لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۰

تردیدها برای فیلترینگ تلگرام در ایران؛ سایه توقیف بر سر بزرگترین شبکه پیام رسان


مسئولان فیلترینگ اینترنت در ایران از اینکه هنوز شرکت تلگرام به درخواست های آنها برای فیلتر برخی سایت های مخالفان و منتقدان اقدام نکرده، معترض هستند.

عبدالصمد خرم‌آبادی، دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در ایران می گوید، «در حال حاضر مشکل فضای مجازی مشکل گرفتن یا نگرفتن مجوز نیست زیرا کانال هایی که علیه نظام در فعالیت هستند با آنکه شناسایی شده اند و به تلگرام هم اعلام شده است اما کماکان فیلتر نشده اند چرا که مدیران تلگرام خود را مقید به اجرای قوانین ایران نمی دادند.»

آقای خرم آبادی افزود، چهار ماه پیش در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه تصویب شد که اگر تلگرام قوانین ایران را رعایت نکند ظرف یک ماه کاملا بسته شود اما هنوز اجرا نشده است.

امیر رشیدی، کارشناس امور اینترنتی از کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران در یک گفتگوی تلفنی به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «بحث فیلترینگ تلگرام در ایران موضوعی است که میان برخی گروه‌ها به یک زور آزمایی بدل شده، از سویی یک گروه از افراد تندرو همچون آقای خرم آبادی خواهان محدودیت و قطع سرویس‌های این چنینی هستند،گروه دیگری هم وجود دارد که به لحاظ تفکر به گروه اول نزدیک و خواستار توقف این شبکه‌ها هستند با این تفاوت با آنکه مخالف استفاده مردم از این شبکه‌ها هستند، خود در آن فعالیت می کنند و از آن برای رسیدن به منویات و خواسته‌های خود استفاده می کند مثل رسانه هایی چون فارس نیوز یا وطن امروز که کانال‌های تلگرامی دارند و بسیار هم پر مخاطب هستند.»

لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

از سوی دیگر دولت نیز در این میان مواضع خود را دارد و می گوید تا زمانی که شبکه داخلی جایگزین برای آن نباشد، علاقه‌ای به مسدود کردن آن ندارد.

سال گذشته پیام رسان تلگرام در ایران در مقطعی با فیلتر روبرو شد، پاول دورف، موسس پیام رسان تلگرام در توئیتر خود نوشت، «مقام‌های ایرانی خواسته‌اند تا با استفاده از تلگرام از شهروندان خود جاسوسی کنند.»

آذر ماه سال جاری محمود واعظی، وزیر ارتباطات از لزوم دریافت مجوز برای کانال‌های خبری با تعداد عضو بالا خبر داد.

به گفته آقای واعظی افرادی که در کانال‌های خبری و اطلاع‌رسانی فعالیت می‌کنند و کانال‌های آنها بیش از تعداد مشخصی عضو دارند، باید مجوز بگیرند.

بنا به گزارش خبرگزاری تسنیم تا کنون ۷۰۰ تن برای ثبت نام مجوز کانال‌های تلگرامی اقدام کرده اند.

امیر رشیدی، کارشناس امور اینترنتی از کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران در این ارتباط گفت: «با توجه به تعداد مراجعه کنندگان که ۷۰۰ نفر بوده احتمالا بسیاری از آنها کانالهای رسمی رسانه‌ها بوده اند که از قبل نیز چنین چیزی قابل پیش بینی بوده است.»

آقای رشیدی تاکید کرد کانالهای تلگرام را به تنهایی نمی توان فیلتر کرد، بدان معنا که «یا می بایست کل سیستم را فیلتر و مسدود کنید یا کلا آن را آزاد بگذارید.» او گفت: «عملا چنین چیزی که کانال خاصی را بخواهید فیلتر کنید پیچیدگی‌های بسیاری دارد که می تواند اختلالات زیادی بر کل شبکه ایجاد کند.»

به گفته رشیدی بی اعتمادی در این میان مساله مهمی است «چرا که ما در مقابل دستگاهی قرار داریم که افراد به صرف فعالیت‌های آنلاین می توانند بازداشت و حتی ممکن است کشته شوند. و در این قضا کاملا طبیعی است که افراد به سمتی می روند که علاقه‌ای به معرفی خود و ثبت نام مجوز ندارند.»

از زمان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ فیسبوک، توییتر و یوتیوب در ایران فیلتر است. سابقه فیلترینگ در ایران قدیمی‌تر است و تا پیش از آن هم چندین شبکه اجتماعی و هزاران وبسایت خبری و غیرخبری از سوی حاکمیت ایران فیلتر شده بود.

در تازه‌ترین گزارش «خانه آزادی» از آزادی اینترنت در دنیا، ایران بار دیگر در رده کشورهای «غیر آزاد» و در قعر جدول قرار گرفت.

خانه آزادی که یک نهاد مدنی ناظر بر آزادی‌های مدنی در شهر واشنگتن دی سی است، در گزارش سال ۲۰۱۶ ایران را با نمره ۸۷ در جمع سه کشور انتهای جدول آزادی اینترنت قرار داده است.

سوریه و چین پس از ایران در انتهای جدول قرار دارند؛ این وضعیت مشابه سال ۲۰۱۵ است.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG