آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، میگوید اختلافنظر میان ایالات متحده و ایران در مذاکرات احیای برجام زیاد است و پیشرفت برنامه هستهای ایران، در غیاب نظارت و بازرسی بین المللی، میتواند مذاکرات هستهای در وین را با یک مشکل غیرقابل حل روبرو کند.
آنتونی بلینکن که در حال بازدید از چند کشور اروپایی است، در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز بار دیگر بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای به عنوان یکی از منافع ملی آمریکا تاکید کرد.
وزیر خارجه ایالات متحده در مصاحبه خبری روز گذشته با همتای فرانسویاش با اشاره به تداوم مذاکرات غیرمستقیم در وین، تاکید کرد که هنوز شکاف بزرگی بین مواضع آمریکا و ایران وجود دارد.
آقای بلینکن گفت: «ما هنوز اختلافات جدی با ایران در مورد بازگشت آن کشور به تعهداتش در برجام داریم. افزون بر این، مراتب نگرانی جدیمان در مورد مسئله نظارت و بازرسی توسط آژانس بین المللی را به مقامهای ایران منتقل کردهایم.»
کمی بیش از یکماه پیش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در یک نشست خبری اعلام کرد که توافق ایران و آژانس برای ادامه فعالیتهای نظارتی بر برنامه هستهای ایران تا یک ماه دیگر تمدید شده است. وی اما تاکید کرد که اطلاعات ذخیره شده از فعالیتهای هستهای ایران در این مدت در اختیار سازمان انرژی اتمی ایران باقی خواهد ماند.
مهلت این توافق یکماهه تا سوم تیر بود و عدم تصمیمگیری در مورد تمدید آن، گفتگوهای هستهای را با مشکل دیگری روبرو کرده است.
پس از شش دور مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین، طرفین در مورد نحوه لغو تحریمها و اجرای تعهدات ایران بر اساس برجام، اختلاف نظر دارند.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در واکنش به تاکید آقای بلینکن مبنی بر ضرورت رعایت تعهدات برجامی ایران گفت: «اگر آمریکا از استفاده از تحریمها به عنوان اهرم مذاکراتی دست بردارد، توافق ممکن خواهد بود.»
پیشتر راب مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، تاکید کرده بود که جمهوری اسلامی خواستار برداشته شدن «تمامی تحریمهایی که دولت ترامپ از سال ۲۰۱۸ بازگرداند یا وضع کرد» است. وی تاکید کرد: «ما گفتهایم آمادهایم [تحریمهایی] را که کمک میکند به تعهدات متقابل در قالب برجام بازگردیم برداریم؛ ولی تمامی تحریمهایی که دولت ترامپ اعمال کرده را برنمیداریم.»