صنعت چای ايران سال هاست در بحران به سر می برد. بسیاری بر این باورند که در طول یک صد سال اخیر، همواره عده ای منافع خود را در واردات این محصول و سود حاصل از آن دیده اند.
به نوشته خبر آن لاین، حجم واردات چای طی سال های ۱۳۸۳ تا نیمه اول ۸۸ بالغ بر نیم میلیارد دلار بوده است. به گفته مهرداد لاهوتی، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس، میزان مصرف چای کشور ۱۲۰ هزار تن است، هر چند تولید این محصول در خوشبینانه ترین شرایط تنها به ۳۰ هزار تن می رسد. آقای لاهوتی ورود ۱۵ هزار تن چای به کشور را قانونی می داند، با وجود این، از ورود ۷۵ هزار تن چای به صورت قاچاق خبر می دهد.
به نوشته روزنامه توقیف شده سرمایه، واردات چای در سال ۱۳۸۴ تا پایان ۱۳۸۷ شامل، ۱۳۲ هزار تن واردات قانونی و ۱۴۸ هزار تن واردات قاچاق بوده است.
چایکاران کشور بارها اعلام کرده اند که مخالف واردات قانونی چای نیستند، بلکه با قاچاق آن مشکل دارند.
به نوشته آفتاب نیوز، از آن جا که دولت مسئول کنترل واردات هر کالایی است، میزان واردات، و در نهایت، مسئولیت وضعیت پیش آمده برای چای ایرانی، مستقیما بر عهده دولت است.
یوسف قاسمی، نماینده لاهیجان، پر چالش ترین واقعه در تاریخ صنعت چای را فرمان انحلال شرکت سهامی چای در سال ۱۳۸۳، به وسیله دولت آقای خاتمی می داند.
با این حال برخی ساختار سابق سازمان چای را ناکارآمد می دانند، زیرا این سازمان یک شرکت سهامی بود، و در معاملات کشاورزی کم تر مورد توجه قرار می گرفت. احیای مجدد سازمان چای را زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی قرار داد.
ادامه روند کنونی اثرات منفی خود را نسبت به ۶۰ هزار خانوار شاغل در این صنعت خواهد گذاشت زيرا به ورشکستگی بسیاری از کارخانه های چای منجر خواهد شد.
به نوشته خبرگزاری پانا، وضعیت نا به سامان فعلی صنعت چای ایران، رکود شدید خرید و فروش زمین های رها شده چای را به همراه داشته است. البته در ماه جاری سازمان چای کشور اعلام کرد واردات چای، باید با هماهنگی این سازمان باشد و از شکوفایی صنعت چای کشور در سال جاری خبر داد.
در اواخر سال گذشته مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود در مجلس، گفت واردات چای منوط به اجازه استانداران گیلان و مازندان است، هر چند، مسعود سلطانی فر، استاندار سابق گیلان، از مافیای واردات چای سخن گفت که به دنبال شکست طرح اصلاح ساختار چای هستند.
یک مقام وزارت بازرگانی، در اواخر سال گذشته، از کاهش ۳۵۰۰ تنی واردات چای خبر داد. با این وجود، به نوشته روزنامه جام جم سال هاست که زنگ خطر نابودی صنعت چای به صدا در آمده است.
ایلنا، خبرگزاری کار ایران، می گويد مشکل هم چنان باقی است. به گفته این منبع، چایکاران هم چنان از بابت واردات قاچاق و قیمت نازل برگ (سبز) چای ضرر می دهند.
مهرداد لاهوتی می پرسد چطور ممکن است در کشورمان هواپیما بسازیم اما نتوانیم چای معطر با کیفیت خوب تولید کنیم؟