مرکز کنترل و پيشگيری بيماری ها در آمريکا به استناد آمار منتشر شده سازمان جهانی بهداشت و ديگر نهادهای بين المللی، مصرف دخانيات، تصادفات جاده ای و عفونتهای تنفسی را ۳ دليل اصلی مرگ در سراسر جهان اعلام کرده است.
همه ساله بيش از ۵ مليون نفر در کشورهای در حال توسعه بر اثر مصرف سيگار و تنباکو جان می سپارند. اما تنها ۱۰ درصد از کشورهای جهان سياستهای پيشگيری و کاهش مصرف آن را با جديت پيگيری و اعمال می کنند. دکتر «تامس فريدن،» مدير مرکز کنترل و پيشگيری بيماری ها در آمريکا، می گويد الگوی آمريکا و اروگوئه در اين زمينه موفق بوده و ساير کشورها می توانند آن را دنبال کنند.
مدير مرکز کنترل و پيشگيری بيماری ها می گويد «مصرف تنباکو و مشتقات آن به تنهايی دليل اصلی و اول مرگ و مير در جهان است و به تنهايی بيش از مجموع ۳ بيماری ايدز، سل و مالاريا قربانی می گيرد و برخلاف اين بيماريها که تحت کنترل در آمده اند به سرعت رو به افزايش است.»
اما سيگار و تنباکو همدستان ديگری نيز برای قلع و قمع مردم دنيا دارند حوادث جاده ای و عفونتهای تنفسی و به گفته دکتر فريدن اگر اقدام عاجلی صورت نگيرد تا ۲۵ سال ديگر قريب به ۴ درصد از کسانی که می ميرند در اثر تصادفات جان خود را از دست داده اند.
دکتر فريدن به مرگ ناشی از عفونتهای تنفسی مثل سل و مرگ و مير کودکان از بيماری های اسهالی اشاره می کند و می گويد بيش از يک ميليارد نفر در سراسر جهان به آب سالم و فاضلاب بهداشتی دسترسی ندارند و شيوع اين بيماری ها ناشی از يک نقيصه ساختاری است که تنها با توسعه اقتصادی-اجتماعی و برابری در دسترسی به منابع بهداشتی قابل حل است.
دکتر تامس فريدن می گويد «ما هنوز در بخشهايی از جهان با بيماری وبا روبرو هستيم و تنها دليل آن کمبود آب سالم و نبود فاضلاب بهداشتی است.»
ايدز نيز هنوز در آفريقا بيداد می کند و به گفته دکتر فريدن مشکل اصلی در اين زمينه آن است که بيش از نيمی از افراد آلوده به اچ ای وی از ابتلای خود به بيماری اطلاع ندارند.
مدير مرکز کنترل و پيشگيری بيماری های آمريکا می گويد «ما می دانيم کسانی که می دانند اچ آی وی مثبت هستند بسيار کمتر از ديگران آلودگی را انتشار می دهند و تنها راه برخورداری آنها از مراقبتهای بهداشتی درمانی نيز اطلاع آنها و پزشکشان از بيماری است.»
از سوی ديگر چاقی نيز يک مشکل روز افزون نظام بهداشتی است و امروزه تعداد افراد چاق در دنيا بيش از کسانی است که دچار کم وزنی هستند. به گفته دکتر فريدن آمار مرگ و مير ساليانه از سرطان تنها با ترک سيگار، رژيم غذايی سالم و افزايش فعاليت بدنی به نصف خواهد رسيد.