لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۹

ناپدیدشدن نماد تظاهرات دولتی نهم دی ماه از جلوی دانشگاه تهران


ناپدیدشدن نماد تظاهرات دولتی نهم دی ماه از جلوی دانشگاه تهران
ناپدیدشدن نماد تظاهرات دولتی نهم دی ماه از جلوی دانشگاه تهران

به گزارش خبرگزاریها یک اثر حجمی که نماد نهم دی ماه نامیده شده و به هنگام نماز جمعه در مقابل سردر دانشگاه تهران نصب شده بود، شنبه شب از محل خود ناپدید شد.

شكل ظاهری این نماد، شعله شمعی بود كه با تركیب كلمه «دی» و عدد «نه» و تلفیق آن با نشان جمهوری اسلامی ساخته شده بود.

گروهی که خود را «موسسه فرهنگی- رسانه ای عاشورا» نامیده و مسئولیت ساخت و نصب این اثر حجمی را برعهده گرفته بود، طی بیانیه ای این اقدام را «سرقت» نامیده و به آن اعتراض کرده، اعلام کرد: این عمل در برابر دوربین های مداربسته حراست دانشگاه تهران صورت گرفته است.

سازنده این نماد برداشته شدن این اثر حجمی را کار عوامل «مشکوک، خودسر و مساله دار»ی دانسته که با تظاهرات دولتی نهم دی ماه سال گذشته مخالف بوده اند. تظاهراتی که با شرکت نیروهای بسیج و سپاه، دانش آموزان و انتقال شمار کثیری از هواداران حاکمیت از شهرستان ها به تهران، چند روز پس از عاشورای سال ۸۸ برگزار شد و رسانه های دولتی آن «حماسه نهم دی» خواندند.

اما گروه مذکور نوید داده که بجای این نماد برداشته شده «در حال طراحی نمادی به ارتفاع پنجاه متر و در قالبی ماندگارتر است»

به نظر می رسد گروه موسسه عاشورا چندان مقید به رعایت ضوابط شهری از جمله دریافت پروانه از سازمان میراث فرهنگی برای نصب یک اثر حجمی در شهر و همچنین دریافت پروانه از شهرداری تهران نیست که بی درنگ در حال ساخت یک نماد حجمی به بلندای پنجاه متر است.

به گزارش خبرگزاریها تاکنون هیچ نهاد یا ارگانی مسئولیت جمع آوری این اثر حجمی بدون مجوز نصب شده در روبروی سردر تاریخی دانشگاه تهران را برعهده نگرفته است.

نماینده شهرداری تهران در پاسخ به پیگیری خبرگزاری ایسنا گفته است: «ما در جریان نصب این نماد قرار نگرفته بودیم و اكنون نیز در جریان برداشته شدن آن نیستیم.»

کدام عامل؟

اما چه عاملی باعث ناپدید شدن این اثر حجمی شده است؟ کار خودسرانه و بدون مجوز از نهادهای مسئول شهر؟ یک کارشناس شهری در این باره نوشته است: « به نظر می رسد امروزه مقامات خواهان هرج و مرج سال های اول انقلاب نیستند که هر نهادی خودسرانه می توانست هرچه را بخواهد از سنگر گرفته تا نمادهای حجمی مانند حجله شهیدان یا چادرهای سیار تبلیغات اسلامی در خیابان های تهران نصب کند.»

ارتباط سازندگان این نماد و ربوده شدن مجسمه ها در تهران؟

یکی از دوستداران فضای شهری نیز این افراد را مرتبط با ربودن مجسمه های خیابان های تهران دانسته نوشته است: «افراد این گروه، همان کسانی اند که در ربودن مجسمه های نصب شده در خیابان های تهران نقش داشته اند و حالا خود گرفتار این مشکل شده اند. این دلیل محکمی بوده تا از زیاده روی آنان برای «زیباسازی شهر» جلوگیری کرده باشند.»

نقل قول رهبری

یک کارشناس شهری نیز با اشاره به گفتاوردی از آیت الله خامنه ای درباره تظاهرات دولتی نهم دی ماه ۸۸ که بر بدنه این نماد حک شده بود، گفته است: «نقش این نقل قول رهبری می تواند دلیل محکمی برای برداشتن این اثر بوده باشد؛ زیرا حاکمیت مایل نیست این گفته ها آلوده به رنگ یا چیز دیگری شود.»

یک احتمال دیگر نیز در واکنش به این عمل داده شده:«حاکمیت مایل است هرچه زودتر تظاهرات دولتی نهم دی ماه فراموش شود؛ زیرا این واقعه نیز یادآور تظاهرات گسترده و میلیونی سبزها در تهران است و این پدیده خوشایندی برای ادامه حکومت نیست.»

هرچه باشد اینکه سازمان های مسئول از جمله شهرداری و یا میراث فرهنگی تایید کرده اند که نصب این اثر بدون مجوز بوده است.

سازمان میراث فرهنگی تهران نصب این نماد را بدون مجوز از این سازمان دانسته و افزود حریم سردر دانشگاه تهران باید حفظ شود.

سردر تاریخی دانشگاه تهران

سردر اصلی دانشگاه تهران كه امروز به نمادی از چهره‌ی آکادمیک ایران تبدیل شده است، در سال‌های ۴۵ تا ۴۶ با طرحی از کوروش فرزامی، یکی از دانشجویان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، ساخته شد. مجموعه‌ی دانشگاه تهران نیز در سال ۱۳۴۵ ساخته شد و در طول چند سال، الحاق‌هایی مانند مسجد به آن افزوده شدند. این دانشگاه در سیزدهم آبان‌ماه ۱۳۷۸در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

XS
SM
MD
LG