لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۲

محمدجواد ظریف درمیان ۱۰۰ شخصیت تاثیرگذار سال مجله تایم


محمدجواد ظریف درمیان ۱۰۰ شخصیت تاثیرگذار سال مجله تایم
محمدجواد ظریف درمیان ۱۰۰ شخصیت تاثیرگذار سال مجله تایم

مجله تایم فهرست سالانه ۱۰۰ شخصیت تاثیرگذار جهان در سال ۲۰۱۴ میلادی را منتشر کرد. این فهرست از پنج رده هنرمندان، رهبران، پیشروان، الگوها و برجستگان تشکیل می شود، و نام هریک از این افراد برگزیده با معرفی مختصری از او همراه است.

در میان فهرست سیزده رهبر تاثیرگذار جهان، نام محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به چشم می خورد.

رابین رایت روزنامه نگار و پژوهشگر در مؤسسه صلح و مرکز وودرو ویلسون در واشنگتن در معرفی آقای ظریف نوشته است «ظریف که از دو دانشگاه آمریکایی درس خوانده برای آشتی دادن انقلابیان ایران با جهان صلاحیت کامل دارد».

او همچنین در باره ظریف که از او به عنوان «چهره شاد انقلاب عبوس ایران» توصیف کرده، نوشته است «در ماه مارس یک نظرسنجی در ایران ظریف را به عنوان محبوب ترین مرد سال انتخاب کرد. وقتی از محل مذاکرات اتمی به کشورش برگشت با استقبال مردم روبرو شد. پس از به انجام رسیدن توافق نهایی، طبیعی است که ظریف بهترین کسی باشد که برای تنش زدایی گسترده تر میان ایران با جهان تلاش کند.».

رابین رایت با اشاره به این که ظریف را از سه دهه پیش می‌شناسد، می‌نویسد او در پایان دادن به جنگ عراق با ایران نقش داشت. در آزادی گروگان های آمریکایی در لبنان کمک کرد. در تشکیل دولت افغانستان پس از سقوط طالبان نقش داشت؛ و از حدود ۱۸ ماه پیش محور دیپلماسی هسته‌ای و گفتگوی ایران با شش قدرت بزرگ جهانی بوده و از جمله افرادی است که می‌تواند میان انقلابی‌های ایران با جهان آشتی برقرار سازد.

اما باید دانست که نویسندگان مطالب درباره شخصیت های برگزیده تایم تنها به تحسین و ستایش نمی‌پردازند. برخی از آنان لحنی سخت انتقادی و حتی تند درپیش می‌گیرند.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل

بنیامین نتانیاهو نیز در میان سیزده رهبری است که تایم به عنوان تاثیرگذار ترین افراد سال برگزیده است. در مطلبی که ایهود باراک نخست وزیر پیشین و وزیر کابینه نتانیاهو درباره او نوشته است، وی را به سختگیری بیشتر در قبال ایران تشویق کرده و از او انتقاد می کند که فقط حرف می زند، حال آن که در مورد ایران «باید شجاعت عمل داشت و به حرف اکتفا نکرد».

باراک که در سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۱ نخست وزیر اسرائیل بود و در انتخابات اخیر از هرتزوگ حمایت می کرد، نوشته است نتانیاهو باید شدت عمل سیاسی بیشتری نشان دهد «و حتی درصورت لزوم به ایران حمله کند و شجاعانه میانه‌روهای منطقه را علیه تروریسم، افراط گرایی و سلطه ایران متعهد کند.»

باراک می نویسد: «بی بی را از دهه ها پیش که سربازی تحت فرمان من بود، می شناسم. مردی بود مصمم، موثر و باذهنی متمرکز» اما به نوشته احود باراک با مرور زمان «ذهنیتی بدبین، منفعل و نگران» در او ایجاد شده، و «به نظر می‌رسد که از ابتکار عمل پرهیز می کند.»

او همچنین از سیاست نتانیاهو درقبال تشکیل دولت فلسطینی انتقاد کرده و می گوید: «نتانیاهو درمورد ایران نظری صائب دارد. اما او دارد فرصت ها را از دست می‌دهد و در مورد مسئله فلسطینی از پرتگاه لغزنده ای که به شکل "راه حل دولت واحد" در انتظار اسرائیل است، غافل است.»

