروز اعلام می کنم، یک سال روی آن کار شده و اعضای کابینه من همه موافق آن هستند.
پرزیدنت ترامپ گفت، در استراتژی امنیت ملی نوین آمریکا، ما با تهدید گروه های تروریستی مقابله خواهیم کرد و در مورد رقبای مان، مانند روسیه و چین، سعی می کنیم که تهدیدی علیه منافع ما نباشند.
واکنش روسیه
روز سه شنبه، ۲۸ آذر، کرملین سیاست جدید آمریکا را دارای شخصیت امپریالیستی دانست اما از آمادگی برای همکاری با واشنگتن در برخی زمینه ها خبر داد. سخنگوی کرملین در عکس العمل به سخنرانی امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد، چشم انداز آمریکا با واقعیات دنیای امروز مطابقت ندارد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرمیلن اعلام کرد این استراتژی باز هم مخالفت آمریکا با جهان چندقطبی را نشان می دهد.
پسکوف گفت: «ما نمیتوانیم با ایده ای که کشور ما را دشمن آمریکا میداند موافقت کنیم. در عین حال چندین وجه مثبت هم وجود دارد که از همکاری آمریکا در مواردی که منافع آنها حکم می کند حکایت دارد.»
واکنش چین
در سخنرانی پرزیدنت ترامپ به جوانب غیر سازنده رقابت های پکن و مسکو با واشنگتن اشاره شده بود.
در واکنش، وزارت خارجه چین می گوید، برای آمریکا و چین، تنها یک گزینه عقلائی وجود دارد. چین هم رقیب نامیده شدن از سوی پرزیدنت ترامپ را مورد انتقاد قرار داد.
چین از آمریکا خواست با کنار گذاشتن طرز فکر مربوط به دوران جنگ سرد، پیشرفت چین را به رسمیت بشناسد.
هوا چونیینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: «همکاری تنها گزینه چین و آمریکا ست، و راهبرد برد – برد، تنها راه تضمین کننده آینده بهتر برای هر دو کشور است. اختلافات دو ابر قدرت پکن و واشنگتن، جای تعجب ندارد. اما هر دو کشور باید ضمن حفظ احترام متقابل با اقدامات هوشمندانه و سازنده، اختلافات خود را به حداقل برسانند»