لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۶

تهران جنگ خود علیه آمریکا را به جبهه تازه ای کشانده است


عاملان حمله به سفارت آمریکا در صنعا هنوز مشخص نشده اند
عاملان حمله به سفارت آمریکا در صنعا هنوز مشخص نشده اند

وال استریت جورنال: ایران تلاش می کند یمن را به لبنان دیگری تبدیل کند.

ایمیل های دولتی در لیبی، که این هفته منتشر شد، نشان می دهد که خبره های وزارت خارجه آمریکا ظرف چند ساعت خبردار شدند که یک گروه تروریستی اسلامگرا، حمله یازدهم سپتامبر (بیست و یکم شهریور) امسال به کنسولگری آمریکا در بنغازی را برعهده داشت.

شاید این واقعیت باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، را وادارد تا توضیح دهد که چرا دولت وی اینقدر مصرانه ارتباط این حمله با گروه های تروریستی را کم اهمیت جلوه داد و اصرار داشت که قضیه به ویدیو ضداسلامی مربوط است. اما در کنار تلاش های رسانه ها و کنگره برای یافتن حقیقت درباره واقعیت بنغازی، لازم است به حمله ماه گذشته به ساختمان یک مرکز دیپلماتیک دیگر آمریکا در خاورمیانه هم توجه شود.

روز سیزدهم سپتامبر صدها نفر که بیشترشان جوان بودند، به سفارت آمریکا در صنعا پایتخت یمن حمله کردند. کارکنان سفارت پیشتر تخلیه شده بودند؛ اما به هر حال، مهاجمان آنجا را اشغال کردند. چهار یمنی در بلوا جان باختند. قضیه در سر و صدای تظاهرات ضدآمریکایی در تونس، پاکستان، و مصر در آن هفته گم شد.

اما از همان موقع مشخص شد که حمله به سفارت آمریکا در یمن هم از پیش توسط یکی دو گروه تروریستی طراحی شده بود.نکته هشدار دهنده تر ارتباط ایران با این حمله است که نشان می دهد تهران جنگ دراز مدت و آرام خود علیه آمریکا را به جبهه تازه ای کشانده است.

ایالات متحده احتمال همدستی بخشی از ارتش یمن – که به علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری مخلوع آن کشور وفادار مانده اند، با مهاجمان به سفارت را رد نکرده است. علی عبدالله صالح ماه فوریه (بهمن ماه) گذشته در جریان انتقال قدرتی که با پادرمیانی آمریکا انجام شد، از رهبری یمن کناره گیری کرد. از زمان کناره گیری وی، گروه های مختلفی در ارتش یمن سربرآورده اند که هر یک می خواهد قدرت را در جامعه عشیره ای یمن به دست بگیرد. البته خاندان آقای صالح اتهام دست داشتن هوادارانش در حلمه به سفارت آمریکا را رد کرده است.

در طول ماههای تظاهرات ضددولتی در یمن در سال ۲۰۱۱، اعضای شبکه القاعده در شبه جزیره عرب، کنترل سرزمین های واقع در منطقه مرکزی یمن را به دست گرفتند. این گروه بارها تلاش کرده است تا به خاک آمریکا حمله کند، و احتمال دارد که در ترور یک مأمور امنیتی یمنی که در سفارت آمریکا کار می کرد، دست داشته باشد.

با این حال، متهم اصلی یک گروه شورشی شیعه است که از جانب ایران حمایت می شود. گروه مسلح نامش را از یک فرمانده درگذشته به نام الحوثی وام گرفته است.

این گروه از نیمه دهه
۱۹۹۰ با دولت سنی حاکم بر صنعا در ستیز بوده است. مقامات غربی مقیم یمن می گویند جمهوری اسلامی در سال گذشته به این کروه کمک رسانده است. شورشیان مسلح الحوثی در لبنان و ایران آموزش دیده اند، و از طرف دولت هر دو کشور پول و اسلحه دریافت می کنند. این گروه یک شبکه تلویزیون ماهواره ای به نام المسیره دارد که از بیروت برنامه پخش می کند.

ماه ژوئیه دولت یمن گفت یک حلقه جاسوسی ایرانی را در صنعا کشف کرده است. این خبر توجه سعودی ها را – که نگران اند مبادا دولت ایران شیعیان بحرین، یمن و خود عربستان سعودی را علیه دولت تحریک کند – جلب کرد.

استراتژی تهران در یمن، یادآور لبنان سالهای دهه هشتاد میلادی است، یعنی زمانی که نیروهای حزب الله به دست ایران در آن کشور پا گرفتند و اکنون بزرگترین قدرت سیاسی را در لبنان در دست دارند. گروه تروریستی حزب الله زیر چتر حمایت دولت جمهوری اسلامی، با حمله به سفارت و پایگاه نظامی آمریکا در بیروت وارد عرصه شد. در صورتی که معلوم شود گروه الحوثی در حمله ماه گذشته به سفارت ایالات متحده در صنعا دست داشته است، زنجیره فرماندهی و کنترل عملیات مستفیماً به تهران وصل می شود.

دولت انتقالی یمن با یک گروه مسلح جدایی طلب در جنوب کشور هم درگیر است. به گفته یک دیپلمات غربی ساکن یمن، یکی از رهبران – که از آن گروه انشعاب کرده و در لبنان زندگی می کند – تلاش کرده است تا جنبشی طرفدار ایران در جنوب یمن ایجاد کند.

گروه الحوثیون و گروه های شورشی جنوب یمن، گروه های جداگانه ای هستند که دستور کارشان با یکدیگر تا حدی تفاوت دارد. اما ممکن است ایران همکاری این گروه ها را با یکدیگر، و ارتباطشان را با القاعده تسهیل کند. این گروه ها یک هدف مشترک دارند: سرنگون کردن دولت هوادار آمریکا در صنعا. به گفته یک دیپلمات غربی «به رغم این واقعیت که ایران و القاعده از لحاظ مذهبی در دو قطب مخالف یکدیگر قرار دارند، با یکدیگر همکاری خواهند کرد. نشانه هایی می بینید که ایران با تلاش در راه برقرار کردن ارتباط میان القاعده شعبه شبه جزیره عرب با الحوثیون و شورشیان جنوب یمن، به القاعده کمک می کند.»

ایالات متحده از یک سو از «گفتگوی ملی» برای برقراری ثبات در یمن حمایت می کند، و از سوی دیگر با هواپیماهای بدون سرنشین القاعده را در شبه جزیره عربستان هدف قرار می دهد. هر دو هدف قابل ستایش است. با این همه تهران به صورت تهدید جدیدی در برابر آینده یمن قد علم کرده، و دارد با استفاده از گروه های شورشی علیه آمریکا می جنگد. کنگره آمریکا می تواند با تحقیق درباره حملات صنعا، خواستار شفافیت بیشتری در رابطه با نقشه های جمهوری اسلامی شود.

از: وال استریت جورنال
XS
SM
MD
LG