او می افزاید «نتانیاهو باید بسرعت زخم هایی را که در جریان مبارزه انتخاباتی اش زده، مداوا کند، رابطه کاری‌اش را با پرزیدنت اوباما ترمیم کند، و به مبارزه ای شدید در پشت درهای بسته اهتمام ورزد». او می افزاید: «با این همه می‌دانم که رسیدن به مقام نخست وزیری، حکومت کردن، و اثری مثبت در تاریخ از خود به جا گذاشتن کاری آسان و کوچک و ساده نیست.»

در فهرست رهبران، باراک اوباما، ولادیمیر پوتین، کیم جونگ اون، هیلاری کلینتون و عده ای دیگر دیده می شوند. برخی از افرادی که نامشان در فهرست ۱۰۰ نفری آمده درعین حال برای فرد برگزیده دیگری معرفی نوشته اند. مانند هیلاری کلینتون که درباره الیزابت وارن نوشته است؛ و باراک اوباما که به معرفی نارندرا مودی، نخست وزیر هند دست زده است.

نارندرا مودی نخست وزیر هند
نارندرا مودی نخست وزیر هند

اوباما در معرفی او نوشته است: «مودی مانند هند، کهنه و نو را متعالی می کند – پیرو آیین یوگاست و با شهروندان هند از راه توییتر مرتبط است و رویای هند دیجیتال را درسرمی پرورد. »

«وقتی به واشنگتن آمد باهم به دیدار یادمان دکتر مارتین لوترکینگ رفتیم. بر سر آموزه‌های کینگ و گاندی تامل کردیم و هر دو هم عقیده بودیم که تنوع اعتقادها و باورهای دینی در هر دو کشور هند و آمریکا نیرویی است که باید از آن حراست کنیم. مودی وجود بیش از یک میلیارد هندی را که با هم زندگی می کنند و جانشین هم می شوند، الگویی الهام بخش برای جهان می شناسد.»

معرفی ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان سعودی را ملک عبدالله پادشاه اردن نوشته است. کریستیان امان پور، نادیا کومانچی، خالد حسینی نیز از دیگر معرفی نویسان این فهرست هستند.

در فهرست تایم نام محبوب ترین افراد در کنار منفورترین چهره ها دیده می شود. ابوبکر شکو رهبر گروه بوکوحرام، یکی از خشن ترین گروه های تروریستی که می‌گویند خون بیش از ۱۰ هزار تن را به گردن دارد، و اکنون در ادعاهای سرزمینی و خشونت با داعش هماهنگی می‌کند، در کنار پاپ فرانسیس که از محبوب ترین و محترم ترین چهره های جهان است در این فهرست قرار دارند.

پردیس ثابتی دانشمند آمریکایی ایرانی تبار
پردیس ثابتی دانشمند آمریکایی ایرانی تبار

در رده پیشگامان تاثیرگذار در سال ۲۰۱۴ نام پردیس ثابتی، پژوهشگر ایرانی دیده می شود. دکتر پردیس ثابتی به هنگام بروز اپیدمی ابولا در آفریقای غربی، رهبری تیمی را برعهده گرفت و گامی مهم و حیاتی در مبارزه با این ویروس برداشت.

این تیم به مجرد بروز بیماری توانست با نمونه برداری از ویروس در افراد آلوده فرمول ژنتیکی آن را پیداکند و از طریق فرمول دی ان ا ویروس نشان داد که این بیماری نه از راه نیش حشرات یا گوشت خوک و مانند آن، بلکه از طریق انسان به انسان منتقل می شود. تحقیق خانم ثابتی به همه افسانه ها و نظریه پردازی ها و حدس و گمان هایی که در مورد چگونگی بروز این بیماری وجود داشت، پایان داد.

به نوشته کریگ ونتر، کار دکتر ثابتی تحقیقی پرمخاطره بود که در خلال آن چند تن از همکاران او جان خود را بر سر آن گذاشتند، اما سرانجام توانست جان بسیاری از مردم را نجات دهد.

نویسنده مطلب که خود از دانشمندان ژنتیک و اولین کسانی ست که فرمول ژن انسانی را به دست آورده،کار پردیس ثابتی را الگویی برای دانشمندان می‌داند که از این پس هرگاه که چنین موردی پیش آید باید ازآن پیروی کنند.

ملاله یوسف زی نیز از دیگر چهره های تاثیرگذار است که نامش در رده الگوهای فهرست مجله تایم آمده است.

XS
SM
MD
LG